Prémium

Aladdin és a faktoring (Dr. Martinkó Károly, AKKORD VF) (x)

Portfolio


Este 7 óra felé jár és Aladdin, az ügyvezető még az íróasztalánál ül. Azon töpreng, hogy miként gyarapíthatná a vállalkozását úgy, hogy közben ne szaladjon el a rezsije, meg aztán társat se kényszerüljön bevonni. Amint ott ül és gondolkodik, és a keze önkéntelenül végigsimít az asztali álló olajlámpáján, a semmiből egyszer csak megjelenik egy szellem. Aladdinnak helyén az esze, legott segítséget kér tőle a gondja megoldásához. A dzsinn egyáltalán nem lepődik meg ettől, csak azt kéri, hogy szép sorjában mondjon el neki mindent, amitől még jövedelmezőbbé válhatna a cég.

"Először is, jó lenne, hogy hamar végignézhessem a rendeléseimet és szétválaszthassam a jó vevőket a rosszaktól" - így Aladdin. "De azért gondoskodni volna jó arról, hogy azért semmiképp se bukjak el üzleten. Azt azonban mégse engedhetem meg magamnak, hogy külön szakembert vegyek erre föl, vagy hogy hitelminősítést, hitelbiztosítást szerezzek minden vevőre, minden egyes teljesítés előtt. Meg aztán olyan könyvelés is jó lenne, amelyik napra pontosan vezeti a számlaköveteléseimet, elkészíti a hivatalos, csakúgy, mint a vezetői jelentéseket, gyorsan és precízen rögzíti a fizetéseimet, no és persze a pénzeim hathatós beszedésével is törődnie kellene egy részlegnek. De ha akár csak ez utóbbit veszem, már az is túl sokba kerülne nekem."

A szellem figyelmesen hallgatja Aladdint, a folytatást várva. Aladdin nem is habozik vele: "Legjobb lenne, ha mindeme költségek nem állandóan merülnének föl, hanem csak amikor forgalmazok. Szezonális az üzleti tevékenységem. Van, amikor jócskán elkélne a segítség, máskor meg pár ember is elég. Ám rájöttem, az sem megy, hogy hirtelen találjak embereket, amikor épp kellene. Ha a kintlévőségeimet hamarjában pénzzé tehetném, hogy a szállítóimnak gyorsabban fizethessek, akkor árengedménnyel és többet is vásárolhatnék."

"Rendben, minden kérésed teljesítem" - válaszol a dzsinn. "Holnap reggel ideküldök hozzád egy faktort." Aladdin meglepődve néz föl új barátjára: "Micsodát? Kicsodát? Egy faktort? Hozzám? No, erre kíváncsi leszek!"

Itt a vége, fuss el véle - érne véget a történet, ha mese volna. Ám nem az, hanem valóság, sőt épphogy most kezdődik. Miről is szól? A faktoring előnyeit több mint 300 évig élvezte "belterjesen" a textil- és ruhaipar Amerikában. Amikor az Újvilág még csak brit gyarmatok laza szövete volt, az angol textilüzemek már élénken keresték az eladási lehetőségeket a tengerentúlon. Az angol kereskedők azonban nem ismerték a piacot, azt se tudták ezért így megítélni, hogy hozzájutnak-e a pénzükhöz, ha hitelben értékesítenek. Az üzletre éhes amerikai kereskedelmi ügynökök meg nagyon is jól tudták, kinek kell és kinek szabad eladni, sőt, garanciát is mertek vállalni a fizetésre, meg be is szedték a tartozásokat. Ez a genezise az újkori faktoring kialakulásának.

Sok új vállalat keresi a módját cash-flow helyzete tartós megerősítésének, amiért faktorcéghez fordul, szilárd talajt keresve a növekedéséhez. Ismerős probléma a kisvállalat számára: a legnagyobb, esetleg egyedüli ügyfele megbízható adós ugyan, de sokára fizet erős alkuhelyzete vagy bürokratikus belső átutalási rendje okán. Ez jó - neki. A szállítója azonban nem játszhatja el felé a bankár szerepét: nem hitelezhet erőn felül, miközben folyvást fizetnie kell a saját munkatársait, a maga szállítóit. Halaszthatatlanul pénzre van ezért szüksége - és nem holnap, hanem még ma!

A faktoring kiváltképp olyan új vállalatok körében mind népszerűbb, amelyek meg akarják állni a helyüket a közelgő európai uniós csatlakozás utáni "világ" mainál is keményebb piaci versenyében, amelynek a fizetési haladék igen fontos eszköze.

Nálunk, az AKKORD VF Rt.-nél feltűnően megszaporodott az utóbbi hónapokban az ilyen érdeklődők száma. Élénkülő érdeklődést kelt a faktoring iránt a szigorodó kereskedelmi banki hitelezési gyakorlat is, ami rengeteg, ma még hitelképes kis- és középvállalati adóst érint majd a "Bázel 2" néven ismert, feszesebb banki előírások bevezetése után.

A faktoring ugyanis kiváló módja annak, hogy a mérlegmutatóit nézve a bank szempontjából nem hitelképes vállalat mégis hamar hozzájusson a zavartalan működéséhez, gyors növekedéséhez szükséges pénzhez. Az AKKORD VF kész finanszírozni ügyfelei kintlévőségeit, amíg ők várnak a pénzükre.

Sikeres faktorcégnek lenni vegyes áldás. Az ügyfeleink, ha eredményesen gazdálkodnak a tőlünk kapott likviditási lehetőséggel, előbb-utóbb olyannyira megerősödnek, hogy vonzóvá válnak a kereskedelmi bankok számára is. Az AKKORD VF vezetőjeként erről az a személyes véleményem, hogy én sem szeretem elveszíteni az ügyfeleimet, mégis örülök, ha a sikereik nyomán "kinőnek" bennünket.

Dr. Martinkó Károly, az AKKORD VF Vállalkozásfinanszírozási Rt. vezérigazgatója

(X)
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek