Ingatlan

Elképesztő ötletekkel indultak el az éles kísérletek - Vidéken épül a jövő

Portfolio
Az okosváros többé már nem csak utópia, mostanra Magyarországon is egyre többször, egyre többen használják a városi életet hatékonyabbá tevő legújabb technológiai vívmányokat. A fejlődést jól mutatja, hogy a tervezett és a már megvalósult "smart" megoldások száma egyre szaporodik, éppen ezért két magyar város példáján keresztül néztük meg, hogy mit hozhat a smart city koncepció a helyiek életébe.
Az utak és a csatornák feltalálása óta nem volt olyan fontos városfejlesztési áttörés, mint a Smart City, azaz az okosváros! Az igazán különleges pedig az, hogy a legkisebb településektől a világvárosokig mindenkit érint. Nézze meg a programot és jelentkezzen most az Önök városa vagy vállalkozása is az eseményre, ahol a téma kiemelt szakértői tartanak előadásokat és beszélgetéseket!


Az okosváros - más néven smart city - fogalmát széleskörűen lehet értelmezni. A Magyar Közlönyben tavaly megjelent kormányhatározat a következőképpen írja le: az okosváros olyan település amely természeti és épített környezetét, digitális infrastruktúráját, valamint a területén elérhető szolgáltatások minőségét és gazdasági hatékonyságát korszerű és innovatív információtechnológiák alkalmazásával, fenntartható módon, lakosainak fokozott bevonásával fejleszti.

A programok azonban csak akkor lehetnek sikeresek, ha az az önkormányzat, a lakosság és a vállalkozások összekapcsolásával valósulnak meg, vagyis a személyre szabottság és a platformjelleg mellett az egymás közti nyílt kommunikáció is megvalósul. A smart city projekt nem csak az okos eszközöket jelenti, egy város akkor lesz okos, ha a benne élőknek megvan a képességük, hogy ezeket az újításokat használják is. Szintén fontos, hogy egy megoldás csak akkor lehet smart, ha látszik az időbeli megtérülése is - hangzott el a Portfolio Smart City tavalyi konferenciáján.


Elképesztő ötletekkel indultak el az éles kísérletek - Vidéken épül a jövő

Hol tart ebben Magyarország?

Budapesten már most számos olyan megoldás áll a városlakók rendelkezésére, ami javítja a városban lakók életminőségét, hatékonyabbá teszi a mindennapokat. A legtöbb újítás a városi közlekedésben érzékelhető - BKK FUTÁR, MOL Bubi, MOL Limo, GreenGo, FLOW projekt vagy a BKK elektronikus jegyrendszere, a RIGO - de például a Budapest Szíve Program is élhetőbbé teszi a várost, melynek alapvető célja, hogy erősítse a történelmi belváros kulturális, kereskedelmi és igazgatási szerepét. A fővároson kívül viszont más városokban is egyre jelentősebb smart megoldások látnak napvilágot, melyeket Debrecen és Monor példáján keresztül nézünk meg.

Monor, az okosváros

"Egy okosváros megvalósításához és ilyen irányú működtetéséhez fejlett technológiára, modern infokommunikációs fejlesztésekre van szükség; ezek teszik lehetővé a város szolgáltatásainak hatékonyabb működését, amelyből eredően javul a városban élők életminősége. Az okosvárosok lényege, hogy élhetőbb, a lakosság igényeihez jobban alkalmazkodó és azokat kiszolgáló települések jöjjenek létre." - fogalmazott Zsombok László, Monor polgármestere, aki a Portfolio által szervezett Smart City 2018 konferenciának is előadója lesz.


Dr. Zsombok László Krisztián

Polgármester

Monor Város Önkormányzata

Öt gyermek édesapja.Jogász és politológus diplomákat szerzett. 2008-ban jogi szakvizsgát tett; 2002-től települési önkormányzati képviselő, 2004-től Budapesten ügyvédi irodában ügyvédjelölt, majd ügyvéd. A... Tovább »

Monor fontos helyszín a smart megoldások szempontjából, egy tavaly év végén megjelent kormányhatározat ugyanis a várost az "okosváros" technológia magyarországi elterjesztése érdekében indítandó pilot projekt tesztalanyául jelölte ki.

Élhetőbb lesz Debrecen

"Debrecennek a Smart City-n belül 3 fókuszterülete van, a legfontosabb az intelligens közlekedés, emellett pedig a fenntartható energetika és a Digitális Debrecen, ami szintén kulcsfontosságú. A tavalyi évben nagyon sikeres évet zárt Debrecen a közlekedés terén, tavasszal elindult a WiFi szolgáltatás a villamosokon és 2 trolibuszon, ez összesen 31 járművet jelent, ami várhatóan az idei évben tovább bővül. Nyárra elérhetővé vált az útvonaltervezés a Google Mapsben, az év utolsó harmadában pedig az országban elsőként megkezdődött az új típusú személyigazolványhoz vásárolható e-jegy, ami azóta már online felületen is megvásárolható." - mondta el a Portfolio megkeresésére Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere, aki ugyancsak előadója lesz a június 7-én megrendezésre kerülő Smart City 2018 konferenciának."Igazi különlegesség a Waze Connected Citizens Programjához való csatlakozás, aminek köszönhetően a közlekedők kaptak egy olyan eszközt, amit használva nem érheti őket meglepetés az utakon és mindig a leggyorsabb útvonalon közlekedhetnek (a megállapodás keretében minden forgalmat érintő változás percre pontosan megjelenik az alkalmazás térképén). Ráadásul az applikáció által gyűjtött összesített anonim adatokat fel lehet használni további közlekedésfejlesztésre (például lámpák összehangolása, forgalmi rend módosításai hatásának vizsgálata - mint a belvárosi egyirányúsítás, rendezvények hatása, kátyúk fontossági sorrendje, balesetek forgalom/időjárás függvényében való vizsgálatára), big data elemzésekre." - tette hozzá az alpolgármester.

A város egyik legérdekesebb fejlesztése azonban kétségkívül az "intelligens zebra" projekt, aminek célja az volt, hogy biztonságosabbá tegyenek egy forgalmas, de mégis lámpa nélküli gyalogosátkelőt az esetleges balesetek elkerülése és a lakók biztonságérzetének javítása érdekében. A megvalósítás során a zebra mindkét oldalán érzékelők kerültek felszerelésre, amelyek jelet küldenek a zebra közvetlen közelébe beépített LED lámpáknak. A lámpák fehér fénnyel villognak, így jelzik az arra járó sofőröknek, hogy bár közlekedési lámpa nem állítja meg őket, lassításra vagy megállásra van szükség, ugyanis a gyalogosnak van elsőbbsége.

A smart city megoldásai tehát a városlakók számára is egyre kézzelfoghatóbbak lesznek, így a következő években egyre több helyen találkozhatunk a városokat élhetőbbé tevő újításokkal. Hogy pontosan mire kell számítanunk, arról többet is megtudhatunk a már említett Portfolio Smart City 2018 konferencián.

A Smart City témájában további érdekességeket ide kattintva olvashatunk.



Elképesztő ötletekkel indultak el az éles kísérletek - Vidéken épül a jövő
Lotus Residence, További információkért kattints a képre!
Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
marriott_hotel_shutter