Állami támogatás nélkül megáll az építőipar növekedése

2017. október 6. 08:43    
nyomtatás
 
Képtelenek a magyar cégek a megnövekedett építőipari igényeket kiszolgálni. Éves szinten mintegy 600 milliárd forintra nőtt a különbség az építőipar teljesítőképessége és a várható megrendelésállomány között, amelynek lefaragására azonnali képzési és beruházási támogatásokra lenne szükség - írja a Világgazdaság.


A Világgazdaság megkeresésére Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke az alábbi problémákra hívta fel a figyelmet:
  • Már most látszik, hogy a tavalyi, 18,8 százalékos mínusz után idén 25 százalékos teljesítménynövelésre is képesnek bizonyuló építőipar hatékonyságának javítása tovább már nem megy külső, vagyis állami segítség nélkül.
  • Ha nem kap segítséget az ágazat, a következő két évre várható megrendelések egyötödét a magyarországi cégek nem fogják tudni teljesíteni.
  • Vissza nem térítendő állami támogatás birtokában már ősszel be lehetne indítani olyan részképzéseket, amelyek akár hat hónap alatt enyhíthetnének a szakemberhiányon, miközben a közmunkánál és más ágazatokban jellemzőnél jobban fizető állást és részképzettséget adnának.
  • Az alulgépesítés problémáján is csak állami beavatkozással, vissza nem térítendő pénzt hozó beruházási pályázatokkal lehet segíteni.
  • Mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy a 2018-2019-re várható, nagyjából 3000 milliárd forintnyi megrendelésállományt a magyar építőipar teljesíteni tudja.

Az ágazatban egy év alatt 25 százalékkal emelkedtek a személyi jellegű kifizetések és az építőanyag is folyamatosan drágul, így hiába nő a megrendelések száma, az árbevétel-arányos jövedelmezőség nem emelkedik, továbbra is 4-5 százalékon stagnál.

A probléma a lakásépítéseket is erősen érinti, és ha marad az 5 százalékos áfakulcs, akkor a jövőben sem fog csökkenni a fejlesztések száma. Ma azok a cégek tudnak sikeresen működni, akik alvállalkozók helyett saját csapatot építenek, így a következő időszakban várhatóan több, eddig hiányzó középméretű szakszerelőipari, tervezői és kivitelezői vállalkozás jöhet létre.

Állami támogatás nélkül megáll az építőipar növekedése

További információkért kattints a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Villámgyorsan megszárad a kéz: felejtsd el a sort a mosdóban (x)

Több mint 1000 vendég törölheti szárazra kezeit pillanatok alatt. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 


hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium