Prémium

A beruházásoktól várható a hitelállomány további bővülése (x)

Portfolio
Az elmúlt években folyamatosan bővült az agrárhitelezés, hiszen a mezőgazdasági hitelállomány 2011 óta 12 százalékkal nőtt, és a következő hónapokban további növekedésre, az agrárvállalkozások még élénkebb érdeklődésére számítanak a pénzügyi intézmények. A növekedést egyértelműen a beruházási hitelek eredményezik majd, a forgóeszközfinanszírozás és a folyószámlahitelek várhatóan a mostani magas szinten maradnak. Herczegh Andrással, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
2008 óta pénzügyi vállalkozásként, míg 2011 óta a bankokkal, hitelintézetekkel egyenértékű vállalkozásként működik az alapítvány. Mi a jelentősége ennek a státusznak?

Az ekvivalens státusz az alapítvány napi gyakorlatában azt jelenti, hogy működése, eszközértékelése, szavatoló tőke és tőkemegfelelése, irányítási és ellenőrzési rendszere, kockázatkezelése megegyezik a hitelintézetek gyakorlatával. Az AVHGA kezesség a hitelintézetek számára a fedezetek egyik - általában az adott ügylet legjelentősebb - típusát jelenti. A hitelkockázati aspektuson túl kalkulálni kell továbbá a tőkeigénnyel is: a hitelintézeteknek minden ügylet mögé tőkét kell képezniük, amely csökkenthető a szabályozók által elfogadott biztosítékokkal, ebbe a körbe tartozik az alapítvány kezessége is. Ennek köszönhetően, a pénzintézet kedvezőbb feltételekkel tudja a vállalkozás számára biztosítani a hitelt.

A beruházásoktól várható a hitelállomány további bővülése
Hogyan értékeli az évet?

Az AVHGA 2010 óta folyamatosan növekszik, ez idő alatt több mint megkétszerezte a kezességgel biztosított fennálló hitelállományát, 2016. második felében a fennálló garantált hitelek összege már meghaladta a 200 milliárd forintot. Az elmúlt egy év folyamán pedig jelentős, több mint kilencezer hitelfelvételen keresztül segítette az agrár, illetve vidékfejlesztési célú vállalkozások forráshoz jutását. Ez a 15-20 százalékos bővülés annak köszönhető, hogy tavaly, tavalyelőtt számos partnerrel különböző speciális terméket hoztunk létre, aminek következtében fokozatosan bővülnek a hitelkihelyezések.

Önök is azt tapasztalják, hogy a legtöbb vállalkozás a Vidékfejlesztési Program pályázataira vár?

Az idén sok hitelt helyeztek ki a bankok, elsősorban forgóeszközhitel formájában, vagyis a beruházási hiteleket idén visszafogottan igényeltek a gazdálkodók. A Vidékfejlesztési Program pályázatainak kiértékelésével azonban változni fog a helyzet, és jövőre igazi kihívás lesz a beruházási hitelezés. A Vidékfejlesztési Program teljes kerete mintegy 1300 milliárd forint, aminek jelentős része beruházásokat támogat. A következő időszakban legalább annyi banki hitel kerülhet kihelyezésre, mint amekkora összeget támogatásként nyernek a pályázók. A legtöbb vállalkozó ugyanis várhatóan hitelből fogja finanszírozni a beruházásokhoz szükséges önrészt. A piacon kedvező feltételek mellett juthatnak most hitelekhez a gazdálkodók, az alapítvány kezességvállalásának köszönhetően pedig azok a piaci szereplők is forráshoz juthatnak, amelyek egyébként nem kapnának hitelt a bankjuktól.

Hogyan jellemezné az ügyfélkörüket?

Az alapítvány elsődleges célja a kisebb és kevésbé hitelképes vállalkozások segítése, ezt támasztja alá az is, hogy az ügyfélkörünk 85 százaléka mikrovállalkozás. Természetesen az agrárszektorban működő vállalkozásokat kiemelten kezeljük. Büszkék vagyunk rá, hogy úgy tudjuk bővíteni az állományunkat, hogy közben egyáltalán nem csorbul az alapelv, hogy a mikrovállalkozások, az őstermelők, a családi gazdálkodások legyenek többségben az ügyfélkörünkben. Az egészen kicsik mellett azonban az olyan vállalkozások is fordulhatnak hozzánk, amelyek nagyobbak, hitelképesebbek is, de javítani szeretnének a hitelkondícióikon. A cél az, hogy javítsuk a hitelfelvétel esélyeit és feltételeit. Mindezt úgy tesszük, hogy a kormányzati szándékokat, preferenciákat folyamatosan figyelemmel kísérjük és érvényesítjük a működésünkben. Itt említeném meg, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a jég- és fagykár károsultjainak 100 százalékos kamattámogatású hitelkonstrukciót dolgozott ki, amihez az alapítvány készfizető kezessége kapcsolódik. Ez a termékkonstrukció összességében több milliárd forint hitel kihelyezését eredményezte, mégpedig igen érzékeny helyzetben lévő gazdálkodók számára. Ezt a programot nemrégiben a tejhasznú tehén-, illetve sertéstartással foglalkozó kis- és középvállalkozások számára is kiterjesztette az FM.

Beszéljünk még az Európai Beruházási Alappal (EIF) kötött együttműködési megállapodásról!

Az alapítvány és az EIF között létrejött COSME együttműködési megállapodás lehetővé teszi a kkv-k finanszírozási piacán több mint 50 milliárd Ft hitel kihelyezését készfizető kezesség segítségével. Így akár kétezer, elsősorban mezőgazdasági ágazatban tevékenykedő kisvállalkozás juthat hitelhez. Az AVHGA kezességével beruházási és forgóeszköz-, folyószámlahitelhez, valamint bankgaranciához is hozzájuttatja a vállalkozásokat. A COSME program 50%-os mértékű viszontgaranciát biztosít, amit az alapítvány saját forrásával kiegészít, így akár 80%-os mértékű kezességvállalást is lehetővé tesz a kkv-k számára, ezáltal egyedülálló módon kombinálja az EU-s forrást a hitelkezességgel - ismertette az ügyvezető. - A COSME viszontgarancia nem minősül állami támogatásnak, ezért nem terheli a vállalkozás által igénybe vehető támogatási keretet, így nem korlátozza, hogy a jövőben a vállalkozás további kedvezményes hitelprogramban vegyen részt, olcsó forráshoz jusson, kedvezőbb hitelkondíciókat érjen el, vagy vissza nem térítendő támogatásra pályázzon. Az esetleges beváltások fedezésére mintegy 900 millió forintot hívhat le az alapítvány, ezáltal tehermentesíti a hazai költségvetést, hiszen uniós viszontgaranciát veszünk igénybe a magyar állami költségvetési viszontgarancia helyett. Itt is megmutatkozik az az alapítványi cél, hogy mindig a legkedvezőbb lehetőségeket biztosítsuk a magyar mezőgazdaság szereplői számára.

(x)
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek