Van még remény a családoknak a budapesti lakáspiacon?

2017. november 6. 13:45    
nyomtatás
 
Míg a nyüzsgő belváros leginkább a fiataloknak kedvez, a családosok jellemzően egy sokkal nyugodtabb, zöldterület melletti életre vágynak, ahonnan még nem kell órákat utazniuk a munkahelyükre, mégis találnak egy közeli parkot vagy játszóteret, ahol eltölthetik a hétvégéket a gyermekeikkel. De vajon mennyiért és milyen típusú ingatlant kaphatnak, ha minimum elvárás, hogy többszobás legyen az ideális otthon?


Megnéztük, hogy milyen lehetőségeik vannak a nagycsaládosoknak, illetve azoknak, akiknek az egy vagy kétszobás ingatlannál nagyobbra van szükségük és előnyben részesítik a főváros nyugodtabb részeit, valamint fontos számukra a zöldövezet. A lakhatási célú vásárlások mellett a vállalkozók egy része is erősen érdeklődik a nagyobb ingatlanok iránt, különösen elterjedt hasznosítási forma a jóga- vagy táncstúdió, nyelviskola, orvosi, fogorvosi magánrendelő, vagy ügyvédi iroda kialakítása.

Szűkítve a kört, olyan népszerűbb kerületekben néztük meg az egyes lehetőségeket, illetve a mellettük szóló érveket, amelyek nincsenek túl messze a belvárostól, a telek és négyzetméterárak nem a legdrágábbak, illetve a családosok számára fontos szempontokat is kielégítik. A legnépszerűbb részeket az alapján választottuk ki, hogy hol került sor a legtöbb adásvételre. Ezek alapján, a XIII. és XIV. kerületek voltak azok, ahol a legtöbb lakóingatlant adták el az évben, ezt követi a XI. és III. kerület pár százzal kevesebb tranzakcióval.

Ha külön bontjuk az eladott ingatlanokat három kategóriára, úgymint családi ház, többlakásos társasház, illetve panellakás, hasonló négyzetméterárakat találhatunk a III. és XI és XIII. kerületekben. A családosok szempontjainak inkább megfelelő részeken (XI. és III. kerület) a társasházakban átlagosan 450 ezer forint a lakások négyzetméterára, míg a panelek 310-370 ezer forintos fajlagos áron cseréltek gazdát ebben az évben. A családi házak négyzetméterára több, mint 120 ezer forinttal magasabb a XI. kerületben, ami nem meglepő, hiszen jóval kevesebb ház van a főváros ezen részén. Az adásvételek száma is ezt igazolja, csupán 19 családi házra vonatkozó tranzakció történt idén ebben a kerületben.

Van még remény a családoknak a budapesti lakáspiacon?Nézzünk mélyebbre és vizsgáljuk meg a lehetőségeket a III. kerületen keresztül.


A III. kerület sokszínűbbnek tekinthető abból a szempontból, hogy nemcsak a lakások iránt érdeklődők, de a családi házban gondolkodók számára is több lehetőséget kínál. A befektetők megvehetik olcsóbban a panelokat kiadási céllal a főváros ezen részén, míg a nem agglomerációba, mégis zöldövezetbe vágyó családok is keresgélhetnek a nagyobb társasházak vagy családi házak között.

Miből lehet választani?


Használt lakás


Azok számára, akik nem ragaszkodnak a zöldövezethez, illetve a kertkapcsolathoz, mégis nagyobb területű ingatlant szeretnének, a kerület belsőbb részei is kínálnak lehetőségeket. A 80 négyzetméteres, háromszobás használt lakás ára a III. kerületben átlagosan 35-40 millió forint körül mozog, míg ha panellakásról van szó 30-35 millió forintos kínálati árakkal találkozhatunk. Természetesen vannak ingatlanok, amelyeknek az ára ezektől jócskán eltér (akár felfelé, akár lefelé), a minőségi különbségek és egyéb adottságok miatt. A többi, például új társasházi lakással, új vagy használt családi házzal összehasonlítva ezek az árak a legalacsonyabbak, további előny, hogy a tömegközlekedési lehetőségek jobbak, mint a kijjebb eső részeken.

Használt családi ház


Magyarországon az emberek mintegy 68 százaléka élt családi házban a 2016-os statisztikák szerint, amely jóval az EU-s átlag (57,5%) felett van. Természetesen a fővárosban ez az arány jócskán alacsonyabb, a külső területek azonban így is szép számban találhatunk családi házakat. Az idén eladott III. kerületi házak esetében az átlagos négyzetméterár 400 ezer forint alatt volt valamivel, elnézve azonban a kínálati árakat nehezen találhatunk 40 milliónál kevesebbért egy 80 négyzetméteres házat, és nem ritka a 70 milliós nagyságrend sem. Az árak mellett, az ingatlanok minősége is egészen eltérő, így sok esetben a felújítási költségeket még hozzá kell adni az árhoz. Előnye ennek a típusnak azonban, hogy több életteret kínál a tulajdonosnak, saját kert és akár garázs is járhat az ingatlanhoz.

Van még remény a családoknak a budapesti lakáspiacon?

Fagyöngy Lakópark - További információkért kattints a képre!

Új társasházi lakások


Sokak számára fontos szempont a nagy terasz és a nyugodt környezet a lakása mellett. Az új társasházak a kerületben jellemzően zárt, parkosított kerteket kínálnak, akár játszótérrel a lakások közvetlen közelében, megcélozva ezzel azokat a családokat, akik szívesebben laknak egy modern új lakásban, mint használt családi házban, vagy lakásban. Az átlagos négyzetméterárak 740 ezer forint körül alakulnak, vagyis 50-60 millió között mozog egy új, 80 négyzetméteres társasházi lakás ára. A skála igen széles, több millió forintot is dobhat az áron, ha egy nagyobb terasz vagy örök panoráma tartozik a lakáshoz. A használt ingatlanokkal szembeni magasabb négyzetméterárakat kompenzálhatja egyrészt, hogy nincsenek felújítási költségek, másrészt olyan energiatakarékos megoldásokat alkalmaznak ezekben a lakásokban, amivel jóval alacsonyabbak a havi rezsiköltségek.

Egyre jellemzőbb tendencia hazánkban is, hogy előtérbe kerülnek a fenntarthatósággal kapcsolatos elvárások, és azok a családok is szívesebben választják a társasházi lakásokat, akik megtehetnék a nagy terekkel és sokkal nagyobb alapterülettel rendelkező családi házak megvásárlását.

Szemben a családi házzal, több kompromisszumot igényel ez az ingatlantípus, hiszen egy közösség részeként élnek a családok. Ami viszont előny, hogy a nagycsaládosokat célzó állami támogatások kifejezetten új ingatlan vásárlása esetén a legmagasabbak. Három gyermek mellett, a 10+10 millió forintos CSOK felvételével már egy használt lakás árához közelítenek a számok. Az ingyen kapott 10 millió forint 13-14 négyzetméterrel növelheti a vásárolni kívánt új lakás területét, ami plusz egy szobát is jelenthet.

Új családi ház


Az egyik legköltségesebb formája a lakhatásnak egy új ház építése. Az árakat nehéz megbecsülni, hiszen minden egyedi, saját igényre kialakított részlet a házban különböző költségeket jelent a tulajdonosnak. A kivitelezési kiadások a legmagasabbak, főleg mostanában, amikor az építőanyagok ára felfelé ível, a szakemberek pedig szinte bármennyit elkérhetnek, olyan nagy hiány van belőlük. Akkor azonban érdemes belevágni, ha jó kapcsolatokkal rendelkezik az új tulajdonos, így az árban és a megépítési időben is jó ajánlatot kaphat a kivitelezőtől.

Erdei Bálint, Redwood Holding Kft:

Van még remény a családoknak a budapesti lakáspiacon?A Fagyöngy Lakópark elsősorban a családos lakásvásárlókat szólítja meg, hiszen lakásainak több mint háromnegyede 2-3 hálószobás családi lakás tágas nappalival, élhető nagyméretű teraszokkal, melyek az év nagy részében jelentősen megnövelik a család életterét.

A Valéria utca - Róza köz - Körös utca - Papírgyár utca között elterülő, közel 14 000 négyzetméteres terület, amely 2019 közepétől ad otthont a Fagyöngy Lakóparknak, a III. kerület egy ritka adottságokkal rendelkező része. Csillaghegy ezen része nagyon jól megközelíthető, autótávra számos családi programlehetőséget biztosít, mégis egy csendes kertvárosi részen fekszik, forgalmas, zajos utaktól elszigetelve.

Egy modern lakástól ma már elvárás, hogy környezettudatos és fenntartható legyen. A Fagyöngy Lakópark műszakilag a jelenlegi piacon az egyik legfejlettebb felszereltségű, modern, energiatakarékos otthonokat kínál. Az energiatakarékos hőszivattyús technológia, a három rétegű üvegezésű nyílászárók, mennyezeti hűtés-fűtés rendszer és egyéb környezettudatos technológiák használatának köszönhetően a havi rezsiköltségek akár 40-60 százalékkal csökkenthetőek egy hagyományos lakáséhoz képest.

Bár a társasházi életforma bizonyos szempontból kompromisszumot jelent, rengeteg előnye is van. A Fagyöngy Lakópark gyönyörű, parkosított, apró részleteiben megtervezett kertet kínál, amit nem a lakóknak kell gondozni, és ami olyan extra szolgáltatásokat nyújt, melyek egy családi háznál aligha elérhetőek. Egyedi játszótér a gyerekeknek, kültéri fitnesz gépek a felnőtteknek és a lakók számára kialakított közösségi terek, melyek lehetőséget adnak kisebb-nagyobb közösségi összejövetelekre.

A Fagyöngy Lakópark a III. kerületben és a budapesti lakópark piacon is versenyképes árakon kínál 44-108 négyzetméter közötti lakásokat, átlagosan 600 ezer forintos négyzetméteráron. A nagy érdeklődés és gyors értékesítési ütem is azt bizonyítja, hogy a budapestiek számára van még elérhető minőségi fejlesztés.


A cikket a Fagyöngy Lakópark fejlesztője, a RedWood Holding Kft. támogatta.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Budapesti ingatlankörkép (x)

Továbbra is megéri új építésű ingatlanba fektetni. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium