Előfizetői tartalom

Van okuk a sírásra a háztulajdonosoknak

Portfolio
A hazai lakáspiac kettős arcát mutatja, bár jelentős, több mint 10 százalékos áremelkedésre került sor az országos átlagos lakásárakat tekintve 2015 első 9 hónapjában, nem mindenhol örülhetnek a fenti növekedésnek. A kis települések esetében például a növekedés csak 4,2-6,3 százalékos volt. Esetükben a válság előtti maximumokhoz hasonlítva továbbra is jelentős az árkülönbség, szinte mindenhol kétszámjegyű, több esetben a 20 százalékot is átlépi. Az ingatlan típusok között úgy tűnik a lakótelepi ingatlanpiac talált leginkább magára, a válság előtti maximumot több esetben is átlépték az árak, mint például Közép-Magyarország, az Észak-Alföld vagy a Nyugat-Dunántúl lakótelepein, utóbbi esetében a különbség a 30 százalékot is meghaladja. A családi házak ugyanakkor sokkal rosszabbul állnak, az árak növekedése az országos átlag alatt maradt, és a válság előtti szinttől is messze van az az összeg, melyért értékesíthetőek. A különbség még a legjobban teljesítő Nyugat-Dunántúlon is közel 10 százalékos a KSH legfrissebb számai szerint, de több esetben akár 25-30 százalékkal is olcsóbban lehet házakhoz jutni mint 2007-2008-ban a csúcs idején.

A használt lakások ára 2014. II. negyedéve óta emelkedést mutatott, 2015. III. negyedévben azonban a KSH adatai szerint inkább stagnálás jellemezte a lakáspiacot. Az árak megközelítőleg az előző negyedév szintjén mozogtak, míg éves összehasonlításban 11,2 százalékkal kellett többet fizetni átlagosan a használt lakásokért, mint egy évvel korábban.Az árak alakulása...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés