Ingatlan

Trump és a Brexit mellett Magyarország nem tűnik cikinek

Portfolio
Egymilliárd euró feletti összeg érkezett 2016-ban a hazai ingatlanbefektetési piacra, emellett pedig - évtizedes rekordként - egymillió négyzetméter ingatlanfejlesztés valósulhat meg a következő időszakban Magyarországon - hangzott el a Portfolio által szervezett Property Investment Forum 2016 konferencián.

Magyarország jól teljesít európai viszonylatban

A KPMG idén hetedik alkalommal készítette el Property Lending Barometer című nemzetközi felmérését, amelyben 21 ország közel 100 bankja vett részt Európa-szerte. A felmérést a Portfolio által szervezett Property Investment Forum 2016 konferencián Dános Pál, a KPMG igazgatója mutatta be nyitóelőadásában.

Dános Pál több pozitív fejleményt is kiemelt Magyarország és a kelet-közép európai régió vonatkozásában. Az RICS Kereskedelmi Ingatlan Monitor szerint egész Európában Magyarországon a legnagyobb a tőkeérték-növekedési és a bérletidíj-növekedési elvárás, megelőzve ezzel számos fejlett és feltörekvő piacot. Szintén jó hír, hogy a fejlesztési hitelek kamatprémiumát tekintve mára Magyarország alig számít kockázatosabb piacnak, mint Lengyelország és Csehország. Optimizmusra ad okot az is, hogy a régión belül a jól teljesítő hitelek aránya évek óta növekszik és az idén elérte a 64%-ot - igaz, így is elmarad a Nyugat-Európára jellemző 90% feletti értékektől.

A KPMG felmérése szerint Magyarországon nőtt az ingatlanfinanszírozás stratégiai fontossága és a bankok ingatlanfinanszírozási hajlandósága: a hazai válaszadók több mint kétharmada mind a saját bankja, mind a bankszektor ingatlanhitel-portfóliójának növekedését várja a közeljövőben. A legszívesebben irodafejlesztéseket finanszíroznának a bankok, a lakóingatlanok pedig az idén már preferáltabb ingatlantípusnak számítanak, mint a kiskereskedelmi ingatlanok.

Pozitív a magyar kép, különösen a romló nemzetközi környezetből nézve

A konferencia résztvevői Közép-Európa ismételt lendületbe jöveteléről beszélgettek, melynek keretében Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója beszélt arról, hogy Magyarországon a fundamentumok jelentősen javultak, van finanszírozás, az országkockázatok csökkentek, amivel a panel többi részvevője is egyetértett. Noah M. Steinberg, az RICS Magyarország elnöke és a WING elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a piaci javulás minden területen érzékelhető, a kihasználatlanság csökken, a bérleti díjakra is felfelé irányuló nyomás nehezedik. Ezek az egyes részletek azok, amelyek együttesen az egész piac javulását mutatják és pozitív üzenetet hordoznak a befektetők számára. A makro- és ingatlanpiaci fundamentumok meggyőzőek, a korábbi korlátok így már nem tartják vissza a befektetőket.

Trump és a Brexit mellett Magyarország nem tűnik cikinek
Lila Pateraki, a Zeus Capital Management igazgatója, amellett, hogy egyetértett a panel többi résztvevőjével elmondta, hogy Magyarország megítélésének javulásában nagy szerepet játszott a nemzetközi környezet bizonytalanabbá válása, így a magyar politika iránti aggodalmak már nem tűnnek annyira jelentősnek. Hasonló véleményen volt Adrian Karczewicz, a Skanska Commercial Development Europa tranzakciós igazgatója is, aki kiemelte, hogy a lengyel választások után sok politikai aggodalom fogalmazódik meg Lengyelországgal szemben, így a figyelem elterelődött hazánkról.

Számely Péter, a Hypo NOE KKE finanszírozási vezetője az előbbiekhez hozzátette, hogy nem csak az ingatlanpiacon tapasztalható javulás, hanem a finanszírozásban is, a bankok ismét aktívan hiteleznek, ugyanakkor a bankok száma csökken. Patrick Delcol, a BNP Paribas Real Estate Közép-Kelet-Európai vezérigazgatója szerint a régióban nem csak hazánk, de Csehország is hatalmas javulást mutatott, a német befektetési alapok számára nagyon vonzónak számított az idén. Magyarországgal kapcsolatban véleménye szerint azért még vannak bizonytalanságok. A nemzetközi befektetők még nincsenek felkészülve, hogy óriási összegeket fizessenek Magyarországon, egyelőre a magas hozamok vonzzák őket, ha ezek jelentősen csökkennek, az eltántoríthatja őket.

A beszélgetés során szóba került a Brexit Kelet-Közép-Európára gyakorolt lehetséges hatása. A többség szerint a régiónk ingatlanpiacára pozitív hatással lehet a kilépés, bár azt is kiemelték, hogy még a kilépésről nem született meg a parlamenti döntés Nagy-Britanniában. Patrick Delcol véleménye szerint a Brexit és az amerikai elnökválasztás eredménye együtt negatív változásnak számít, mivel mind a két intézkedés az országok közti elszigetelődés erősödéséhez vezethet.

Trump és a Brexit mellett Magyarország nem tűnik cikinek

Csökkenő hozamszint mellett is optimisták a befektetők

6 százalék körüli értékre csökkenhet a prémium irodaházak hozamszintje 2017 végére Magyarországon, vélekednek a jövő év alakulásáról az ingatlanpiac szakértői. A hozamszinteket ugyanakkor a likviditás és a kockázat tényezőivel együtt kell vizsgálni - mondta el Biró Gergely, a Diófa Alapkezelő vezérigazgatója. A szakértő egyetértett a hozamok csökkenésével, de szerinte ez kisebb mértékű lesz, akár jövő év végéig kitarthat 6,5 százalék feletti hozamszint, miközben a bankok közti verseny a jó minőségű termékek finanszírozásáért a jövőben is fennmaradhat.

A hitelminősítők felminősítéseinek hatását már 2015 végén beárazta a piac, a tranzakciókat már 2016 elején elkezdték a befektetők, így az idei lehet a második legerősebb év a hazai ingatlanpiac történemében -világított rá Vécsey Bence MRICS, a Colliers International Hungary üzletág igazgatója.

Kereskényi Péter, a Raiffeisen Bank Zrt. finanszírozási vezetője szerint a bankok üdvözlik a befektetési volumen növekedését, a fejlesztéseknek extra lendületet a növekedési hitelprogram adott. A hozamok jövőben várható csökkenésével ő is egyetért. A finanszírozói oldal eredményessége a banki portfólió jelentős bővülésének köszönhető, a bankok közti verseny intenzitásának növekedése a befektetők számára kedvező finanszírozási lehetőséget jelent, bár a finanszírozást olyan tényezők is mozgatják, mint a likviditás, a bankszabályozás vagy a lokális szabályozás, ami befolyásolhatja az árakat. A jelenlegi folyamatok alapján elmondható, hogy a kedvező hitelezési piac várhatóan jövőre is fenn tud maradni.

Trump és a Brexit mellett Magyarország nem tűnik cikinek
A gazdasági adatok javultak, a külső adósság 25 százalékát finanszírozza csak deviza alapon az ország, ami a gazdaság sérülékenységét csökkenti, ezt értékelték a közelmúltban lezajlott felminősítésekkel a hitelminősítők is - vélekedik Furulyás Ferenc, MRICS, a JLL Budapest ügyvezető igazgatója. Az alapkamat csökkentése esetében bebizonyosodott, hogy azt a gazdaságpolitikai folyamatok is indokolták.

A szakértők egybehangzó véleménye szerint a hazai befektetési piacot 2017-ben a hazai és a német befektetési alapok fogják dominálni, a hozamcsökkenés a stabilabb befektetőket vonzhatja leginkább, szemben az opportunista befektetőkkel.

A globálisan rekord alacsony kamatszint rövid távon továbbra is alacsony maradhat, de hosszabb távon elindulhat felfelé, ami a hosszú távra tervező ingatlantranzakciók esetében is érezhető lesz. A kamatemelést azonban jelenleg sem az inflációs nyomás, sem a gazdasági folyamatok nem indokolják, ha mégis bekövetkezik, annak inkább politikai okai lehetnek. A jelenlegi likviditásbőség, a helyét kereső tőke és az, hogy az alacsonyabb kamatprémiumok mellett is hiteleznek a bankok legalább olyan izgalmas piacot vetítenek előre 2017-re is, mint amilyen a 2016-os év volt.

Hamarosan hűtést is tervez a Főtáv

Dr. Mitnyan György, a Főtáv vezérigazgatója a távhő előnyeiről és a további terveikről beszélt előadásában. Megemlítette, hogy 2013 óta nő az igény a távhőre, miközben a föld melegedése miatt csökkent a már meglévő fogyasztók felhasználása. Évente 30 MW növekedésre (egy Kaposvárnyi energiaszükséglet) van szükség az eladott mennyiség szinten tartásához. Ezt a piaci bővülést 2014-ben és 2015-ben is produkálni tudta a cég. Ma már új lakóprojekteknél is többen választják fűtési módként, mivel olcsóbb megoldásnak számít, mint a gáz.

A távhő azonban már nem csak panelfűtés jelent, például a Sándor Palota, Miniszterelnöki Hivatal, Dagály Úszópalota, Gellért Szálló, Millenáris, Magyar Nemzeti Galéria vagy a Mátyás Templom fűtését is a Főtáv oldja meg. A cég további bővüléseket is tervez, az Erzsébet híd alatt fog átvezetni egy vezetéket jövő őszre, így még többek számára válik elérhetővé ez a fűtési mód. A Főtáv azonban nem csak a fővárosban akarja megépíteni a távhőgyűrűt, az agglomerációs településeket is célba veszik, elsőként Nagytarcsát kapcsolják be majd a szolgáltatásba. A Főtáv a hűtési szolgáltatás indítását is tervezi 2017-től, amelyhez napelemekkel szolgáltatják majd az energiát.

Hogyan találjuk meg a megfelelő munkavállalót?

Pintyőke Marcell, a KÉSZ Holding marketing és kommunikációs igazgatója az építőipari employer brandingről beszélt előadásában. A szakember előadásában kifejtette, hogy kezd egyensúly kialakulni a szektorban, bár nagyon sok cég szűnik meg továbbra is, de újak is alakulnak. Az építőipari termelés értéke jelentősen növekedett, nagy kérdés, hogy átlépi-e az eddigi 2006-os rekordot. Véleménye szerint még hosszú út áll az építőipar előtt a válság előtti időszakhoz képest. Az egyik legnagyobb kihívás, hogy az új fejlesztéseket ki fogja megvalósítani. A legnagyobb problémának jelenleg a szakképzett, erős, jó, lojális munkaerő megszerzése, vagy inkább megtartása okozza.

Trump és a Brexit mellett Magyarország nem tűnik cikinek
Az előadás harmadik részében 2016-ban készített anonim kérdőíves kutatás tapasztalatairól beszélt a szakember, amit azért végzetek, hogy feltárják, hogy mivel lehet megtartani, és eredményesen foglalkoztatni a munkavállalókat. Az öt legfontosabb szempont az építőipari munkavállalók között az eredmények alapján a stabil munkahely, a megfelelő a javadalmazás, a jó csapat, az elegendő idő a családra és a magánéletre valamint a az elvégzett munkával és felelősséggel arányos fizetés. A szakember kiemelte, hogy a nyugathoz képest fel kell nőnie a szakképzésnek, transzparens foglalkoztatásra van szükség (meg kell szűntetni a fekete foglalkoztatást), életpályamodell/fenntarthatóság szükséges, reagálni kell az Y,Z generációs preferenciákra, valamint a well beeingre is figyelni kell. Jelenleg a reális veszélyek közé tartozik, a munkaerő elvándorlás, a szakképzetlen munkaerő bevándorlás, fekete foglalkoztatás, az utánpótlás nevelés teljes összeomlása.

Van élet a banki finanszírozáson túl

A délelőtt folyamán az ingatlanfejlesztők és befektetők rendelkezésére álló forrásbevonási lehetőségekről beszélgettek a szakemberek. Dr. Erdős Gábor, a Deloitte Legal Ügyvédi Iroda partnere elmondta, a banki finanszírozás még mindig versenyképes forrásbevonásnak számít az ingatlanpiacon, a bankok között nagy a verseny, így nagyon jó feltételrendszer érhető el. A bankok hitelkihelyezése ugyanakkor a válság előtthöz képest megszigorodott, több olyan feltétel van, amely nem is tárgyalható. Az alternatív finanszírozási módok elsősorban nem a projektfinanszírozás, hanem inkább a vállalatfinanszírozás terén van jelentősége.

Doron Dymschiz, a Duna House tulajdonosa a cég tőzsdére lépéséről beszélt. Mint elmondta a legtöbben az elmúlt időszakban azt kérdezték tőlük, hogy miért döntöttek a tőzsdére lépés mellett, mikor más finanszírozási módok nagyon olcsóak. A szakember kiemelte, hogy a banki hitel teljesen más termék, mint egy tőkebevonás, és a hitel kamatai sem biztos, hogy ilyen alacsonyak maradnak 2 év múlva is. Véleménye szerint mind a két finanszírozási módra szükség van, de kiemelte, hogy szerinte a bankok is sokkal szívesebben finanszíroznak egy olyan vállalatot, ami a tőzsdén jelen van. Saját tapasztalatuk szerint, nagyon aktívak voltak a privát befektetők, sikerült 1200 részvényest bevonni, de az intézményi befektetők is jelentős tőkét fektettek be.

Székely Gábor, a Appeninn Holding Nyrt. vezérigazgatója a tőzsdei jelenlétüktapasztalatairól beszélt. Elmondta, hogy a 2010-es tőzsdére lépésükkor úgy gondolták, hogy a válság ellenére ott is érdemes tőkét gyűjteni. 6 milliárd forintnyi tőkét tudtak gyűjteni a programjuknak köszönhetően azóta, klasszikus ipo-ra azonban nem került sor.

Kocsis Péter MRICS, a WING vezérigazgató-helyettese a kötvény kibocsátási programjuk tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Elmondta, hogy az indított program 40 millió eurós, melyből 36 millió eurót értékesítettek, intézményi befektetőknek, alapoknak, nyugdíjbiztosítóknak, 4 százalékos fix kamattal ajánlották a kötvényeket, melyek futamideje 3 év. Mivel ez egy éves program, még további értékesítések várhatóak. A szakember véleménye szerint, ahhoz, hogy egy ilyen program sikeres legyen, kell egy nagy cég, megfelelő emberekkel.

A panelbeszélgetés résztvevői a SZIT-ek indításáról is beszéltek, ennek kapcsán elhangzott, hogy rengeteg joghézag volt a 2011-es SZIT szabályozásban, amit azóta módosítottak, a piaci igényeknek megfelelően. A belépő szintet csökkentették 10-ről 5 milliárd forintra, és így a SZIT egy valós alternatíva lett. Ugyan nagyon erősen szabályozott forma, de ha minden előírást betart egy cég, akkor egy megfelelő megoldás lehet.

Megfordult a ciklus: mindenki fejleszt?

A következő időszak egyik fontos kérdése, hogy a növekvő árszintek következtében vajon várható-e lakáspiaci buborék kialakulása. Nagygyörgy Tibor MRICS, a Biggeorge's Holding tulajdonosa szerint buborékról egyelőre nem beszélhetünk és a gazdasági folyamatok a jövőben sem indokolják annak kialakulását. Buborékról valóban nem beszélhetünk, de vannak olyan részpiacok, például a budapesti belváros, ahol a rövidtávú lakáskiadás áremelő hatása miatt beszélhetünk a túlárazott lakásokról - tett hozzá Dr. Árendás Gergely MRICS, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója.

Trump és a Brexit mellett Magyarország nem tűnik cikinek
Ami az irodapiaci bérleti díjakat illeti, a kereslet-kínálati viszony miatt jelenleg emelkedő díjakat látunk, de ez egy lakáspiachoz hasonló korrekció - mondta el Salamon Adorján MRICS, az Eston vezérigazgatója. Strukturális szempontból az új építésű volumen határozza meg a piacot, a növekvő kivitelezési költségek miatt azonban a bérleti díjaknak is növekedniük kell, jóllehet a hozamok csökkenése ezt tompíthatja.

Vörös Gábor, UniCredit Bank Hungary Zrt. ügyvezetője szerint a részpiacokon lehet bérletidíj-növekedés. Ami a fejlesztéseket illeti, régebben volt példa átgondolatlan fejlesztésekre, majd a válság alatt alig volt finanszírozásra lehetőség. Idén még egyértelműen a built-to-suit fejlesztéseknek dominálnak, jövőre azonban már a spekulatív fejlesztések volumene is jelentősen növekedhet. A bankok jellemzően szelektíven és "testre szabott struktúrában" finanszíroznak, kiválasztva a legígéretesebb és fenntartható beruházásokat. A jó projektekért azonban egyre nagyobb a verseny.

Kovács Attila MRICS, a Horizon Development managing partnere is egyetért azzal, hogy az irodapiacon a következő években a bérleti díjak növekedése várható, ugyanakkor a fejlesztések során a telek megvásárlása mellett a legnagyobb kérdés, hogy a kivitelezői kapacitások hogyan fogják bírni az egyre nagyobb igényeket és el tudnak-e készülni határidőre a bejelentett fejlesztések - tette hozzá Gereben Mátyás a CPI Hungary ügyvezetője.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Kiszámoló

DINK: gyerek nélkül, szabadon

Új mozgalom hódít az Egyesült Államokban, a DINK (Dual Income, No Kids). Az ide tartozó párok tudatosan nem vállalnak gyereket, az így felszabadult pénzt és időt inkább magukra fordítják. (B

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
usa new york empire state