Prémium

A cégeknek is lépnie kell (x)

Portfolio
Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (Pénztárszövetség) tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona az alacsony kamatkörnyezet ellenére közel 5 százalékkal nőtt, az egészségpénztárak az egészségpénztárakon keresztül pedig tízmilliárdok áramlanak a lakossági egészséggel összefüggő kiadásokra. A tagok egyéni befizetéseikkel egyértelműen bizonyítják a kasszákba vetett bizalmat. Bár az eredmények önmagukért beszélnek, a munkáltatói támogatásokra nagyon nagy szükség van - mondta a Portfólió.hu-nak dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke. Beszélt arról is, ha a munkáltatói hozzájárulás kötelező lenne, akkor sokan belevágnának az önkéntes nyugdíjpénztéri és egészségpénztári takarékoskodásba, ennek eredményeként a jelenlegi 2 milliós pénztári százezres, milliós nagyságrenddel bővülhet. Az érintett alkalmazottak pedig biztosabb jövőt kapnának cserébe.
A pénztárak újabb jó eredményekről adtak számot. A legbeszédesebbek ezek közül, hogy miközben a pillanatnyi hozamok meglehetősen alacsonyak, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál nőtt a vagyon, ez akkor is jó eredmény, ha a vagyonnövekedés nem teljesen azonos a kamatokkal.

A cégeknek is lépnie kell
A számok, amelyek önmagukért beszélnek.

A lényeg, hogy az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (Pénztárszövetség) tartozó önkéntes nyugdíjkasszák összesített vagyona az idén június végén 1304 milliárd forintra rúgott, ami 4,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az egy főre jutó vagyon mindezzel párhuzamosan 5 százalékkal 1,2 millió forint fölé ugrott. Az egészségpénztárak sikerét pedig az mutatja, hogy a tagok az egy évvel korábbinál 47 százalékkal több alkalommal, 4,7 milliószor vettek igénybe olyan szolgáltatást, amelynek költségét az egészségkasszájuk fizette. Az összekiadás pedig 23 milliárd forint volt, ami 29 százalékos emelkedésnek felel meg.

Dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke a Portfólió.hu-nak azt mondta, hogy nem csak ezek a számok mutatják a pénztárak sikerét, hanem az is, hogy a tagok egyértelmű jelét adták a kasszákba vetett bizalmuknak. "Ez abból látszik, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egyéni befizetések 16,8 százalékkal 29 milliárdra, az egészségpénztáraknál 26 százalékkal 10,4 milliárdra nőttek. A munkáltatói befizetések viszont nagyon hiányoznak. Igaz, az elmúlt évek kedvezőtlen trendjével szemben az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a munkáltatói hozzájárulások összege végre emelkedett, 12 százalékkal. Az egészségpénztáraknál viszont csökkent" - fogalmazott az elnök.

Akikre nagyon nagy szükség volna.

Dr. Kravalik Gábor szerint nagyon fontos a munkáltatók szerepe. "A legfrissebb kutatásunk arra jutott, hogy az aktív lakosság továbbra is leginkább az államtól várja, hogy nyugdíjcélú megtakarításra ösztönözze őket, elsősorban közvetlenül állami támogatáson keresztül, illetve a munkáltatói támogatás kötelezővé tételével. A kötelező munkáltatói kiegészítés sokakat ösztönözne arra, hogy növeljék befizetésüket - főként a nyugdíjpénztári megtakarítással már rendelkezők tennének így, 71 százalékuk mondta ezt. A pénztári tagsággal még nem rendelkezőknek takarékoskodók fele is hajlana arra, hogy a munkáltatói támogatás hatására megtakarításba kezdjen" - ismertette az eredményeket dr. Kravalik Gábor. A munkáltatói kiegészítéssel párhuzamosan az öngondoskodásba kezdők jellemzően 5-20 ezer forint közötti összeget tennének félre havonta, míg az ebben a formában már takarékoskodók a jelenleg leggyakoribb 5-10 ezer forintos összegtől leginkább a 16-40 ezer forint közötti összegek felé mozdulnának el.

A cégeknek is lépnie kell
Az is egyértelmű, hogy öngondoskodási piacon belül továbbra is az egyik legjobb alternatívát kínálják az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarítások. A pénztári tagsághoz járó évente maximum 150 ezer forintos adókedvezmény és a pénztárak hosszú távon biztosított befektetési eredményessége az egyik legfontosabb érv az egyéni pénztári előtakarékosság mellett.

Az elnök szerint a több mint 4 millió magyar embernek van munkaviszonya, ám mindössze 2 millió ember tagja valamelyik pénztárnak. "Ez azt jelenti, hogy több mint 2 millióan nem kezdték meg az öngondoskodást, amire nagy szükség lenne az egészségük megőrzése és az időskori anyagi biztonság megteremtése érdekében. A munkáltatók szerepe pedig kiemelten fontos" - tette hozzá az elnök. A pénztári szektor arra számít, hogy hamarosan megszületik egy új szabályozás, amely megfelelő ösztönzést ad a munkáltatóknak a tagok pénztári megtakarításainak támogatásához.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéről további információ:
www.penztar-szovetseg.hu

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
illustration-01