Prémium

A növény, amelyet nem tett tönkre az aszály (x)

Portfolio
Hazánkban minden negyedik hektáron vetik, minden második tonnát exportálják a garantáltan GMO mentes alapanyagból, melyből a feldolgozóipar értékes termékeket gyárt mind a hazai mind a nemzetközi piacokra. Termékek széles palettáját állíthatjuk elő a kukoricából, úgy, mint az élelmiszeripar számára hasznos izocukrokat, különböző alkoholokat, fehérjében gazdag takarmányalapanyagokat és az ÜHG megtakarítást eredményező bioetanolt. Az idei nyár időjárása, a nagy mennyiségű csapadék és az ezt követő jelentős mértékű napsütés kedvezően hatott a hazai kukoricatermesztésre, így a gazdák számára a gabona betakarítása a megszokottnál lényegesen korábban kezdődött idén.
Már most jól látszik, hogy a tavalyi évnél számottevően jobb évük volt a kukorica termelőknek, idén is nagyon magas termésátlaggal (tonna/hektár) számolhatunk, így 7,5-8 millió tonna kukorica alapanyag megjelenését várja az ágazat a hazai gabonapiacon. Az elmúlt évtizedből két olyan évet érdemes megemlíteni, amikor kiemelkedően magas kukoricahozam volt Magyarországon, 2014-ben 9,3 millió tonna és 2016-ban 8,7 millió tonna tengerit arattak. Az elmúlt évekhez hasonlóan teljes mértékben kedvezett az időjárás a kukoricának, így ismét rekord vagy rekord közeli termésátlaggal zárulhat a betakarítás.

A növény, amelyet nem tett tönkre az aszály
A gazdáknak nincs okuk az aggodalomra, a megtermelt alapanyagnak Magyarországon is jelentős felvásárlási piaca van, Európa legjelentősebb kukoricafeldolgozó vállalata, a Hungrana Kft. évente 50 milliárd forint feletti értékben, közel 1,2 millió tonna kukoricát vásárol fel több mint 700 hazai termelőtől közvetlenül, kereskedőkön keresztül pedig több ezertől. Az állattartás is számottevő mennyiséget használ fel, bár ez csökkenő tendenciát mutat az elmúlt évtizedben. Emellett az Európai Unió területén, a cukorkvóta eltörlését követően a cukorgyárak maximumra kapcsolhattak, ami nagyobb keresletet és nagyobb felvásárlóerőt jelent. A hazánkban megtermelt kukorica akár 40-50 százaléka, feldolgozatlanul, hozzáadott érték nélkül eddig is exportra ment, de az utóbbi évben megfigyelhető volt, hogy a betakarítástól eltelt fél évben fele vagy harmada ment ki a szokott exportnak. Ennek hátterében a komoly hazai ipari igény, az alacsony kamatkörnyezet és a bőséges tárolókapacitások vannak.

A meleg nyárnak köszönhetően az elmúlt évekhez képest idén 2-3 héttel korábban kezdődtek meg a betakarítások. Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója elmondta, hogy a szabadegyházán található feldolgozóban már augusztus közepe óta fogadják beszállítóiktól a learatott, nedves kukoricát. Hazánkban megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyag áll rendelkezésre, és mivel az elmúlt években rekord mennyiségű kukorica termett, az áthúzódó készlet mértéke jelenleg a szokásosnál nagyobb. Az idei évben is közel 1,2 millió tonna kukorica felvásárlását és feldolgozását tűzte ki célul a leginkább izocukorgyártásáról ismert cég, természetesen kizárólag ellenőrzött GMO mentes alapanyagból.

A Hungrana Kft.-nél előállított termékek alapanyaga 100 százalékban GMO-mentes (genetikailag módosított organizmusoktól mentes) kukorica, amelyből speciális technológia segítségével, hulladékmentesen, értékes termékeket állítanak elő. A gyártás során a vállalat nedves és száraz alapanyagot egyaránt feldolgoz, amelyből biotanolt és alkoholt készít, valamint több mint 300 ezer tonna élelmiszeriparban felhasználható izocukrot, 60 ezer tonna keményítőt (food + non food együttesen) és 320 ezer tonna magas fehérjetartalmú takarmányt állít elő. A vállalat a magyar piacon az egyik legszigorúbb minőségi követelményt támasztja beszállítói felé. A beszerzett kukorica jelentős hányadának igazoltan fenntartható forrásból kell származnia. A beszállítói kör az őstermelőktől egészen a nagy gabonakereskedelmi vállalatokig terjed, melyekkel a cég stabil, kiszámítható és hosszútávú együttműködést alakított ki az évek során. A környék gazdái számára folyamatos keresletet és kiszámíthatóságot biztosít a feldolgozóvállalat, tevékenységével pedig minden nap hozzájárul a fenntartható fejlődéshez: helyben állítja elő a keményítőt értékes GMO mentes takarmányokká, ÜHG-t csökkent a közlekedésben az általa gyártott bioetanollal, valamint a magyar élelmiszer export 5-6 százalékát adják termékeik nyugat európai országokba exportálásával, ezzel pedig jelentős hozzáadott értéket teremt közvetlen környezetének, a régiónak és a magyar gazdaságnak.

A növény, amelyet nem tett tönkre az aszály
A Hungrana Kft. nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a magyar agráriumot támogassa, ezért azon túl, hogy a kukorica alapanyagot hazai termelőktől vásárolja, a takarmányalapanyagok jelentős részét is a magyar piacon értékesíti. A jövőben ugyanakkor az export csökkentését tervezi, hogy a biztosan GMO mentes alapanyagból készített takarmányok elsősorban a hazai gazdákhoz juthassanak el és a hazai állattenyésztés javát szolgálják.

"Cégünk nemzetgazdasági szinten is meghatározó piaci szereplő, hiszen hazánk legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalataként - az éves terméstől függően - a hazai takarmány-kukorica össztermésének 12-20 százalékát dolgozza fel. Célunk a piaci pozíciónk erősítése mellett a hatékonyságnövelés, illetve a versenyképességünk növelése a megváltozott piaci környezetben. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a párbeszédre a szegmens résztvevőivel, hogy egy olyan rendszer szülessen, amely egyszerre nézi a termelők és a feldolgozók érdekeit, amelyek végső soron közösek. Az alapanyag miatt a növénytermesztésben, a melléktermék-hasznosítása okán pedig az állattenyésztésben is érdekeltek vagyunk."- tette hozzá Reng Zoltán.

További információ: www.hungrana.hu

(x)
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek