Ingatlan

Miért ennyire drágák a lakások Budapesten és Nyugat-Magyarországon?

A lakásárak tekintetében Észak-Nyugat-Magyarország települései és Budapest már szinte hagyományosan az ország legdrágább területei közé sorolható. A mostani piacon az egyenlőtlen áremelkedés miatt pedig még jobban megmutatkoznak a régiós lakásárak közti különbségek, így érdemes megnézni, hogy pontosan milyen tényezők okozzák a lakásárakban mérhető hatalmas országrészek közti egyenlőtlenséget.
A Portfolio által szervezett Lakás Konferencia 2017 egyik kiemelt témájaként a hazai lakáspiac és az új építésű lakóparkok előtt álló lehetőségekkel és kihívásokkal foglalkozunk, részletezve az árak, a támogatások, a hitelek, a műszaki fejlődés lehetőségeit és irányait, illetve a szektort komolyan érintő munkaerőpiaci kihívásokat. A Portfolio LAKÁS 2017 kiállítás és vásár kísérőrendezvénye március 24-én kerül megrendezésre.

Míg a főváros kedvezőbb elhelyezkedésű részein csak kapkodjuk a fejünket az egyre magasabb lakásárak láttán, addig néhány tíz kilométerrel arrébb töredék áron tudunk akár komplett családi házakat is vásárolni. Felmerül a kérdés, hogy a főváros központi kerületei és egy észak-kelet-magyarországi kistelepülés lakásárai között mi okozza - az akár 12-15-szörös - árkülönbséget.

Hol nagyobb a kereslet?

A lakásárak esetében a kereslet-kínálat viszonylatában a kereslet változása van nagyobb hatással az árakra, a kínálat ugyanis meglehetősen rugalmatlanul tud csak alkalmazkodni a megnövekedett vagy éppen lecsökkent érdeklődésre. A kiváltó okok szinte minden esetben összefüggésben állnak egymással. A lakásvásárlás élénkülése mögött sokszor a gazdasági helyzet javulása áll, ami lehet a munkahelyek számának növekedése, a befektetői környezet átalakulása, általános bérszínvonal-emelkedés vagy a kedvezőbb életkörülmények, de ugyanúgy okozhatja az elhalasztott vásárlások aktivizálódása is.

Elhelyezkedés, munkaerőpiac

A nyugati határszél közelében fekvő települések első fellendülése a rendszerváltáshoz kapcsolódott, amikor a határon való könnyebb átjutás következtében elkezdett előnyként érvényesülni Ausztria közelsége. Ez a folyamat erősödött fel a kétezres évek közepén az EU-hoz majd a schengeni övezethez való csatlakozással és a határellenőrzés eltörlésével. Ettől kezdve egyre többen költöztek a térségbe az Ausztriába ingázó munkavállalók közül, valamint számos nemzetközi cég helyezte székhelyét elsősorban Győr-Moson-Sopron megyébe, ami pozitívan hatott az ottani munkaerőpiacra is.

Ugyanez Budapestre is igaz, ahol szintén kedvező munkalehetőségek és az országos átlagnál magasabb bérek várják a munkavállalókat. Emellett a főváros esetében érdemes a hazai vagy külföldi befektetőket is megemlíteni, akik főként a központi elhelyezkedésű kerületekben lendítették fel a lakások iránti keresletet és az árakat.

Miért ennyire drágák a lakások Budapesten és Nyugat-Magyarországon?
Forrás: KSH

Demográfiai folyamatok

Az észak-nyugati és a főváros térségének irányába tehát elsősorban az átlagnál jobb munkalehetőségek hatására folyamatos és stabil népességáramlás zajlik, ami növeli a meglévő lakásállomány iránti keresletet. Bizonyos járásokban 2015-ben az 1-2 százalékot is elérte a pozitív vándorlási egyenleg, ami képes volt ellensúlyozni a születések és a halálozások különbségéből adódó népességcsökkenést is.

Hiába csökken tehát az ország népessége, vannak stabilabb részek, ahol a lakosság száma nem változik, vagy esetleg rövid időszakokban még növekszik is, ami a magasabb lakásárakban is megmutatkozik. Ez viszont azzal jár, hogy a rosszabb helyzetű háttérterületekről egyre nagyobb arányban vándorolnak el az emberek, ami miatt az ottani lakáspiac szinte befagy, a kereslet jelentősen lecsökken, akadályozva az árak emelkedését vagy akár a szinten maradását is.

Miért ennyire drágák a lakások Budapesten és Nyugat-Magyarországon?
Forrás: KSH

Kettészakad Magyarország?

A budapesti lakásárak 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is meghaladták a kisebb települések átlagos áremelkedését, így az egyes országrészek közti árkülönbségek mára hatalmas mértékeket öltenek. Mindez jelentősen csökkenti az országrészek közti mobilitást is, mivel sokszor egy vidéki családi ház árából még egy peremkerületi garzonlakás sem kerül ki Budapesten, ez pedig kedvezőbb helyzetbe hozza a már eleve az ország legfejlettebb területein élő lakástulajdonosokat, tovább növelve a különböző régiókban élők közti életszínvonalbeli különbségeket.
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1