Prémium

CA Tőkegarantált Alap 2 : az első hozamplafon nélküli tőkegarantált befektetési alap (x)

Portfolio
A nyelvtudomány már régóta felfigyelt arra a sajátságos jelenségre, hogy a közmondások és népi bölcsességek széles tárházában minden társadalmi jelenségre van egy-egy magvas mondás, megjegyzés, de ugyanakkor ellenkező kicsengéssel rendszerint van ugyanarra egy másik is. Sokszor hallhatjuk például, hogy "kockázat nélkül nincs győzelem", hogy aztán nem sokkal ezután valaki - a szájszögletében rejtélyes mosollyal - megjegyezze, hogy "aki mer az nyer". Akkor hogy is van ez? Hogyan fordítható le mindez például a mindennapi befektetések nyelvére?

Lényegében arról van szó, hogy megtakarításaink, befektetéseink értéke minél biztosabban gyarapszik, annál alacsonyabb a várható hozam. Magas várható megtérülés viszont egyben magas kockázattal jár. Milton Friedmann, a chicagói közgazdasági iskola Nobel-díjas közgazdásza mindezt lakonikus tömörséggel úgy foglalta össze, hogy "there is no such thing, as a free lunch", azaz "nincsen ingyen ebéd". S ez általában így is van. De nem mindig. Ugyanis most, egészen május 5-ig, lehetőség van egy olyan befektetési eszköz jutalékmentes megvásárlására, ami lehetővé teszi, hogy részt vegyünk a világ vezető részvénypiacainak várható növekedéséből, miközben 100%-ban biztosak lehetünk afelől, hogy befektetett pénzünket mindenképpen visszakapjuk. Azaz az ebéd költsége legrosszabb esetben is az az összeg, amit kezdeti befektetésünkön egyébként kamatként kerestünk volna. Ezt azonban várhatóan több mint ellensúlyozza a részvényindexek növekményéből eredő hozam. A dolog érdekessége ezen túl még az is, hogy - szemben minden korábbi hasonló befektetési alappal - az elérhető hozamot semmi sem korlátozza, azaz nincsen hozamplafon.

Ez az eszköz a CA Tőkegarantált Alap 2. A kezdeti befektetés (2004 májusa) után három év elteltével jár le az Alap, s 2007 júniusában kerül sor az elért többlethozam felosztására és a befizetett tőke visszafizetésére. A többlethozam alapja 1/3-ad részben az USA részvénypiacot leképező S&P 500 index növekedése, további 1/3-ad részben a Nyugat-Európai részvénypiac vezető indexének, a DJ Europe Stoxx 50 indexnek a teljesítménye, végül további 1/3-ad részben a Japán részvénypiac vezető indexének (TOPIX) az időszaki hozama.

A befektetők egy, a jegyzés után véglegesített, (várhatóan 100% körüli, de minimum 50%-os) részvételi arány alapján megkapják ezen összetett indexkosár forint alapon vett hozamát - a kezdeti befektetésük 100%-ának (tőkegarancia) visszafizetésén felül.

A részvételi arány a 2003 végén indult első CA Tőkegarantált Alap esetében pl. 108,36% volt, azaz a befektetők a részvénypiaci növekedésnél magasabb hozamhoz jutnak majd 2006 végén. Ilyen, 100% feletti részesedési arányra a második CA Tőkegarantált Alap esetében is jó esély van - s ez még tovább növelheti az Ön hozamát!

A befektetők hozamát pedig - eltérően az összes eddigi hazai garantált alaptól - semmi sem korlátozza. Ugyanis a CA Tőkegarantált Alap 2. az első olyan alap, ahol nincs felső korlátja a részvénypiaci hozamnak, azaz nincs hozamplafon!

A vezető nemzetközi részvénypiacok várható három éves növekedésére tehát most úgy tudunk fogadást kötni, hogy a kockázat vállalásnak csak az egyik (kellemesebb) elemét: a várható kifizetést vállaljuk, azt tesszük zsebre, míg a másik részt, a lehetséges tőkevesztést nem kell felvállalnunk. Azaz a CA Tőkegarantált Alap 2 estében az eredeti mondás a következőképpen módosul: "kockázat nélkül is van győzelem". Olyan lehetőség ez tehát, amit nem érdemes kihagyni, alapvetően az alacsony kockázatú (hiszen nem veszthetünk) többlethozam elérésének lehetősége okából, de ezen túl, ha másért nem, akkor az eredendő emberi kíváncsiság és a valami újat kipróbálni akarás céljából.

Az Alap működésének részletes bemutatása, számpéldákkal és a piaci várakozásokkal egyetemben megtalálható a CA IB Alapkezelő Rt. honlapján: www.caib.hu. További információ található az Alap fő forgalmazójának, a HVB Bank Hungary Rt.-nek a honlapján: www.hvb.hu. Az alábbiakban összefoglaljuk az Alap működését.



Az Alap tervezése során igyekeztünk a befektetők által vállalt kockázatot minimalizálni. A terméktervezés végére igazán csak egy érdemi kockázat maradt: ha időközben a részvénypiacok teljesítménye negatív, akkor az Alap hozama nulla (ami persze még mindig jobb az ilyenkor szokásos negatív hozamnál). Ekkor a befektetett tőkén nem képződik eredmény, a befektető nem kapja meg azt a kamatot, amit pl. egy kamatozó betétben három év alatt megkapott volna.

Azonban éppen ez az Alap lényege: A CA Tőkegarantált Alap ugyanis egy részvénypiaci befektetés, ahol induló tőkét veszteni nem lehet. A kockázati elemek után nézzük, milyen megoldásokkal csökkentettük az Alap kockázatát:

a) van devizaárfolyam kockázat? - nincsen, ugyanis a deviza alapú hozamok egyben forinthozamok is. Ha például időközben az USA piac 50%-kal növekszik, akkor ez egyben ugyanekkora forint hozamot is jelent. A befektetők tehát nincsenek kitéve az egyes devizák forinttal szembeni árfolyam-mozgásainak.

b) van-e tőke kockázat? - nincsen. Induló tőkét ugyanis veszteni semmiképpen sem lehet, hiszen az Alap 100%-ban garantálja a befizetett tőke visszafizetését.

c) mi történik ha az Alap lejáratának napján, éppen nagyot zuhannak a részvénypiacok (egy esetleges krach)? - ez sem akkora gond, mint elsőre látszik. Az Alap részvénypiaci hozamát ugyanis nem az utolsó és az első nap árfolyamszintjeinek összevetésével állapítjuk meg, hanem az utolsó egy év (havi mintavétellel vett) átlagárfolyamának és az induló szintnek az összevetésével. Az átlagolás nagyban "kisimítja" a hozamingadozást. Ezért ha az utolsó egy évben növekvő a trend, de éppen az utolsó napon esik a piac, az alig befolyásolja az Alap hozamát. Az átlagáras elszámolás tehát tovább tompítja a befektetőkre leselkedő kockázatokat.

A legjobb, ha egy számpéldával világítjuk meg az Alap működését, elvégre egy példa mindennél beszédesebb: az induláskori befektetés legyen egymillió forint. Tegyük fel, hogy három év alatt az USA piac 50, a EU (Nyugat-Európa) 60, a Japán piac pedig 25%-kal növekszik. Az indexkosár növekménye így 45%. Ennek egy várható 100%-os részvétellel számolt nettó hozama szintén 45%. Ennek megfelelően 2007 júniusában az Alap kifizet:

a) 1.000.000 forint tőkét (100% tőkegarancia) és
b) 450.000 forint hozamot (45% hozam), azaz összesen:
a+b) 1. 450.000 forint végső eredményt


Az euró, a dollár és a jen forinttal szembeni árfolyamváltozása nem hat az Alap hozamára, így az egyes piacokon elért saját devizás hozamok, egyben forint alapú hozamok is lesznek. Az Alap ezen világos és átlátható működése további vonzerőt jelenthet a befektetés szempontjából, hiszen a befektetőknek nem kell a sokszor igen kellemetlen meglepetésekkel szolgáló árfolyamváltozások hatásaival számolnia. Mivel a befektetett tőke mindenképpen megtérül, csak a legfejlettebb gazdaságok részvénypiacainak teljesítménye befolyásolja a többlethozamot.

Jogosan merül fel az a kérdés is, hogy kiknek ajánljuk ezt a terméket? Nos, gyakorlatilag mindenkinek: (1) kockázatvállalóknak:, hiszen akik úgy látják, hogy hosszabb távon növekvő trend uralja majd a világ részvénypiacait, azoknak eleve érdemes az Alapba fektetni. (2) A kockázattal együtt élő átlagos befektetőknek is, akik alapvetően tudják, hogy magas hozamot, általában csak magas kockázat felvállalásával lehet elérni, de kezdik már unni ezt az igazságot, s szeretnének kicsit biztonságosabb vizeken is hajózni, miközben azért nyerni is szeretnének. Ezen túl ajánljuk a kifejezetten (3) kockázatkerülőknek is, hiszen nekik továbbra sem kell a tőkéjüket kockáztatniuk, de most már lehetőségük lesz a nagyobb hozamra.

Az Alapkezelőről: a CA IB Értékpapír Befektetési Alapkezelő Rt. tevékenységét folyamatos innováció jellemzi. 2004 tavaszán a 11 CA IB befektetési alapban elhelyezett tőke nagysága meghaladja a 40 milliárd forintot, a nyugdíjpénztári- és egyéb vagyonkezeléssel együtt az általa kezelt vagyon több mint 115 milliárd forint. A CA Alapokat kezelő társaság a HVB Bankcsoport tagja, amely Európa harmadik legnagyobb bankcsoportja, tőkéje többszörösen meghaladja a teljes magyar bankszektor egyesített tőkéjét. Az Alapkezelő internetes honlapján (www.caib.hu) teljes körű tájékoztatást kaphatnak befektetőink. Innen az Alaphoz kapcsolódó dokumentumok (kibocsátási tájékoztató, marketing anyagok, számítások) is letölthetőek, és a jegyzéssel és az indulással kapcsolatos hírek is folyamatosan felújításra kerülnek.

Hol és hogyan lehet jegyezni az Alapot? A jegyzéshez valamelyik forgalmazónál vezetett értékpapírszámla szükséges. Ennek nyitásához személyigazolvány szükséges. Ezen túl a jegyzési ív kitöltésével és a jegyezni kívánt összeg befizetésével már le is zárul a jegyzés folyamata. Fontos tudni, hogy a gyakorlattól eltérően a jegyzés során jutalékmentesen lehet hozzájutni az Alap befektetési jegyeihez.


Az Alap forgalmazói:
- HVB Bank Rt. fiókhálózata (a fiókok listája: http://www.hvb.hu/hu/fiokhalozat_fiokok.tdp)
- BNP Paribas Hungária Bank Rt (1055 Budapest, Honvéd u. 20. Tel.: 374-6300)

(X)
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek