Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese
Érdemes-e a mostani magas hozamok mellett magyar állampapírt venni, ha igen, akkor melyiket? Milyen kockázatokkal, lehetõségekkel érdemes számolnia a vevõknek? Többek között errõl is kérdezhetik Olvasóink Borbély László Andrást. Az Államadósság Kezelõ Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese 2012. június 6-án délelõtt 10 órától online interjú keretében válaszol az érdeklõdõk állampapírpiaccal és államadósság finanszírozással kapcsolatos kérdéseire.
Kérdések
1 | 2
 B Gábor - 2012.06.06 14:54 4719
Tisztelt Borbély Úr,

Mi volna akkor ha az AKK megállapodna egy kereskedelmi bankkal (egyszer talán lesz egy igazi magyar bank is, vagy talán kérjük meg a postát hogy vezzessen lakossági számlákat is) , oly módon hogy a folyószámlán pihenő pénzeket az államkincstár az állam finanszírozására használhatná fel overnight jelleggel és persze a látra szóló kamatoknál jóval magasabb kamatok biztosítása mellett.
Valami hasonlót már láttunk korábban egy banknál, ahol az éjszakára a számlán hagyott pénzeket egy pénzügyi alapba helyezték el viszonylag magas kamatok mellett.

Tisztelettel B Gábor
 Érdeklődő - 2012.06.06 13:39 4712
A többi kérdésre nem kapunk választ?
 Érdeklődő - 2012.06.06 10:52 4702
Tisztelt Borbély Úr,

A lakossági értékpapírok forgalmának növelése érdekében nem gondolkodnak az értékesítési hálózat bővítésén a Kincstáron és a bankokon túlmenően? Ez utóbbiaknak jelenleg nyilván nem érdeke a lakossági állampapírok forgalmazása... Gondolok itt esetleg a kincstári hálózat növelésére franchise partnerekkel vagy ügynöki partnerekkel stb.

Üdv: Érdeklődő
 István - 2012.06.06 09:52 4689
Tisztelt Borbély Úr!

Valóban jó ötlet az ÁKK részéről a DKJ és a MÁK népszerűsítése a lakosság körében, hiszen elég kedvező kondíciókkal elérhető termékek.

De véleményem szerint pont ez a feltételrendszer nem jó az államnak, hiszen elég magasan alakul a finanszírozás.

Ennek kapcsán kérdezném: Egy profitorientált vállalkozásként tekintve az államra mivel lehetne csökkenteni-e forrásoldali költségeket (IMF, külföldi befektetői hit felépítése), hogy hosszú távon el tudjunk mozdulni az államadósság és a jelentős kamatteher lefaragásának irányába?
  - 2012.06.06 08:54 4688
ha az euró beborúl európába az a mi Huf pénzünk leértékelődésében kb.hany százalék veszteséget jelenthet ön szerint? Dave
 Zsóka - 2012.06.05 17:07 4687
Bocsánat az elírásért, természetesen Tisztelt Borbély Úr a címzett.
 Zsóka - 2012.06.05 15:52 4686
Tisztelt Borbály Úr!

Nagyon jó kezdeményezésnek tartom a lakosság állampapír állományának növelésére vonatkozó erőfeszítéseiket. Ehhez kapcsolódóan viszont engedjen meg néhány kérdést / észrevételt.

