Előfizetői tartalom

Hiába az emelkedő bérek, egyre nehezebben tudunk lakást venni

Portfolio
Hiába emelkedik az átlagkereset, ez sem tudja ellensúlyozni a növekvő lakásárakat - derül ki az Otthontérkép Csoport legfrissebb közleményéből. Míg a bruttó átlagkereset egy év alatt 13 százalékkal emelkedett, addig a piacra dobott eladó ingatlanok kínálati ára 18 százalékkal nőtt. Bár a kínálati ár nem jelenti azt, hogy a tényleges adásvétel is azon az áron valósul meg, a tendencia mégis jól mutatja, hogy a növekvő bérek ellenére sem lett könnyebb a lakásvásárlás.

A KSH adatai szerint 2017-ben a havi bruttó és nettó átlagkereset - a családi kedvezmény figyelembe vétele nélkül - 13 százalékkal emelkedett, előbbi elérve a 328 ezer, utóbbi a 218 ezer forintot. Emellett azonban a lakásárak is jelentős ütemben nőttek, így azon lakásvásárlók akik első lakásukat veszik, illetve egy kisebb értékű lakás eladásával vennének drágább lakást...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés