Hatalmas rekordot döntöttek a város széli monstrumaink

2017. július 17. 17:13    
nyomtatás
 
2017 második negyedévében 0,4 százalékponttal tovább csökkent az üresedési ráta az ipari ingatlanok piacán, ezzel a jelenlegi összes terület csupán 5,5 százaléka áll üresen - derül ki a BRF legfrissebb piaci elemzéséből.


2017 második negyedévében két épülettel, összesen 20 380 négyzetméterrel bővült az ipari állomány. A BILK Logisztikai Parkban átadásra került egy új raktár 8790 négyzetméteren, továbbá az állomány része lett egy 11 590 négyzetméteres raktárépület is, melyet az M7 Real Estate vásárolt meg, így a budapesti agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya jelenleg 1 953 790 négyzetméter.

Hatalmas rekordot döntöttek a város széli monstrumaink

A második negyedévben a teljes bérlői kereslet 212 750 négyzetmétert tett ki, amely a valaha mért legmagasabb negyedéves volumen. Az előző negyedéves bérlői kereslet 71 600 négyzetméter, a nagymértékű növekedés 75 százalékát szerződés hosszabbítások tették ki, az új szerződések részaránya 19 százalék volt. Két előbérleti szerződést kötöttek a negyedév során, összesen 10 980 négyzetméter területre, ez a kereslet 5 százalékát tette ki, míg a fennmaradó 1 százalék a bővülések volumene.

2017 második negyedévében a BRF összesen 24 tranzakciót regisztrált, melyből öt szerződés érte el a 10 000 négyzetmétert. Az átlagos tranzakcióméret 8 865 négyzetméter volt, amely jelentősen meghaladja a korábbiakban regisztrált átlagot. A bérleti szerződések 98,5 százalékát logisztikai parkok területeire kötötték, átlagosan 11 030 négyzetméterre. A városi logisztikát érintő bérbeadások átlagos mérete 631 négyzetméter volt.

Hatalmas rekordot döntöttek a város széli monstrumaink

A legnagyobb szerződéskötés a negyedév során egy BILK-ben történt hosszabbítás volt 95 000 négyzetméteren, melyhez kapcsolódott egy 5730 négyzetméteres előbérleti tranzakció is ugyanattól a bérlőtől. A legnagyobb új szerződést a Prologis Park Budapest-Harbor területén kötötték 13 640 négyzetméteren.

Az üresedési ráta 0,4 százalékpontos javulást követően rekord alacsony szintre, 5,5 százalékra csökkent. Jelenleg összesen 108 240 négyzetméternyi ipari terület áll üresen és a korábbi negyedévvel ellentétben egy épületben sincs 10 000 négyzetméter feletti egybefüggő kiadatlan terület. A nettó abszorpció pozitív maradt a második negyedévben, 27 300 négyzetmétert tett ki.

Hatalmas rekordot döntöttek a város széli monstrumaink

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, Eston International, JLL és a Robertson Hungary.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium