Ingatlan

Eseménydús év áll az RICS mögött

Portfolio
Megtartotta éves közgyűlését az RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) hazai tagozata. Az ingatlaniparág legjelentősebb és legtöbb tagot számláló szakmai szervezete Magyarországon 1997 óta van jelen, és mára 160 elismert hazai ingatlanpiaci szakértőt tömörít egy szervezetbe.
Az eseményt Michael Smithing FRICS, az RICS magyarországi elnöke nyitotta meg. Előadásában a RICS nemzetközi, illetve hazai célkitűzéseiről és eredményeiről számolt be. A világszinten több mint 125 ezer tagot számláló RICS Nagy-Britanniában a legaktívabb, és taglétszáma is itt a legjelentősebb. A szervezet elsődleges céljai között szerepel, hogy szakmai munkáját és irányelveit minél szélesebb körben terjessze, és tagságát mind több élvonalbeli nemzetközi ingatlanszakértővel bővítse - mondta az elnök. Az RICS Magyarországon 160 tagot számlál, a szervezet hazai tagozata idén 5 fővel bővülhet. A taglétszám évek óta folyamatosan nő, az elnök úgy véli, hogy a hazai piac viszonylagosan kis mérete miatt a szervezet reálisan 10 év alatt tudná megduplázni jelenlegi tagjainak számát.

Büszke vagyok arra, hogy az RICS Magyarország olyan szakmai munkát is végez, amely más országokban nem jellemző, így például a minden hónap első keddjén sorra kerülő RICS Tea & Talk, vagy a Green Talk események megszervezése - hangsúlyozta a szakember. Folytatódnak a Portfolio.hu-val közösen szervezett konferenciáink, amelyek elsődleges szakmai fórumnak számítanak Magyarországon, illetve a folyamatos nemzetközi terjeszkedést követően már a régióban is. A tavaly először megrendezésre kerülő bécsi CEE Property Forum után idén a délkelet-európai piacokra fókuszáló belgrádi SEE Property Forumot is útjára indítottuk - tette hozzá.

Az elnök a szervezet tavalyi eredményei között kiemelte az RICS Red Book (az RICS értékbecslési kódexe) hazai verziójának fejlesztését, illetve a szintén a Portfolio.hu-val együttműködésben összeállított RICS Hungary Sentiment Survey publikálását. Az RICS Global Commercial Property Monitor keretén belül idén már második alkalommal a magyar piacról is hiteles helyzetképet kaphatott a szakma és a szélesebb közönség - mondta el. Szintén fontos feladatként értékelte az IPMS munkacsoport tevékenységét, mely az ingatlanok mérésére vonatkozó szabványok egységesítését célozta meg, illetve a MAISZ-szal együttműködésben végzett munkát, amelynek célja a jelzáloghitelekre vonatkozó, Európai Uniós irányelveknek megfelelő törvényi szabályozás létrehozása. (EU Mortgage Credit Directive). A szervezetben idén új board állt fel, a jelenlegi tagok: Csikós Sarolta MRICS, Csoma András MRICS, Csuhay Borbála MRICS, Hermán Róbert MRICS, Hamish White MRICS, Winkler Edina MRICS - ismertette az elnök.

Az eseményen a Transparency International (TI) képviselői is előadást tartottak. Martin József Péter ügyvezető igazgató a szervezet nemzetközi szinten végzett felméréseiről és kutatásairól beszélt. A TI indexei sajnos Magyarországról nem festenek különösebben jó képet, sőt, egyes rangsorokban egészen elriasztó pontokat és helyezéseket értünk el. Megdöbbentő például, hogy a kormányzati politika átláthatósága tekintetében a 148 ország rangsorában a 132. helyre kerültünk.

A szervezet által publikált Corruption Perception Index (CPI) egy 0-100-ig terjedő skálán méri egy adott ország átláthatóságát, illetve a korrupció szintjét (minél magasabb az érték, annál kevésbé korrupt az ország). A kutatásban szereplő 177 ország 70%-a 50 pont alatti eredményt ért el, a világátlag 43 pont. A világ legkevésbé korrupt országai Dánia és Új-Zéland 91 ponttal, a lista végén pedig Afganisztán, Észak-Korea és Szomália kullog 8 ponttal. Magyarország 54 pontig jutott, ami azt jelzi, hogy a korrupció továbbra is nagy probléma nálunk. A 28 uniós tagállam rangsorában a 20. helyen, míg a régiós országok között a középmezőnyben, az 5. helyen végeztünk - összegezte a szakember.

A szakember kiemelte az átláthatóság és a versenyképesség közötti szoros összefüggést. A Transparency International CPI listájában és a World Economic Forum versenyképességi rangsorában (The Global Competitiveness Report) jelentős átfedések fedezhetőek fel, amely egyértelműen arra utal, hogy nagyon erős a kapcsolat a két tényező között. A jelenség a régiós országok esetében is érvényes: Lengyelország és Észtország mind az átláthatóság, mind a versenyképesség tekintetében a legjobban teljesít.

Rechnitzer Dóra, a Transparency International üzleti programok vezetője arról beszélt, hogy az átláthatóság az egyik elsőszámú tényező, amit a befektetők értékelnek. Nem véletlen, hogy a legdinamikusabban fejlődő országok - így pl. a BRIC országok - a közelmúltban számos korrupcióellenes törvényt hoztak a befektetők bizalmának erősítése érdekében. Ennek fényében a hazai ingatlanszektornak is elemi érdeke a közszféra átláthatóságának javítása. Az iparág számára fontos fejlemény, hogy David Green, a brit SFO (Serious Fraud Office) igazgatója 2013 októberében bejelentette, hogy a jövőben a szervezet egyik fő fókusza a közbeszerzések, valamint a gáz- és olajágazat mellett az építőipar lesz.
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
CTPark_Budapest_West