Prémium

A mezőgazdaság finanszírozását segíti az AVHGA kezességvállalása (x)

Portfolio
Mit tud tenni a gazdálkodó, ha nincs elegendő fedezete a hitel felvételéhez? Mit jelent a készfizető kezesség és milyen előnyökkel jár? Herczegh Andrást, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatóját kértük, hogy mutassa be az alapítvány tevékenységét.


A mezőgazdaság finanszírozását segíti az AVHGA kezességvállalása
A vállalkozások hitelhez jutásának feltétele a bank számára a megfelelő biztosíték felmutatása. Ilyen esetekben a készfizető kezesség is szolgálhat fedezetként, amelynek köszönhetően a hitelfelvevők kedvező feltételekkel juthatnak hitelhez még akkor is, ha egyébként nem rendelkeznek megfelelő biztosítékkal. Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány célja általában a vidéki vállalkozók, de főként a gazdálkodók hitelképességének növelése, hitelhez jutási feltételeinek javítása, pénzügyi stabilitásának biztosítása, és így a vidék fejlődésének előmozdítása.

Finanszírozási szempontból melyek azok a speciális területek az agráriumban, amelyeknek kiemelt figyelmet kell szentelni?

Ügyfélkörünk harmadát a mikrovállalkozások ügyletei teszik ki. Az őstermelők, családi gazdálkodók külön elbírálás alá esnek sajátos finanszírozási helyzetük miatt. A világpiaci árváltozások jelentősen tudják befolyásolni az ágazat jövedelmezőségét, sok gazdálkodó ki van téve az időjárási kockázatoknak, a termék-előállítási folyamat hosszú ideje miatt pedig a beruházások megtérülési ideje lényegesen hosszabb a más ágazatokban megszokottnál. Így az érzékenyebb területeknek nagyobb szükségük van a kezesség által nyújtott támogatásra.

A mezőgazdaságban aktuális és kulcsfontosságú kérdés a generációváltás, amely évtizedekre meghatározhatja az ágazat sorsát. Ezért fontosnak tartjuk a fiatal gazdálkodók támogatását, amely kettős célt szolgál, egyrészt ösztönzi az agráriumban működő vállalkozók utánpótlását, ugyanakkor segíti a munkahelyek megőrzését és a vállalkozások vidéken való megmaradását. Ez a magyar társadalom egésze szempontjából fontos cél, mivel a vidék elnéptelenedésének folyamatát lassíthatja, vagy állíthatja meg.

Ha a hiteltermékek körét nézzük, az Agrár Széchenyi Kártyát szeretném említeni, mivel az a Földművelésügyi Minisztérium, a KAVOSZ és az AVHGA által közösen létrehozott kiemelkedően sikeres termék, amihez kapcsolódó készfizető kezességet kizárólag az alapítvány nyújtja. Ezzel is támogatjuk a fiatal gazdákat, ugyanis az alapítvány kezességét kezdő, azaz lezárt évvel még nem rendelkező vállalkozások is igényelhetik. Ekkor az üzleti terv adatait vesszük figyelembe a minősítés során.

2015. év végétől már nemcsak a hagyományos Agrár Széchenyi Kártya termék érhető el, hanem a különböző nehéz helyzetbe került gazdálkodóknak a megsegítésére a Földművelésügyi Minisztérium külön termékvariánsokat dolgozott ki. A négy termékváltozat keretében (fagy-és jégkár által sújtott agrárvállalkozások, és a tej- és sertéságazat vállalkozásainak támogatása) 2017.09.30-ig összesen 8745 ügylet született, több mint 75 milliárd forint hitelösszegben.

Az alapítvány küldetésének tekinti a legkisebb vállalkozások támogatását. Miként tudja segíteni ezeket a gazdálkodókat?

Az alapítvány készfizető kezességével azok a mikrovállalkozások (például őstermelők, családi gazdaságok) is finanszírozáshoz juthatnak, amelyek nem rendelkeznek elegendő fedezettel, és ezért hitelezésük kockázatos a pénzügyi intézmények számára. Sok vállalkozás ugyanis, bár működőképes üzleti tervvel rendelkezik, mégsem tud hitelhez hozzájutni. A hazai gazdasági szereplők egy része túlságosan eladósodott ahhoz, hogy újabb kölcsönt vegyen fel, azaz nincs elég szabad fedezete, amit fel tudna ajánlani a hitelfelvételhez. A mezőgazdasági üzemek esetében a bankok számára az is növeli a hitelezési kockázatot, hogy a fedezetként felkínálható eszközök jelentős része korlátozott forgalomképességgel bír, ilyenek például a terményszárító, a magtár vagy az állattartó telepek épületei.

Az AVHGA kezességgel biztosított hitelállománya úgy növekszik 2010 óta folyamatosan, hogy érvényesül az a szándék, miszerint a mikrovállalkozások, az őstermelők és a családi gazdaságok legyenek többségben az ügyfélkörben. Az alapítvány célja a kisebb és kevésbé hitelképes vállalkozások segítése.

Hogyan változtak az alapítvány számai az elmúlt évek során? Milyen eredményeket ért el az említett szegmensekben?

Az Alapítvány 2010-től közel háromszorosára növelte fennálló garantált hitelállományát, amely 2017. szeptember 30-ra meghaladta a 237 milliárd forintot. Ebből 149,2 milliárd összegű hitel kapcsolódik mikrovállalkozásokhoz. 2017 szeptember végén 39,4 milliárd Ft őstermelői, családi gazdálkodói hitelhez kapcsolódott alapítványi kezesség, esetükben általában néhány milliós nagyságrendű hitelek felvételét segítjük. Évente átlagosan 8-9 ezer ügyletet bírálunk el, ami heti 150-200 darab beérkező kérelmet jelent. Igyekszünk csökkenteni a bírálati idő hosszát, jelenleg átlagosan egy-két napot vesz igénybe a döntés meghozatala. A vállalkozók számára nem jelent plusz adminisztrációs terhet az AVHGA kezesség igénybevétele, hiszen az ügyintézést banki partnereink végzik.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek