Prémium

Adatvezérelt döntéshozatal: még sosem ment ilyen könnyen (x)

Portfolio
Sok cég dolgozik hatalmas adatmennyiségekkel - ezeket azonban sokszor nemcsak kezelni nehéz, hanem megérteni, megértetni is. Különösen akkor, ha csak egy rövid, prezentációnyi időnk van rá, vagy ha egy szakmai publikációban, elemzésben kell elhelyeznünk az adatokat. Mindebben segít a Microsoft új fejlesztése, a Power BI adatelemző és -megjelenítő eszköz.
Legyen szó prezentációról vagy publikációról, egy jó ábra gyakran legalább olyan beszédes, mint egy hosszú és alapos magyarázat. Főleg amióta több internetkapcsolattal ellátott eszközt használunk, rengeteg adat vesz minket körül, amiket vizuális formába öntve tudunk a leghatékonyabban bemutatni. Ez a vállalatok mellett például az újságíróknak is egyre fontosabb, ezt jól szemlélteti a Panama-iratok néven elhíresült botrány, ami 26 terrabájtnyi adat, 11,5 millió dokumentum kiszivárogtatását jelentette. A megfelelő elemzéssel és vizualizációval, ebből az óriási adatmennyiségből hasznos következtetéseket vontak le a projektben résztevő oknyomozó újságírók, ezek az eszközök azonban egyáltalán nemcsak az oknyomozó újságíróknak hasznosak.

Az ábra már több mint illusztráció

Egy szemléletes ábra nemcsak hatékonnyá teszi a kommunikációt, de könnyen megragadja a közönség figyelmét. A legtöbb külföldi és magyar cég évtizedek óta készít különféle grafikonokat, amiket a dolgozók manuálisan hoznak létre. Az adatok vizualizációja azonban egyre egyszerűbbé válik, és ma már bárki mutatós infografikákat készíthet különféle szoftverek segítségével.

Az adatok vizualizált megjelenítése egyre gyakrabban már nemcsak kiegészítés vagy illusztráció egy történetben, hanem a lényeg, maga a történet, és ennek szinte minden területen hasznát lehet venni.

Világszerte milliók használják a Microsoft egyik legújabb fejlesztését, a Power BI-t, amivel tetszőleges eszközről érhetjük el biztonságosan a naprakész kimutatásainkat. Jason Thomas, akinek az adatelemzés mellett a kosárlabda a másik szenvedélye, nemrég Stephen Curry, az NBA legjobb játékosának sikerének titkát próbálta megfejteni a szoftver segítségével. Curry-ről az ellenfelek évek óta találgatják, hogy mit lehetne vele kezdeni a kosárlabda-pályán, Thomas ezért az adatvizualizációs eszközzel megvizsgálta, hogy a játékos honnan és hogyan dobja a kosarakat, milyen típusú helyzeteket hagy ki, és ezzel felfedte a játékos néhány alapvető taktikáját.

Adatvezérelt döntéshozatal: még sosem ment ilyen könnyen

Miket tud ez a szolgáltatás?

Sok cég dolgozik hatalmas adatmennyiséggel - ezeket azonban sokszor nemcsak kezelni nehéz, hanem megérteni, megértetni is, főleg ha kevés időnk van rá, vagy ha egy szakmai publikációba kell elhelyeznünk. A Power BI segítségével hatalmas mennyiségű adatot elemezhetünk és vizualizálhatunk - így segítve azok értelmezését, befogadását

- mondta el Dudás Viktor, a Microsoft Magyarország Adat platform megoldás szakértője. A rendszer egyik legfontosabb előnye, hogy felhőalapú, azaz bárhonnan elérhető, tetszőleges mobileszközről vagy akár böngészőből is.

Jó hír azoknak a vállalatoknak, akiknél a felhős megoldások még nem engedélyezettek: idén várható a következő SQL Server verzió megjelenése, ami már képes lesz helyi infrastruktúrán is Power BI kimutatásokat megjeleníteni.

A Power BI legfontosabb jellemzői:
  • freemium modellben működik;
  • interaktív;
  • megosztható (kollégákkal, nyilvánosan);
  • önkiszolgáló (új kimutatásokat IT nélkül is készíthetünk);
  • biztonságos;
  • könnyen integrálható más alkalmazásokba is.

A szoftvert világszerte számos vállalati és privát felhasználó választotta elsődleges adatvizualizációs megoldásként. Magyarországon is egyre több cég használja adatelemzésre, például K+F projektekben (felhő alapú szolgáltatások, vagy a bitcoin technikai hátterét is adó blockchain technológia teljesítményének elemzésében).

Máris egyetemi tananyag lett

A hallgatók több egyetemen is tanulják a használatát, mint például a BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékén (BME MIT) vizuális adatelemzésben és nagyméretű, mérésekből származó adathalmazok feldolgozásában használják, amit informatikus BSc hallgatók is alkalmaznak demonstrációs eszközként. Tehát a BME MIT tanszék hallgatói a képzés részeként találkoznak a Power BI-al, de más felsőoktatási intézmények is beépítették már a kurzusba.

Az elmúlt hetekben a Portfolio több cikkben is használta a Power BI-t:

Adatvezérelt döntéshozatal: még sosem ment ilyen könnyen
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek