Ingatlan

Itt az igazság: sokkal olcsóbbak a lakások, mint amiket a hirdetésekben látunk

Az elmúlt években és hónapokban folyamatos ár és bérleti díj növekedésről hallhattunk a hazai lakáspiacon is, ami ennek megfelelően élénk kereslettel párosult a kiadásra alkalmas lakások vásárlása és bérlése iránt egyaránt. Leginkább a nyári szezon második fele aktív, amikor a diákok részéről is megnő az igény a bérlemények iránt. A keresőoldalakon szereplő, már-már horrorisztikus, kínálati árakat látva arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban elszálltak-e ennyire a tényleges bérleti díjak, vagy a valóságban némileg mérsékeltebb áron béreljük a lakásokat a fővárosban és vidéken. Nemcsak a bérlőknek, de a befektetési céllal lakást vásárlóknak is fontos tudni, hogy a kínálati árak mennyire tükrözik a valóságot, hiszen nagyrészt a havi díjak alapján tudnak dönteni a befektetésük hozamáról, legyen szó akár hosszú, akár rövid távú kiadásról.

1 2

Új belépők és a jelenleg is bérlők.
A jelenlegi bérleti díjakat tükröző, nem reprezentatív adatokat egy egyszerűsített kérdőív alapján gyűjtöttük össze, amelyhez nagy segítségünkre voltak az olvasóink, akiknek köszönhetően közel 500 válaszból tudtunk becsléseket készíteni. A kérdések a bérelt, vagy bérbe adott lakások és szobák méretére, bérleti díjára, típusára illetve az elhelyezkedésére vonatkoztak.

A kitöltők között 56 százalékban voltak azok, akik egész lakást bérelnek egyedül, családdal, barátokkal vagy társsal, 34 százalékban voltak bérbeadók, akik közül a legtöbben nem laknak a kiadott ingatlanban, illetve a válaszadók 10 százaléka jelölte be azt, hogy szobát bérel.

Itt az igazság: sokkal olcsóbbak a lakások, mint amiket a hirdetésekben látunk
A kutatásban az egész ország területéről kaptunk adatokat, Budapest mellett 16 megyéből érkeztek válaszok. A kitöltők többsége Budapesten él, az összes válasz 86 százaléka érkezett onnan, de Pest és Győr-Moson-Sopron megyéből is sokan válaszoltak. Budapesten a legtöbb információ a XI.,XIII., XIV., IX., és VIII. kerületekből származik, így ezeken a területeken a becsült értékek sokkal jobban közelítik a valóságot.

Itt az igazság: sokkal olcsóbbak a lakások, mint amiket a hirdetésekben látunk

Mennyi az annyi?

Aki most keres kiadó lakást, vagy befektetési céllal vásárolna, a keresőoldalak által hirdetett, viszonylag magas kínálati bérleti díjakkal fog találkozni, amelyek a kutatásunk alapján nem fedik az átlagot. Természetesen azoknak, akik új belépőként jelennek meg a kiadó lakások piacán (ismerős és barát nélkül) ezek az árak számítanak a kiindulónak, de rengetegen vannak a piacon, akik már évek óta ugyanazt a lakást bérlik, illetve adják ki, vagy esetleg ismerőseik, barátaik által jutottak a bérleményhez jócskán a piaci ár alatt. Ezekben az esetekben jelentősen eltérhetnek a bérleti díjak, a bérbeadóknak megérheti valamivel alacsonyabb összeget elkérniük havonta, ha ismerik a bérlőt, vagy már évek óta ugyanannak a megbízható lakónak adják ki a lakásukat. Ezzel természetesen a bérlők is jól járnak, mivel alacsonyabb havi díjat kell fizetniük a lakhatásért.


Itt az igazság: sokkal olcsóbbak a lakások, mint amiket a hirdetésekben látunk
A nem teljes lakások, csupán szobák kiadásánál még inkább igaz lehet, hogy alacsonyabb havi díjért, ismeretség által kerül sor a bérlésre, főleg ha a tulajdonos is az ingatlanban lakik. A válaszok alapján az állapítható meg, hogy egész Budapestet nézve, átlagosan 15 négyzetméteres szobákat bérelnek, amelyekért körülbelül 44 ezer forintot fizetnek havonta. A legtöbb szobára vonatkozó adat a XI. és IX. kerületből jött, utóbbiban átlagosan 40 ezer forintért bérelnek 12 négyzetméteres lakrészeket, míg a XI. kerület esetén az árak és a méret nagyságrendileg megegyezik a fővárosi átlaggal.

De akkor mi is a helyzet a tényleges bérleti díjakkal?

Összehasonlítva az ingatlan.com-on található átlagos bérleti díjakat és a kérdőív által kapott eredményeket, nem meglepő módon az látható, hogy minden kerületben magasabbak voltak a kínálati árak, mint a válaszokból látható tényleges havi díjak. A legdrágább az V., I., és II. kerület, az átlagos lakásméretek pedig a legtöbb kerületben 45 és 55 négyzetméter közé estek.
Ez a cikk folytatódik
1 2
RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
menedzser cégvezető ceo iroda