Előfizetői tartalom

Ne tömjük ki az építőanyag-gyártók és kivitelezők zsebét pénzzel!

Portfolio
Amióta a lakásépítéseket és az új lakásokat terhelő áfa 5 százalékosra csökkent, sokan várják, hogy a lakásfelújítók számára is elérhetővé váljon a kedvezmény. Esetükben ráadásul többszörös hátrányt jelent a megkülönböztetés, a beindult fejlesztési hullám miatt megemelkedett építőanyagárak és munkadíjak miatt a korábbiaknál jóval drágábban tudják csak elvégeztetni ugyanis a munkálatokat. A lakásfelújításokra vonatkozó áfacsökkentés azonban még problémásabb, mint az egyébként szintén számos kérdőjelet felvető újlakások esetében hozott intézkedés volt. Például egyáltalán nem biztos, hogy a különbözet a lakossághoz kerülne, sokkal inkább az építőanyaggyártók vagy kivitelezők zsebében landolhat. Hová vezetne egy újabb áfacsökkentés? Ki járna jól? Elindulna a lavina? Megnéztük, hogy milyen érvek és ellenérvek szólnak mellette és ellene.

Érvek a lakásfelújítás áfájának csökkentése mellett:Igazságtalan - gondolják biztosan sokan - hogy a felújítóknak a lakásépítési hullám miatt megnövekedett árakon kell beszerezniük az építőanyagokat, míg az új házat építők azt visszaigényelhetik. Ráadásul a felújítókat sújtja a szakember hiány is, a most felfutó építkezések hatására alig lehet olyat találni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés