Üzlet

Tovább szárnyal a termőföld - Növekvő kereslet és árak

Portfolio
Sem a válság, sem a végtörlesztési időszak nem tudott visszaesést okozni a hazai termőföldpiacon. Az árak és a kereslet is stabil növekedést mutat az ország egészét tekintve és csak egy-egy megyében tapasztalható némi csökkenés a forgalom tekintetében, derül ki az OTP közleményéből.
Töretlenül bővülő termőföld-forgalom

A termőföldpiac 2011-ben továbbra is töretlenül bővült. A tavaly is erőteljes kereslet hatására a földtranzakciók száma közel 4%-kal nőtt 2010-hez képest; csak az 1/1 tulajdoni hányadot érintő adásvételeknél 7,3% volt a növekmény. Csökkenést mindössze négy megyében (Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Zala) látnak, ugyanakkor 15%-ot meghaladó a forgalomnövekedés Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Nógrád megyékben.

Művelési áganként vizsgálva, leginkább, 10%-ot meghaladóan a kert-gyümölcsös, a szőlő- és az erdőterületek adásvétele nőtt tavaly. A szántóforgalom 1% alatt bővült, míg a gyep-rét-legelő kategória 1% alatt esett vissza. A forgalmat a tranzakciók által érintett földterület nagyságát vizsgálva stagnálás látszik, miközben a művelési ágak részaránya között némi átrendeződés figyelhető meg.

Tovább növekvő árak

Az egyre bővülő piacon mintegy 8%-kal nőtt tavaly az eladott termőföldek átlagos hektárára. Minimális, 3% alatti csökkenés csak Baranya, Csongrád, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében következett be, ugyanakkor hat megyében is meghaladta a 10%-ot az éves áremelkedés. Érdekes megállapítás, hogy a forgalomban leginkább bővülő kert-gyümölcsös és szőlőterületek esetében látszik csak árcsökkenés, amelynek a mértéke mindössze 2% körüli.

Művelési áganként természetesen nagy árkülönbségek adódnak. A termőföld-forgalom legnagyobb részét adó szántóföldeknél például 811 ezer Ft/ha volt tavaly a legdrágább átlagos megyei fajlagos ár (Hajdú-Bihar), míg erdőterületnél 578 ezer Ft/ha (Pest), gyep-rét-legelő kategóriában 365 ezer Ft/ha (Vas), kert-gyümölcsös esetén 2,17 millió Ft/ha (Veszprém), szőlőnél pedig 2,74 millió Ft/ha (Veszprém) volt a legmagasabb átlag.

Jó befektetés a termőföld

A termőföld-ingatlan válságállóságát jól mutatja, hogy bár a végtörlesztési periódus során nőtt a tulajdonosok eladási szándéka, az árakban - nagyrészt a kereslet kínálathoz mért kisebb arányú növekedése miatt - ez nem mutatkozott meg. 2011 negyedik negyedévében stagnálásba váltott ugyan a tavalyi év során addig egyenletes árnövekedési trend, ám 2010 utolsó negyedévéhez képest így is bő 5%-kal magasabb árszintet lehetett mérni, s az emelkedő tendencia, az előzetes adatok alapján 2012 első negyedévében folytatódik.

Az OTP szakértői szerint, a piacon várható folyamatok alapján - mind globális, mind hazai szinten - a termőföld jó befektetési lehetőség marad a következő években is, így az idei évre további forgalom bővülésre és konszolidált áremelkedésre lehet számítani.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Nagy Márton 2023 Hitelezés