Van pár tuti tippünk arra, hogy hol vegyél lakást

2017. május 18. 15:50    
nyomtatás
 
Minél hosszabb távra veszünk lakást, annál fontosabb tényező, hogy milyen környéken tesszük azt meg. A lokáció helyes megválasztásával ugyanis, akár jelentős hozamra is szert tehetünk, a lakásunk értéke ugyanis a piaci átlaghoz képest jobban emelkedhet. Budapesten például a belvárosban, vagy a XIII. , IX, és VIII. kerület egyes részein található ingatlanok jelentősen felértékelődtek a város más pontjaihoz képest a Zillowsztorik mellékleteként megjelent Lakáspiaci Mozaik szerint.


Ha lakást vásárolunk, egyben befektetési döntést is hozunk. Még akkor is így van ez, ha saját magunk fogunk benne lakni. Egy befektetésnél pedig elvileg jól át kellene gondolni, hogy hogyan alakul majd a hosszú távú értéke, vagyis a lakásvásárlás előtt körül kellene járnunk, hogy milyen árváltozásokra számítunk a jövőben.

De nem pusztán a lakásárak alakulása érdekes, ennél sokkal fontosabb a lakásunk relatív árváltozása. Egy felértékelődő környéken például sokkal dinamikusabb áremelkedés tapasztalható, ami plusz hozamot biztosít a lakás tulajdonosa számára. Valójában tehát olyan helyen érdemes vásárolni - amennyiben nem csak érzelmi, hanem befektetési alapon döntünk, amely városrész a jövőben valamilyen okból magasabb áremelkedést produkál, mint a többi. Ehhez nem is feltétlenül van szükségünk jósgömbre, elég ha azokra a jelekre és folyamatokra figyelünk, amelyek hozzájárulhatnak a fenti folyamat lejátszódásához.

Van pár tuti tippünk arra, hogy hol vegyél lakást


A népszerűbbé válást több tényező segítheti, egyrészt hozzájárulhatnak a vásárlók területi preferenciáinak átalakulása . Erre jó példa lehet a budapesti belváros, ahonnan néhány éve még menekültek az emberek, ma viszont egyre többen költöznek vissza és választják élethelyül. Szintén hozzájárulhat egy terület felértékelődéséhez , ha az adott környéken felújítják a közösségi tereket, vagy nagyobb fejlesztések valósulnak meg. Egy új sétálóutca kialakítása, vagy egy utca forgalmának jelentős csökkentése, az adott utcában található lakások áraira növelőleg hat, ilyenre jó példa volt a Lövőház utca sétálósítása.

De szintén pozitívan hathatnak az adott környék áraira az újlakás-fejlesztések, ezek nagy tömegben történő megvalósulása teljesen átalakíthatja ugyanis egy-egy terület arculatát, ami így vonzóbbá válthat a lakásvásárlók számára, növelve ezáltal a keresletet a használt ingatlanok iránt is, ami a lakások értékében is megmutatkozik.

Szintén az egyes városrészek felértékelődésére világít rá a ZILLOWSZTORIK mellékleteként megjelent Lakáspiaci Mozaik is, ahol a budapesti relatív árváltozásokról kapunk képet.

A Zillowsztorik szerzői szerint befektetési szempontból akkor járunk a legjobban, ha a város idővel majd legfelkapottabb részén vásárolunk lakást. Amerikai adatokon végzett számításaikból kiderül, hogy a városközponttal szomszédos területeken fekvő ingatlanok árai hajlamosak leginkább emelkedni. De ugyancsak ez látszik a magyar szerzők által készített Lakáspiaci Mozaik hazai adatokon végzett számításaiból. Az utóbbi tizenöt évben a főváros egészéhez képest Belső-Erzsébetváros lakásai 38 százalékkal, Belső-Terézvárosé pedig 31 százalékkal értékelődtek fel. De szintén szépen teljesített a vizsgálat során Angyalföld és Vizafogó a XIII. kerületben, melyek árai a budapesti átlagos lakásárakhoz képest 17%-kal magasabbra emelkedtek. De szintén a megújuló városrészek közé tartozik például Középső-Ferencváros, vagy a Corvin negyed.

Amennyiben tehát hosszút távra vásárolunk lakást, érdemes a városfejlődés irányait is figyelembe venni.


Szemezgess az Ingatlan Adatbázisba frissen feltöltött lakóparkok között

Van pár tuti tippünk arra, hogy hol vegyél lakást


Van pár tuti tippünk arra, hogy hol vegyél lakást


Van pár tuti tippünk arra, hogy hol vegyél lakást


Van pár tuti tippünk arra, hogy hol vegyél lakást


Van pár tuti tippünk arra, hogy hol vegyél lakást


Van pár tuti tippünk arra, hogy hol vegyél lakástÚj lakást vásárolnál? Találd meg a a Portfolio Ingatlan adatbázisában álmaid otthonát, ami átláthatóan könnyen összehasonlító formában ad információt az egyes projektekben lévő lakások méreteiről, árairól és elhelyezkedéséről.A cikk a szakmai tartalmon túl, saját termék népszerűsítését is szolgálja.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

A jövő befektetése (x)

A gazdagsághoz még álmodban is pénzt kell keresni. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium