Prémium

A faktoring segítségével erősödik a fizetési fegyelem (x)

Portfolio
Az OTP Bank meghatározó szereplővé lépett elő a hazai faktorpiacon. A Magyar Faktoring Szövetség statisztikái szerint a hazai faktoring forgalom egyharmada az OTP Banknál bonyolódik. Az OTP Bank piacvezető szerepét megalapozza, hogy a Bank nem egy hiteltermékként ajánlja faktoring termékét, hanem kiemelten azt vevőkockázat kezelésre, mérlegtisztításra, vagy épp gyorsan hozzáférhető likviditás finanszírozásra.
Átlagosan harminc százalékkal növekszik a fizetési fegyelem, ha a vevői követelések megvásárlása, azaz faktorolása után egy bank végzi a követeléskezelési feladatokat - hívják fel a figyelmet az OTP Bank szakértői. Az OTP Banknak a számlák és egyéb követelések megvásárlására épülő faktoring-szolgáltatása iránt jelentős és folyamatosan növekvő kereslet mutatkozik a piacon kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok részéről egyaránt. Hátterében az áll, hogy a vállalatok mérlegfőösszegének átlagosan harminc százalékát kitevő vevőkövetelések kiegyenlítése sok esetben csak a fizetési határidőn túl történik meg.

"Tapasztalataink szerint a bank egy vállalkozásnál erősebb tárgyalási pozícióban képes kezelni a vevői követeléseket, ugyanakkor a fizetési fegyelem erősödésében az is szerepet játszik, hogy a követeléskezelés egy professzionális eljárás keretében történik" - mondja dr. Molnár Tamás, az OTP Business Kereskedelmi Faktoring igazgatója.

A faktoring azonban jóval több, mint követeléskezelés: az OTP Bank szolgáltatását mint gyors és egyszerű finanszírozási lehetőséget keresi számos vállalkozás, köztük is elsősorban a kis- és közepes vállalkozások. A cégek ugyanis a szerződéskötést követő 5-10 munkanapon belül már hozzá is juthatnak a vevőkövetelésükért járó összeghez, miközben a hitelügyletekkel szemben nincs szükség részletes hitelvizsgálatra és jelzálogra sem, hiszen a fedezetet a megvásárolt követelés biztosítja. A faktoring-szolgáltatás keretében tehát a vállalkozás forgótőkét szabadíthat fel, amelyet visszaforgathat a termelés további növelésébe vagy az eladói pozíciójának erősítésébe.

A faktoringnak ugyanakkor számviteli előnyei is vannak: a vevőkövetelések eladásával a vállalati mérleg szerkezete tisztul, az eladósodottsági mutató csökken. A banki szakértők tapasztalata szerint ezek az előnyök jobbára a nagyvállalatokat ösztönzik arra, hogy faktorálják a követeléseiket.

A faktoringügyleteknek minden követelés alapja lehet, így a közbeszerzések, állami megrendelések, önkormányzati kifizetések, egészségügyi beszállítói követelések is. De a faktoring komoly segítséget jelenthet az exportcégek számára az árfolyamkockázat kezelésében is, köszönhetően annak, hogy a devizában kiállított számlák is azonnal pénzzé tehetőek.

"Az OTP Bank a vevőkövetelések megvásárlásán alapuló számlakövetelések darabszámának nem kevesebb, mint kétharmada úgynevezett vissztehermentes faktoring, ami annyit jelent, hogy a bank a kintlevőségek megvásárlásával a vevő nemfizetésének kockázatát is átvállalta. Úgy tűnik, a biztonságra - a szolgáltatás egyéb előnyeivel együtt - nagy igénye van a vállakozásoknak, amit az is mutat, hogy a bank piacvezetőként is képes volt több mint megháromszorozni a forgalmát az elmúlt egy évben" - teszi hozzá dr. Molnár Tamás, az OTP Business Kereskedelmi Faktoring igazgatója.

(x)
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

Fizessenek a szegények

A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a teljes adóbevétel 30-40%-a a cégek jövedelméből származott. Egy másik forrás a gazdagok j

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13