FONTOS Itt a fordulat? A vártnál sokkal gyengébb az amerikai gazdaság
Ingatlan

Fordulat a vidéki lakáspiacon - Indulhat a felzárkózás?

Portfolio
Folytatódott a lakáspiac szerkezeti átrendeződése, főként a lakáspolitikai intézkedések hatására az ingatlanpiaci forgalom a válság által különösen sújtott kisebb településeken is megélénkült. Az MNB számítása szerint nem csak az adásvételek száma, hanem az ára is jelentősen nőtt vidéken.
Ellentmondás van az MNB és a KSH között a lakásárak országos növekedési ütemét tekintve. Míg a Központi Statisztikai Hivatal 2017 második negyedévére kisebb növekedési ütemet mért az azt megelőző negyedévhez képest, addig a Magyar Nemzeti Bank szerint a növekedési ütem emelkedett. Az első negyedévre mindkét elemzés 3,1 százalékos áremelkedést mond, a második féléves ütemben azonban 3 százalékpontos különbség van a két adat között. Az eltérést egyrészt magyarázhatja az adatfeldolgozás eltérő módszertana, de a NAV által kiadott adatbázisban szereplő ingatlanok listája között is lehet különbség. Budapesttel kapcsolatban mindenesetre egyetértés van abban, hogy a lakásárak növekedési üteme csökkent.

A KSH számításai szerint a használt lakások 2017 I. negyedévében 3,1, a II. negyedévben további 2,1 százalékkal drágultak. Ezzel szemben az MNB 2017 második negyedéve során országos átlagban nominális alapon 5,1 százalékos lakásár-növekedést mért, ami azt jelenti, hogy gyorsult a drágulás mértéke, méghozzá évek óta először, a vidéki lakóingatlanok drágulásának köszönhetően.

A fővárosi lakásárak éves nominális dinamikája folyamatos lassulást mutat, az előző időszaki 17,3 százalékhoz képest a második negyedévben 14,6 százalék volt. A vidéki városokban kissé gyorsult a lakásárak mind negyedéves mind pedig éves növekedési üteme is, előbbi 2,8, míg utóbbi 11,4 százalékot tett ki a második negyedév végén. A községekben mindezek mellett jelentősen gyorsult a lakóingatlanok drágulása, a második negyedévben 13,3 százalékkal emelkedtek a községi lakásárak, ami 25,9 százalékos éves növekedési ütemet eredményezett.

Fordulat a vidéki lakáspiacon - Indulhat a felzárkózás?
2017 második negyedévében a Közép-Dunántúl kivételével minden régióban nőttek a városi lakásárak. A vizsgált időszakban az egyes régiók városai között a legnagyobb emelkedést a dél-dunántúli városok esetén tapasztalhattuk, ahol a lakásárak egy negyedév alatt 7,9 százalékkal növekedtek. Ezt követték az észak- és közép-magyarországi városi lakásárak rendre 5,1 és 3,4 százalékos drágulással. A vidéki városok éves növekedési üteme szintén a Dél-Dunántúlon volt a leggyorsabb, nominális alapon mintegy 20,2 százalékot tett ki 2017 második negyedév végén, de a dél-alföldi városokban is közel 18 százalékkal drágultak a lakások egy év alatt.

Évek óta ez az első olyan elemzés, ami azt mondja, hogy a vidéki ingatlanok nagyobb ütemben drágulnak, mint a budapestiek, ami jó hír az országon belüli egyenlőtlenségek csökkenése szempontjából. Ez ugyanis azt jelenti, hogy ha a következő negyedévekben is folytatódik a trend, akkor sok év után a vidéki árak végre elkezdhetnek felzárkózni a budapestiekhez. Egy negyedév adataiból mindenesetre nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, így kíváncsian várjuk a folytatást.



Fordulat a vidéki lakáspiacon - Indulhat a felzárkózás?
További információkért kattints a képre!
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
CTPark_Budapest_West