Felhőkarcolós a látkép Budapest jövőjében?

2017. március 14. 19:00    
nyomtatás
 
A világ egyik legnagyobb ingatlanpiaci kiállításán és vásárán, a MIPIM-en lévő Budapest stand megnyitóján jártunk, és amíg vártunk a Budapest jövőjéről szóló, magyar ingatlanpiaci szakembereket felvonultató beszélgetésre, megnéztük, hogy ránézésre kik költötték el a legtöbb pénzt az idei vásáron való megjelenésre. Súlyos eurómilliárdokat fektet be a világ a jövő gigaprojektjeibe, melyekből párat be is mutatunk a cikkben makett formájában. Budapest pedig bemutatkozott a világnak a MIPIM első napján.


"Budapest teljes pompával vonult ki a világ első számú ingatlanszakmai eseményére, Cannes-ba", áll a Budapest stand által kiadott hivatalos közleményben. A magyar jelenlétet a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK), valamint Budapest városa közösen támogatták. Nem is ok nélkül, hiszen végigjárva az eseményt valóban nem túlzás azt kijelenteni, hogy aki nincs itt, mint ország, régió vagy város, az nehezebben kerül fel a sok szempontból fontos ingatlanpiaci térképre. Budapest idén újra itt van, és a keretein belül képviseli is azt az értéket, amit a főváros képes nyújtani, mint üzleti, ingatlanpiaci célpont.

"A magyar főváros már a rendezvény előtt egy hónappal az érdeklődés középpontjába került, ugyanis az "ingatlanszakmai Oscar-díjat" kaphatja meg a Liget Budapest Projekt, amely bekerült a legjobb négy közé, így Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjének tekinthető. Nagy várakozás övezte a 2017-es FINA Világbajnokság ikonikus helyszíneinek bemutatását is. Szintén sok érdeklődőt vonzott a magyar főváros jövőképe, Budapest hosszú távú városfejlesztési stratégiája. Világszínvonalú fejlesztéseink révén már a nyitónapon sikerrel szerepeltünk az élvonalban, ahogy az Európa egyik legvonzóbb fővárosától elvárható. A MIPIM nemzetközi ingatlan-szakkiállításon 2017. március 14-17. között 90 ország 2600 kiállítója vesz részt, 50 város képviselteti magát saját standdal", idáig a hivatalos közlemény.

De mielőtt rátérünk arra, hogy mi is hangzott el a főváros jövőjét ecsetelő panelbeszélgetésen, egy kis betekintést adunk a legnagyobb "játékosok" világába. Oroszok, törökök, britek, franciák és az arab világ néhány képviselője vitte idén (is) a prímet a lenyűgöző külön sátraikkal, standjaikkal. Egy-egy installáció árából már egy nagyobb rózsadombi luxuslakás is bőven megvásárolható lenne, de azok a projektek és azok a hosszú távú városfejlesztési koncepciók, amiket reklámoztak, eurómilliárdokban mérik a költségeiket, így nem meglepő, hogy komoly jelenlétet biztosítanak nekik ott, ahol a akár a befektetők, akár a versenytársak is megjelennek.

Néhány kép a legszebb makettekről. Nálunk az eddig látottak alapján Isztambul hatalmas és lenyűgöző három dimenziós látványterve győzött. De tény, hogy sokan nem sajnálták az energiát és pénzt arra, hogy ebben a külön versenyben a képzeletbeli dobogóra felférjenek.

Felhőkarcolós a látkép Budapest jövőjében?


Felhőkarcolós a látkép Budapest jövőjében?


Felhőkarcolós a látkép Budapest jövőjében?


Felhőkarcolós a látkép Budapest jövőjében?
Legyen felhőkarcolónk?

A Budapest jövőjéről szóló szakmai panelbeszélgetés, amit a Portfolio Ingatlan moderált és élőben közvetített a helyszínről, legizgalmasabb témája az volt, amikor a szakértők egy esetleges fővárosi felhőkarcoló megépítésének lehetőségéről értekeztek. A többség egyetértett abban, hogy Budapesten jelenleg nincs megfelelő kereslet egy ilyen típusú beruházására. Többségében a városokban (ahol jelenleg van felhőkarcoló) azért építettek ilyet, mert vagy egyszerűen szükség volt rá a fejlesztési területek szűkössége miatt, vagy turisztikai attrakciónak szánták. A szakértők szerint jelenleg Budapesten a szabályozási környezet sem megfelelő egy akár több száz méter magas ingatlan felépítéshez, hiszen nincs egyetlen összefüggő terület sem kijelölve, ahol akár több ilyen is épület is megvalósulhatna. Mindezek mellett pedig a város történelmi arculatához sem illene egy modern felhőkarcoló. A kérdés persze nem csak a társadalmat, hanem a hazai ingatlan és építész szakmát is megosztja, ezért szerencsére több fórumon is zajlik szakértői diskurzus a kérdésben.

Felhőkarcolós a látkép Budapest jövőjében?


Az élő közvetítés videóját itt nézhetik újra.

Csütörtök délután pedig kiderül majd az is, hogy a cikk elején emlegetett, ám otthon oly megosztó Liget projekt megnyeri-e a Best Futura Mega Project kategóriát. A jelölésről korábban itt írtunk.

Így mutatkozott be Budapest

A Budapest-standot közös szervezésében töltötte meg tartalommal Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK), hogy tudassa a világgal: szárnyal a magyar ingatlanpiac, érdemes hazánkban befektetni. A Budapest-standon mutatkozott be a MIPIM Awards-ra esélyes Liget Budapest Projekt, a 2017-es FINA Világbajnokság, és a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztőket tömörítő egyesület, az IFK tagjainak nívós fejlesztései. Ismertették a hosszú távú városfejlesztési koncepció kiemelt projektjeit és a HIPA által népszerűsített ingatlan- és turisztikai projekteket, amelyek fókuszterületei a hotel, iroda, valamint az ipari és logisztikai ingatlanfejlesztések.

Budapest az eddigi legnagyobb volumenű standdal jelent meg a több mint negyedszázados MIPIM-en, a kiállítást Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszony nyitotta meg. Budapest humán főpolgármester-helyettese elmondta: Budapest, a kelet-közép-európai térség gazdaságilag is vezető egyik nagyvárosa, innovációs és kulturális központja, éppen ezért rendkívül fontos, hogy a nemzetközi befektetői környezettel megismertessük a magyar főváros jövőképét. A világ legjelentősebb ingatlanszakmai seregszemléjén nagy érdeklődés mellett mutattuk be a hosszú távú városfejlesztési koncepcióit, mely révén a magyar főváros a nemzetközi ingatlanfejlesztések egyik legfőbb európai célpontjává válhat. Szalay-Bobrovniczky Alexandra kiemelte: Budapest értékeinek megőrzése mellett minden fejlesztési és városrehabilitációs projekt a sokszínű területhasználatot és a hatékony működésű városszerkezet kialakítását szolgálja, ahogy az Európa egyik legvonzóbb fővárosától elvárható. Budapest Főváros Önkormányzatának célja, hogy térségi pozíciónk kihasználásával multikulturális találkozóhellyé formálja a várost, amely Közép-Európa, illetve az Európai Unió délkeleti térségének központja is.

Sikerrel mutatkoztak be a Budapest-standon a 2017-es FINA Világbajnokság ikonikus helyszínei is - a rekordidő alatt megépült Duna-Aréna és Dagály-komplexum, a margitszigeti Hajós Alfréd Uszoda, az ideiglenes, városligeti Műjégpályán felállított uszoda, az óriástoronyugró-konstrukciónak helyet adó, Parlamenttel szemben lévő Batthyányi tér, valamint a nyílt vízi versenyek terepe Balatonfüred - mondta Szántó Éva, a 2017-es FINA Világbajnokság lebonyolításáért felelős Bp2017 Nkft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a fejlesztések és a városrehabilitáció révén fantasztikus világbajnokság lesz a budapesti, olyan helyszínekkel, amelyekhez hasonlót még sehol sem láttunk a vizes vb-k történetében. Szerettük volna tudatni a világgal, hogy nemsokára egy viharos gyorsasággal fejlődő világvárosba érkezik meg a világ egyik legnagyobb és legfontosabb sporteseménye, amelynek fogadására Budapest nemcsak készen áll, de annak kiemelkedő helyszíne lesz - emelte ki Szántó Éva, a Bp2017 Nkft. ügyvezető igazgatója. Bemutatták a fejlesztőnek a 2017-es FINA Világbajnokság fő helyszínét és ékkövét, Budapest legújabb látványosságát, a Duna Arénát, amely a FINA és Hosszú Katinka szerint is a világ egyik legjobb uszodája lett.

Az ágazat legnagyobb vállalatait összefogó Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke, Takács Ernő úgy fogalmazott, hogy a rangos vásáron a Budapest-stand számos kiváló ingatlanfejlesztése már a nyitónapon bizonyította: Magyarország méltán vonzó a befektetők körében. Hozzátette: a számok tükrében is van mire büszkének lenni, ugyanis a világ egyik vezető ingatlan-tanácsadója, a CBRE jelentéséből kiderül: tavaly mind az irodaingatlanok, mind a kiskereskedelmi ingatlanok nagyon kelendőek voltak, 2016-ban 1,54 milliárd eurót költöttek a befektetők a magyarországi kereskedelmi ingatlanpiacon, ami 107 százalékkal haladja meg a 2015-ös szintet. 2016-ban duplázott a magyar kereskedelmi ingatlanpiac, az amerikai és magyar befektetők mellett új szereplők jelentek meg Magyarországon. A befektetési forgalom a 2013-ban mért szinthez képest közel megnégyszereződött a tavalyi esztendőben. Kiemelte: a piacvezető fejlesztők, az IFK tagjai 2017-re is hasonlóan erős forgalmat várnak; az elmúlt 10 év legkiemelkedőbb eredményét prognosztizálhatjuk az ingatlanfejlesztésben. Az IFK elnöke úgy látja, a stabil gazdasági növekedés, a növekvő lakossági fogyasztás vonzóvá teszi az országot, amellett, hogy tavaly mindhárom vezető hitelminősítő "befektetésre alkalmas" kategóriába sorolta hazánkat, így további intézményi befektető érkezhet a piacra.

Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója elmondta: a Magyar Kormány exportfejlesztési stratégiájával összhangban kiemelt törekvésünk, hogy elősegítsük a magyar cégek bekapcsolódósát nemzetközi projektekbe négy kontinens, közel 60 országában. Az ingatlanfejlesztési szegmens egyik kiemelt jelentőségű seregszemléje, a MIPIM keretében a legfontosabb nemzetközi piaci szereplők körében pozícionáltuk a világszínvonalú, innovatív magyar Smart City megoldásokat, így valós esély nyílik jelentős nemzetközi projektekben való magyar részvételre, legyen szó egészségügyről, infrastruktúra-fejlesztésről, vagy épp sportlétesítményekhez kapcsolódó beruházásokról.

Heffner Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) főosztályvezető-helyettese szerint Budapest a kelet-közép-európai régió földrajzi központjaként egy folyamatosan fejlődő, megújuló világváros, amely nemzetközi viszonylatban alacsony belépési küszöb mellett kínál magas megtérülési rátát a befektetők számára. Kiemelte: a HIPA szakemberei személyre szabott befektetési tanácsokkal segítik a befektetőket a kínálkozó ingatlanberuházási lehetőségek hasznosításában.

A magyarországi befektetési környezet, azon belül is Budapest nemzetközi versenyképességét a befektetői körökben tekintélyes fDi Magazine által odaítélt díjak is alátámasztják: az "fDi's Global Cities of the Future" kategória "TOP 25 FDI Strategy" listáján Budapest - a régióból egyedüli városként bekerülve - a 22. helyet szerezte meg, míg az "fDi Strategy Awards" összesítésében a HIPA "Big Team" kategóriában vehetett át elismerést Cannes-ban.

Március 16-án este az ünnepélyes díjátadón derül ki, hogy átvehetjük-e az "ingatlanszakmai Oscart", hogy elnyerheti-e a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató kategória, a Best Futura Mega Project díját és lehet-e a világ legjobbja. A nemzetközi ingatlanszakmai és médiafigyelmet egyaránt Magyarországra irányítja a Liget Budapest Projekt MIPIM Awards jelölése. A MIPIM Awards díjátadó ünnepsége március 16-án 18:30-kor veszi kezdetét.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa szerint az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósítsunk meg. Az elmúlt hat évben több száz szakember dolgozott e kitűzött cél megvalósításán és nagyon várjuk a díjátadót, hiszen jelölésünk nem mást jelent, minthogy a zsűri a Liget Budapest Projektet Európa legnagyobb és leginnovatívabb fejlesztésének tartja. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a megújuló Városliget világszerte elismert ékköve lesz a fővárosnak, a projekttel nem csak az egész Városliget, hanem a közvetlen és tágabb környezet is jelentős fejlődésen fog keresztül menni. A Városliget fejlesztése nem csak a budapestiek részére, hanem az egész országnak előrelépést jelent majd. Hozzátette: a Liget Budapest Projekt befejezésével a Városliget és környéke már a 20-as évek elején fellendülésnek indul. Olyan turisztikai attrakció jön létre, amely egyedülálló Európában.
A Budapest-stand


A Budapest-stand egy hármas együttműködés végeredménye: Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) közösen állítanak ki Cannes-ban Budapest "márkanév" alatt. A kiállításon bemutatkozik a Liget Budapest Projekt és a 2017-es FINA Világbajnokság. Képviselteti magát az Atenor, a Futureal, a Gránit Pólus Csoport, a Horizon Development, az Immochan, az InfoGroup, az Inpark (a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.), a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a WING, a SymBIOlight, Bird&Bird, a CBRE Magyarország és a Lohn Ügyvédi Iroda.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium