Ingatlan

Végéhez közeledik a lakáspiaci szárnyalás?

Portfolio
Március 24-26. között tartják a Lakás 2017 kiállítás és vásárt a Millenárison, amelynek része a 24-i Lakás konferencia. Ennek apropóján a Portfolio Ingatlan első alkalommal készítette el a hazai lakáspiaci hangulatról szóló felmérését, melynek során a szakma leghitelesebb szereplőinek véleményére voltak kíváncsiak a piacon az elmúlt és a következő hat hónapban várható árakról és a jellemző trendek alakulásáról. A beérkezett válaszokon az látszik, hogy a szakértők egyre óvatosabbak a várható növekedéssel kapcsolatban, bizonyos szegmensekben pedig már egy stabilizálódó piacot vizionálnak - összegezte a Lakás 2017 és a Portfolio közös elemzése.
A Portfolio által szervezett Lakás Konferencia 2017 egyik kiemelt témájaként a hazai lakáspiac és az új építésű lakóparkok előtt álló lehetőségekkel és kihívásokkal foglalkozunk. Az árakkal kapcsolatban elkészítettük a Lakáspiaci Hangulatfelmérést, melyben a hazai ingatlanszakma legnevesebb szakértői osztották meg várakozásaikat az árak és a főbb lakáspiaci mutatók alakulásáról. A kutatás teljes hosszában a Portfolio Ingatlan oldalán olvasható.

A felmérésből kiderül, hogy az eddigi növekedés enyhülését várják a szakértők a lakáspiac szinte minden területén, országosan azonban jelentős különbségek vannak. Míg Budapesten a használt és az új építésű lakások ára - kisebb ütemben - tovább emelkedhet, addig a családi házak estében fokozatosan megállhat a növekedés. A budapesti lakásbérleti díjak ugyancsak tetőpontjukhoz közelítenek, a vidéki városokban mért - eleve kisebb ütemű - árnövekedés pedig tovább szelídülhet, miközben a kistelepülések többségénél az árak további stagnálása várható. A községek lakásárainak Budapesthez történő felzárkózására tehát nem mostanában kerülhet sor.

Végéhez közeledik a lakáspiaci szárnyalás?
A megkérdezett szakértők 90 százaléka a budapesti tégla és panellakások esetében is áremelkedésre számít a következő 6 hónap során. Ennek mértéke azonban alacsonyabb lehet az előző félévben tapasztaltnál. Ugyanez a fővárosi családi házakról már nem mondható el, ott a megkérdezettek kevesebb, mint harmada vár csak további áremelkedést, a többség szerint lassan megállnak az árak.

A megyeszékhelyek társasházi lakásaival kapcsolatban csak a szakértők 60 százaléka gondolja, hogy tovább nőhetnek az árak, míg a családi házaknál mindössze minden ötödik szakértő számít további áremelkedésre. A kisebb városokkal és községekkel kapcsolatban szinte mindenki pesszimistább volt, a megkérdezettek mindössze 10 százaléka számít csak áremelkedésre.

"Az általános piaci optimizmus összességében továbbra is megvan, bár többségében még mindig Budapestre korlátozódik. A lakáspiac hanyatlásától egyelőre nem kell tartani, ám a megkérdezett szakemberek egyetértenek abban, hogy az elmúlt két-három év töretlen optimizmusa fokozatosan alábbhagy majd, így az árak növekedése is egyre mérsékeltebb lesz." - tette hozzá Ditróy Gergely, a Portfolio Ingatlan vezetője, a Lakás 2017 szakértője.

A felmérés további részleteit a Portfolio Ingatlan pénteken megjelenő cikkében lehet elolvasni.
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Baleset a reptérre vezető gyorsforgalmi úton