Nem lesz olimpia, mégis elköltenek 80 milliárdot

2017. április 21. 09:05    
nyomtatás
 
Tavaly szeptemberben jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal eredetileg tervezett 470 milliárd forintos költségvetése az olimpia miatt 80 milliárd forinttal növekszik. Az olimpiai falu miatt ugyanis át kellett volna tervezni a vasút fővárosi szakaszát. Az olimpiától való visszalépés ellenére azonban marad a 470+80 milliárdos költségvetés - írja a 444.hu.


A Budapest-Belgrád vasútvonalon az olimpia miatt a Soroksári út melletti síneket kellett volna arrébb rakni, a Duna-parton álló egykori ipaterületen valósult volna meg az olimpiai falu.

A 444 kérdésére, miszerint az olimpiai visszalépés után visszaáll-e a beruházás eredeti költségvetése a Külügyminisztérium helyett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium válaszolt: hiába nincs olimpia az 550 milliárdos költségvetés marad.


Az olimpiai falut egyébként a kormány a rendezvény után egy 8-15 ezer diák befogadására alkalmas diákvárosként kívánta hasznosítani, azonban a fejlesztést az olimpia visszavonása mellett is meg akarják valósítani.

A vasútvonal új nyomvonala a Pesterzsébet megálló és Ferencváros közötti szakaszt érintené. Az új nyomvonal Pesterzsébet után a Gubacsi-hídnál kezdődne, a Soroksári út alatti átvezetéssel a Határ út irányába, majd az Illatos úton folytatódva Ferencváros nyugati rendezőn érné el Ferencváros állomást.

A Budapest-Belgrád vasútvonal projektje körül egyébként is egyre nagyobb a bizonytalanság, miután a beruházás elsősorban a kínai áruk Európába történő szállítása szempontjából lenne fontos, de leginkább csak akkor, ha a görögországi Pireusz kikötőjén kívül erre nem lenne más alternatíva. A szállítás azonban a vasútvonal nélkül, az adriai kikötőkön keresztül is lehetséges.

2017.04.12 09:58 Kihátrál a kormány a kínai gigaüzletből?

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium