Ingatlan

Észre sem vesszük, pedig a szemünk előtt alakul át az egész lakáspiac

Portfolio
A technológiai fejlődés az ingatlanok világát sem kerüli el, sőt az ingatlanpiac az egyik legjobb terep ahhoz, hogy a különböző okoseszközök segítségével egyszerűbbé váljon a mindennapi élet. A köztudatba mostanában kezd egyre inkább bekerülni a "PropTech" kifejezés, aminek jelentését nem könnyű néhány szóval meghatározni. Hogy mit is jelent mindez és mivel járulhat hozzá a szektor fejlődéséhez, ennek jártunk utána.
A PropTech egyre nagyobb méreteket öltött az elmúlt években, több milliárd dollárnyi beruházás zajlik Európában is. Az érdeklődés és a pozitív várakozás is egyre nagyobb mértékű a témában, 3100 megkérdezett üzleti vezető 84 százaléka egyetértett azzal, hogy a digitális transzformáció fontos része a jelenünknek és a jövőnknek egyaránt - mondta el James Dearsley, a The Digital Marketing Bureau alapító tulajdonosa, a Portfolio által tavaly megrendezett Property Investment Forum 2017 konferencián.

A Property Technology kifejezésből született "PropTech" és a Real Estate rövidítéseként használt "RE Tech" hasonló jelentéssel bír, előbbi inkább Európában, utóbbi inkább az Egyesült Államokban terjedt el. A lényege mindkettőnek, hogy a rendelkezésre álló technológiák alkalmazásával segítsék az ingatlanpiachoz kapcsolódó tranzakciók hatékonyságát, akár a fejlesztők, akár a közvetítők, akár a magán- és intézményi befektetők/vásárlók személyében. A PropTech a különböző meghatározások szerint a FinTech, vagyis a Financial Technology része, mivel az ingatlan is egy olyan eszközosztály, amihez fontos befektetések kapcsolódnak.


Észre sem vesszük, pedig a szemünk előtt alakul át az egész lakáspiac
Erkel Residences, További információkért kattints a képre!
A PropTech iparág bővülésével egyre több olyan kifejezés lát napvilágot, amely valamely új eszköz megjelenésével vagy már létező technológiák ötvözésével születik és a közeljövőben egyre több területen segíti majd a mindennapjainkat. Ezek a technológiák azonban nem kizárólag az ingatlanpiachoz kötődnek, de sok más lehetőség mellett annak a jövőjét is egyre jobban meghatározzák. Az alábbiakban a virtuális valóság és a kiterjesztett valóság ingatlanpiaci hatásait nézzük meg.

Kiterjesztett és virtuális valóság

Az Augmented Reality, (kiterjesztett valóság) is tekinthető a PropTech részének, de korántsem csak az ingatlanpiaci folyamatokat segíti. Az AR a valódi kép egy sajátos kibővítése, melynek során egy adott képernyőn a környezetben lévő tárgyak mellett virtuális elemek jelennek meg, további információkat adva ezzel a felhasználónak. Ilyen lehet például az, hogy egy városban a mobiltelefonnal körbenézve, a kamera az épület felé fordítva megmutatja, hogy hol vannak eladó lakások, valamint az ahhoz kapcsolódó legfontosabb információkat. A rendszer fontos feltétele, hogy a készülék képes legyen a helymeghatározásra és rendelkezzen egy szenzorral, ami megmondja, hogy merre nézünk vele. A kiterjesztett valóság egyik legismertebb példája a 2016-ban népszerűvé vált Pokémon Go játék volt, de a valóság és a virtuális világ összemosása a különböző tudományágakban is nagy lehetőségek előtt áll.

A virtuális valóság abban különbözik a kiterjesztett valóságtól, hogy egy virtuális szemüvegen keresztül egy teljesen más térbe kerülünk, kizárva ezzel a valós világot. Ingatlanpiaci példaként említhető egy még csak tervasztalon létező lakópark, melyet a leendő vásárlók egy virtuális szemüvegen keresztül akár szobánként körbejárhatnak, segítve ezzel elképzelni, hogy milyen lesz majd az új otthonunkban lakni.

A különböző technológiai megoldások tárháza viszont ennél jelentősen bővebb, és várhatóan a következő években további új ötletek és találmányok jelennek meg az ingatlanpiacon is. Mindezek az ingatlanszolgáltatásokon túl az építészetben, az adatgyűjtésben, az adatfeldolgozásban és a különböző okos megoldásokban is megjelennek, melyeken keresztül szintén eljut a mindennapjainkba. A következő hónapokban éppen ezért a Portfolio Ingatlannál is nagyobb hangsúlyt helyezünk a PropTech legújabb eredményeinek bemutatására, április közepén pedig a tavalyihoz hasonlóan az FM & Office konferencia keretében részletesebben is foglalkozunk a témával.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
B_RKL20201208001 (1)