Prémium

A fiatalok a gazdasági válság legnagyobb áldozatai (x)

Portfolio
Az Intrum Justitia követeléskezelő cég fogyasztói fizetési hajlandóságot vizsgáló felméréséből látszik, hogy Európa továbbra is lassan lábal ki a gazdasági válságból. A növekvő munkanélküliség több mint 24 millió embert érint Európa-szerte, és elsősorban a fiatalokat veszélyezteti. A kutatásból kiderül, hogy a 15-24 éves korosztály rendkívül pesszimista a jövőt illetően, a megkérdezettek kevesebb, mint egyharmada bízik csak abban, hogy jobban fog élni, mint szülei.


A fiatalok a gazdasági válság legnagyobb áldozatai
Az Intrum Justitia legutóbbi fogyasztói fizetési felmérése lehangoló képet fest a fiatal generáció helyzetéről. A hivatalos európai adatok szerint csaknem 5 millió 25 év alatti munkanélküli volt 2014 harmadik negyedévében - ez több mint kétszerese a teljes európai népességre vetített aránynak. A fiatalok a déli országokban boldogulnak a legnehezebben; Spanyolországban és Görögországban a 25 év alattiak több mint fele munkanélküli. A rossz gazdasági körülmények miatt rengetegen hagynák el hazájukat. A külföldre költözést kilátásba helyezők száma különösen magas Görögországban (53%), Spanyolországban (45%), Lengyelországban (43%) és Magyarországon (42%).
A fiatalok várható pénzügyi helyzetükről sem nyilatkoztak túl optimistán, a válaszadó 21 országból 11-ben arra számítanak, hogy a jövőben várható pénzügyi helyzetük rosszabb lesz, mint a szüleiké. 10-ből 3 európai fiatalnak saját bevallása szerint nincs elég pénze ahhoz, hogy a számára megfelelő életszínvonalat megteremtse; a legnehezebb helyzetben az észtek (44%), az írek (41%) és a franciák (40%) érzik magukat. Emellett minden negyedik európai fiatal pénz nélkül marad a számlák befizetése után.

A felmérés arra is felhívja a figyelmet, hogy a fiatalabb generáció sokkal nehezebben menedzseli pénzügyeit, mint a lakosság többi csoportja: minden harmadik 25 év alatti fiatal úgy nyilatkozott a felmérés során, hogy szívesen tanulna többet a pénzügyekről.

"A felmérésből jól látszik, hogy hazánkban is komoly gondot okoz a fiataloknak pénzügyeik menedzselése. Ezért az Intrum Justitia az elkövetkezendő években kiemelt hangsúlyt helyez a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztésére. Hasznos tippekkel, tanácsokkal kívánjuk ellátni őket, hogy hatékonyabban kezeljék, és jobban átlássák pénzügyeiket a jövőben" - hangsúlyozta Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója.

A hazai viszonylatokat tekintve a fizetési hajlandóság tovább romlott, Görögország után Magyarország a második legrosszab fizetési morállal rendelkező ország a régióban. Amellett, hogy a magyarok túlnyomó része pesszimista a jövőt illetően, a fiatalok helyzete itt halmozottan problémás: az európai átlaghoz képest több a munkanélküli fiatal, illetve rengetegen döntenek úgy, hogy más országban helyezkednek el. Bár a magyarok túlnyomó része fontosnak tartja a számlák befizetését és lehetőség szerint időben meg is teszik azt, a lakosság 40%-nak nehézséget okoz a befizetés A nemfizetés elsődleges oka hazánkban továbbra is a munkanélküliség illetve a hitelekhez kapcsolódó pénzügyi problémák.

További részleteket az Európai Fogyasztói Fizetési Felmérésről az alábbi linken olvashat:
(x)
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

Fizessenek a szegények

A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a teljes adóbevétel 30-40%-a a cégek jövedelméből származott. Egy másik forrás a gazdagok j

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az infláció felfalja a megtakarításainkat - Hogyan védekezzünk ellene?
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13