Prémium

10 év helyett 2 óra: hamarabb lehet hatalmas fákkal teli a kert, mint gondolnánk (x)

Portfolio
Ha valaki hatalmas, zöld fákkal teli kertre vágyik, a facsemete elültetése után éveket kell várnia, hogy ez megvalósuljon. Ráadásul garancia sincs rá, hogy a kis csemeték túlélik. Eközben rengeteg olyan kifejlett fa van, amely kivágásra vár, mert például rossz helyen van. Az Odisys Bt. a keresletet és a kínálatot hozza össze: a túl nagyra nőtt, a forgalmat akadályozó, az építkezés útjában álló fákat ültetik át olyan helyre, ahol szép, fejlett fákra lenne szükség.
Előfordul, hogy olyan okok miatt ítélnek kivágásra egy fát, mert az rossz helyen van: akadályozza a forgalmat, az építkezést, vagy épp a közművek okoznak gondot. Ha például a közmű meghibásodik, bontani kell a burkolatot, amely során megsérülnek a fák a gyökerei is, így idővel tönkre is mennek. Csakhogy nem feltétlenül kellene ennek így lennie.

Az Odisys Bt.-nek ugyanis van megoldása arra, hogyan lehetne megmenteni a kivágásra ítélt fákat: inkább átültetik őket olyan helyre, ahol szükség van rájuk. Hogy ez hogyan is működik, azt jól mutatja a visontai óvoda példája.

10 év helyett 2 óra: hamarabb lehet hatalmas fákkal teli a kert, mint gondolnánk
A visontai óvoda udvara
Visonta község megvásárolta az óvoda melletti telket, így az udvart kibővítették. Új játszótéri játékok és egy műfüves focipálya is helyet kapott az új területen, de hiányoztak az árnyékot adó fák.

A korábban elültetett facsemeték nem élték túl a nyári melegeket. A költségvetést újra számolva számomra kézenfekvő megoldás volt a NAGYFÁTAKAROK projekt

- mondta Szarvas László, a község polgármestere, hozzátéve, minden feltétel adott volt: az áramszolgáltató 10 fát akart a villanyvezetékek alatti területekről kivágni, amelyek tökéletesek voltak az óvoda udvarára.

Az átültetést egy Big John 90D nevű eszközzel végzik, amely egy MAN kamion alvázára van rászerelve. Ezzel a szerkezettel, valamivel több, mint 30 cm-es törzsátmérőig tudják vállalni az idős fák átültetését.



Ha valaki parkosítást végez, és nem szeretné megvárni, míg a facsemeték megnőnek, ha valaki árnyékos ligetet vagy fasort szeretne, lehetőleg minél előbb, azok számára jó megoldás lehet az Odisys Bt. választása. A honlapjukon meg lehet nézni, épp milyen eladó fáik vannak, de ha valaki éppen eladná, vagy elajándékozná, azt is megteheti és nincs jutalék, nincsnek rejtett költségek. Ha itt nem találja azt a fát, amit a kertjében szeretne látni, érdemes felvenni a céggel a kapcsolatot, és személyre szabott megoldást találnak.

10 év helyett 2 óra

Ha megvan a tökéletes fa, a terület jól megközelíthető és a célhely is alkalmas a fogadásra, csupán néhány óra alatt át tudják ültetni egyik helyről a másikra.

Az átültetett fák többsége viszont stressz okozta problémákkal küzd, hiszen gyökérzetük nagy részét elvesztették. Ebben az állapotban különösen ki vannak téve a betegségeknek, rovaroknak, időjárásnak, különösen igaz ez az aszályos időszakban.

10 év helyett 2 óra: hamarabb lehet hatalmas fákkal teli a kert, mint gondolnánk
Munkában a Big John
A transzplantációs sokk addig áll fenn, amíg a gyökérzet megfelelően kialakul az új helyen, és az első levélhullások után új lombkorona keletkezik, és a természetes egyensúly vissza nem áll.

Drasztikusan javítható a túlélési esély, ha olyan tápanyagot kap a fa, amivel stimulálhatjuk a gyökérzet újbóli kialakulását. Vagyis nagyon fontos a megfelelő utógondozás, és nem ajánlott a fa metszése az átültetés utáni első évben. Hagyni kell, hogy a sokkos állapotot kiheverve, eredeti formáját visszanyerve újbóli növekedésnek induljon.

(x)
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
illustration-01