1. Miért nem lobbiznak annak érdekében, hogy legalább a hosszabb lejáratú pl. a legalább 3 éves állampapír, de leginkább minden állampapír kamatadó mentes legyen? Tudom, hogy ez TBSZ számlával nem túl nehezen megoldható, de e nélkül a macera nélkül biztosan növelné a vásárlási kedvet és nem okozna talán túl nagy adóbevétel kiesést.
2. Miért jegyeznek az Államkicstár lakossági fiókjaiban (és persze a web kincstárban is) ennyire széles hozam különbséggel a vételi és eladási hozamok között?. Amikor az elsődleges forgalmazók esetében ettől sokkal szűkebb árjegyzést várnak Önök is el, miért kell ennyire rossz visszavásárlási hozamokat és ebből eredően ennyire irreális visszavásárlási árfolyamokat alkalmazniuk? Nem lenne jobb megkockázatatni, hogy néhányan visszaváltják esetleg lejárat előtt a kötvényüket, de a piacinak megfelelő vagy legalább ahhoz közelítő árképzéssel növelik a bizalmat? Gondolkodnak esetleg a jelenlegi gyakorlat megváltoztatásán?Mai példa: 2015/A vételi hozam 10,03%, eladási hozam 7,87%. A piaci hozam ezzel szemben 8,7% - 8,2% körül volt.
Nagyon sok ismerősöm fektetne jóval nagyobb összegeket állampapírba, ha ez a gyakorlat változna a Kincstárnál, szívesebben hoznák ide a megtakarításaikat, mint a bankokhoz.
3. Nagyon jó terméknek tartom a Prémium államkötvényt a lakosság részére, de a jelenlegi árazásukkal itt is kérdéseim merülnek fel. Korábban azt kommunikálták, bár a tájékoztatóban valóban soha nem szerepelt "csak" szóbeli kommunikációban, hogy ezen papírok bruttó árfolyama mindig eléri a 100%-ot és ennek megfelelően is áraztak hosszú időn keresztül. Miért tértek el ettől a gyakorlattól, ezzel jelentős bizalomvesztést generálva a pénzügyileg tudatosabb ügyfeleknél. Lehet, hogy a jövőben már a kamatfordulókor sem lesz 100% az árfolyam? Nem hiszem, hogy annyira tömeges visszaváltási igény lett volna a kibocsátást / átárazást követő néhány hónapban, hogy emiatt a korábbi szavukat el kellett volna veszíteni egy egyébként tényleg jó és jól eladható terméknél. Ez veszélyes játék és rossz politika szerintem, főleg ha éppen növelni akarnák a lakossági állampapír állományt.

Válaszait előre is köszönöm: Zsóka
 Tom - 2012.06.05 14:26 4685
Tisztelt Borbély László Úr!

Rendszeresen vásárolok államkötvényeket és diszkont kincstárjegyeket.
Amennyiben 10 év múlva lejáró államkötvényem van és nem adom el, hanem megtartom, akkor miért nem adómentes!
Mi alapján tudom egyértelműen eldönteni, hogy mikor vásároljak államkötvényt és mikor diszkont kincstárjegyet. Mivel a hozamok eléggé ingadoznak, van hogy, sokszor rossz időben vásárolok, és mikor megveszem a hozamok akár 100 bázisponttal felmennek.

Üdvözlettel: Tom
 Gábor - 2012.06.05 11:19 4684
elnézést a megszólítás elcsúszott
 Gábor - 2012.06.05 11:18 4683
Aktívan használom a webkincstárat, rendszeresen veszek kötvényeket és diszkont kincstárjegyeket, azt gondolom a TV-s hirdetésekről, hogy jobban ki kellene hangsúlyozni, hogy a bankok mennyire hazug reklámokkal manipulálnak, 8-9-10%-os kamatot ígérve, de aztán az apró betűs részben mindig kiderül valami olyan feltétel, ami miatt mégsem teljesül az igért magas kamat, ezzel szemben az ÁKK-nál nincsen semmi egyéb feltétel. Ez lehet, hogy negatív kampány, de az ÁKK-nak jobban bele kell húzni.
Kedves László
A webes használatot szintén sokkal sokkal jobban kellene propagálni, mert látom az ügyfélszolgálaton mennyien vannak. És ha már a webes felület, indokolatlannak tartom a rengeteg sms-es azonosító küldését, ez egyáltalán nem felhasználóbarát, elég lenne egy a bejelentkezéskor, de ma is 12 db SMS kódot kellett bepötyögnöm, pedig csak néhány százezer forintért vettem DKJ-t, ez drága is az ÁKK-nak is és teljesen felesleges is. 12 db SMS-től nem lesz biztonságosabb a rendszer, mint 1 SMS-től. Ez nonszensz.
Köszönöm ha válaszol, Üdv, Gábor
 mrz007 - 2012.06.05 11:16 4682
Miért MÁK? Mi szól a magyar kötvények mellett, miért ne pl spanyol államkötvénybe fektessünk, magas eurokamat miatt? Itt futjuk a devizakockát,és valszeg M.o.-is felteszi a kezét,ha netán Spanyolország is felteszi.
 Oligarcha - 2012.06.05 10:27 4681
Tisztelt Borbély Úr!

Mit gondol, az államadósság elleni harcban jó ötlet volt-e a lakosság felé fennálló adósságot csökkenteni a nyugdíjvagyon államosításával és a pénztárak bezárásával? Nem a külföldiek felé fennálló adósságot kellett volna inkább csökkenteni? Mik a tapasztalatai a nyugdíjpánztárak bezárása óta, mennyire érződik az állampapír piacon a hiányuk? Nem aggasztó, hogy a külföldiek felá fennálló tartozásunk folyamatosan nő?
 Házenstáb Mihály - 2012.06.04 15:23 4680
Tisztelt Borbély Úr!

Mit gondol arról, hogy a kötvénykibocsátás leállításával a meglévő kereslet miatt lehet-e a hozamokat, az ország finanszírozási költségeit csökkenteni ( esetleg egy lehívott és felhasznált IMF hitelkeret után)?

H. Mihály
 REPOMAN - 2012.06.04 15:22 4679
Tisztelt Borbély úr!
Ön szerint mi áll a külföldiek forint állampapírállományának rendkívül hektikus mozgása mögött? Tényleges eladás és vételek, vagy valami mást is beleszámolnak ebbe az adatba? Múlt héten 1 nap alatt 100 mrd Ft-tal csökkent az állomány, ez tényleges eladást jelentett Ön szerint?
Köszönettel:
REPOMAN
 Lottónyertes - 2012.06.04 14:55 4678
Tisztelt Borbély Úr!

Ön szerint 12-13% hozam mellett érdemes-e már Magyar Állampapírt venni esetleg még IMF megállapodás nélkül is?

Köszönettel: egy lottónyertes
 Kisbefektető - 2012.06.04 14:51 4677
Tisztelt Borbély úr!
Mikor lehet a Prémium Államkötvényt kereskedelmi bankoknál is vásárolni? Az ÁKK saját hálózata messze nem fedi le az országot, szerintem többen vennénk, ha ugyanúgy, mint a Diszkont Kincstárjegyet és az államkötvényeket bankoknál is lehetne venni. Idő, energia és pénz eljutni egy olyan városba vidéken, ahol lehetne ilyet venni.
Köszönettel:
Vidéki kisbefektető
 Szpókember - 2012.06.04 14:47 4676
Tisztelt Borbély Úr!

Felmerült-e a fix kamatozású papírok helyett, inflációhoz kötött kötvény kibocsátása? Ha esetleg a jelenlegi papírok nem lennének eladhatók az IMF megegyezés hiányában, a jelenlegi trendeket elnézve az inflációhoz kötött kamatozás nagy siker lehet.
 Bence - 2012.06.04 13:46 4675
Erre én is kíváncsi vagyok:

"Egy esetleges részleges államcsőd (selective sovereign default) esetén a hazai kisbefektetők vagy a külföldi kötvénytulajdonosok kielégítése élvezne prioritást, vagy azonos elbírálás alá esnének?
A normál vs. prémium (lakossági) államkötvények kifizetése történne meg elsődlegesen/nagyobb arányban?
Van erre előre lefektetett szabályrendszer? "

Továbbá azt a kérdést is osztom: "Mikorra várható, hogy a Webkincstár a mostaninál jóval felhasználó barátabb, érthetőbb, áttekinthetőbb lesz?"
 Kostolany - 2012.06.04 12:42 4674
Tisztelt Borbély Úr!
A lakossági irány jó az állampapír értékesítés irányvonalában, de a cél túl alacsonyra van állítva. Szerintem célba kellene gondolni a lakossági részarány minimum 60-70%-ra történő emelését. Amerikai és német piacokon online értékesítéssel és saját irodával értékesíthetne közvetlenül az Államkincstár.
Itthon a magas betéti kamatokkal kell versenyezni, ezért csak magas hozammal lehet korlátozott mértékű forrást bevonni a lakosságtól. Amerikában és németeknél csak 1-2% körüli betétekkel kellene versenyezni és 1-2% pontos felárét be lehetne vonni 50-60Mrd dollár forrást.
Persze sokan jobban értik külföldön is a betétet, így bankot is alapíthatna az Államkincstár külföldön, ami a bevont forrásból (betét) 100%-ben magyar államkötvényeket jegyezne. A külföldi lakossági befektető ugyanolyan stabil mint a magyar, sőt akár stabilabb is lehet.
Jelenleg csak hazai magánszemély vásárolhat az Államkincstárban, külföldi nem, pedig itthon is nagy a kereslet...
Érdekelne a fentiekről a véleménye.

 barnaby - 2012.06.01 21:47 4673
Tisztelt Borbély Úr!
Nekem a Mobilitas önkéntes nyugdíjpénztárnál volt- számomra- jelentős összeg.
A pénztárnál olyan portfóliót választottam, amelyben 100% állampapírba lett fektetve a pénz. A 2011. évi hozam 1,35% volt. Felháborított ez az eredmény, de még érdeklődni sem tudtam a pénztárnál, mert megszünt. Kérdésem, Ön szerint reális volt ez a hozam?
Ezek után érdemes állampapírba fektetnem?
 befektető - 2012.05.29 11:30 4672
Tisztelt Borbély Úr!
Én egy ház árát szeretném" betolni ",Prémium kincstárjegybe. Viszont,annak a lejárata,évek múlva lenne,és én addig szeretném ezt az összeget felhasználni,mégpedig,fordulónap környékén,amikor is eddig ,100%-on ki lehetett a tőkét venni. Kérdésem az lenne,hogy remélhető továbbiakban is ez a fordulónapi,100-%os tőkekivét? Annál is inkább,mivel még tranzakciós adó is terhelni fogja.
 _bankar_ - 2012.05.29 11:17 4671
Tisztelt Borbély úr!

A lakosság állampapír-befektetése a bankrendszertől von el forrásokat, holott éppen mostanság lenne nagy szükség a bankszektor hitel/betét mutatójának csökkentésére. Az ország érdeke, hogy ez ne a hitelállomány gyors leépülésével, hanem a betétállomány növekedésével menjen végbe. Nem sérti nagyon ezt a célt a lakossági állampapír-vásárlási program?

Köszönöm válaszát!
 érdeklődő - 2012.05.29 11:14 4670
Tisztelt Borbély úr,
az egész Európa az adósságmegújításon szenved, nem csoda hát, hogy mi is. Devizában most nem is nagyon megyünk ki a piacra, és az elemzők is azt írják, hogy a devizarefinanszírozás mondja meg, hogy mennyi időnk van még az imf-ig. Biztos kiszámolták: ha nem vonunk be devizaforrásokat, meddig lehet elég a forintvagyon a lejáró adósságokra? Vagyis ez alapján meddig kell megkötni az imf-megállapodást?
 APEH - 2012.05.29 11:12 4669
T. Borbély úr!

Azt szeretném megtudni, hogy a lakossági állampapír vásárlásról szóló adatokat az APEH is tudja-e (az Államkincstár továbbítja-e), azaz kaphatok-e pl. vagyonosodási vizsgálatot amiatt, mert egy nagyobb összeget fektetek lakossági állampapírokba?

Köszönettel: egy potenciális befektető
 dunakanyar - 2012.05.29 10:16 4668
Tisztelt Borbély Úr!

Ön szerint meddig lehetséges államadósságunk fenntartása ilyen magas kamatszint mellett? Véleménye szerint egy esetleges IMF megállapodás után ez a kamatszint mennyivel tudna csökkeni?
Válaszát köszönöm!
 Tibor - 2012.05.25 12:27 4667
Miért nem kamatadó mentes az állampapír hozama, ha úgyis az államot finanszírozzuk?
 Egy felhasználó - 2012.05.25 12:13 4666
Mikorra várható, hogy a Webkincstár a mostaninál jóval felhasználó barátabb, érthetőbb, áttekinthetőbb lesz?
 Újhelyi Gábor - 2012.05.25 12:12 4665
Tisztelt Borbély úr!

Egy esetleges részleges államcsőd (selective sovereign default) esetén a hazai kisbefektetők vagy a külföldi kötvénytulajdonosok kielégítése élvezne prioritást, vagy azonos elbírálás alá esnének?
A normál vs. prémium (lakossági) államkötvények kifizetése történne meg elsődlegesen/nagyobb arányban?
Van erre előre lefektetett szabályrendszer?
(Azért kérdezem, mert a CDS felárak alapján a nemzetközi piac közel 30%-os államcsődöt áraz 5 éven belül.)
Válaszát előre is köszönöm.
 Pokeairtrader - 2012.05.25 11:31 4664
Tisztelt Borbély úr!

Többször hallhattuk a médiában, hogy az IMF megállapodás a piacok megnyugtatására szolgál és a hitelkeret elérhetőségét teszi lehetővé. Tudomásom szerint a hitelkeret lehívása nagymértékben olcsóbbá tenné az államadósság finanszírozását. Ön mit gondol erről? Fogunk-e élni a lehívás lehetőségével és ez hogyan fogja befolyásolni a magyar állampapír hozamokat? Várakozása szerint egy egyéves időtávon milyen hozamot lehet elérni egy hosszabb futamidejű állampapír befektetéssel?
 Kétkedő - 2012.05.25 11:29 4663
Az ország bóvli besorolású, recesszióban van, és kérdéses, hogy valaha is vissza tudjuk fizetni az államadósságot. Nem értem, hogy miért veszik még mindig a külföldiek a magyar papírokat. Ennyire rövidlátóak???
1 | 2