FONTOS Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa
Prémium

Az európai fizetési meghagyásos eljárás (x)

Portfolio
Egy évtizednyi európai uniós tagság után mára már a mindennapok részévé vált, hogy a magyar állampolgárok más tagállamokban vállalnak munkát, a magyar vállalkozások más tagállambeli cégekkel ápolnak üzleti kapcsolatokat. A határon átnyúló gazdasági kapcsolatokkal azonban együtt jár, hogy a szerződő partnerek bizonyos esetekben nem teljesítik szerződéses kötelezettségüket. Az ilyen, másik országbelivel szembeni igények érvényesítése korábban csak hosszú és költséges pereskedés útján volt lehetséges, kizárólag az adott országban, annak szabályai szerint. 2010 júniusától azonban lényegesen egyszerűbbé vált a pénzkövetelések határon átnyúló érvényesítése, mivel közjegyzői hatáskörbe került az európai fizetési meghagyásos eljárás intézése.


Az európai fizetési meghagyásos eljárás
Jóllehet az európai fizetési meghagyásos eljárás nem váltja fel a tagállami peres, illetve nemperes eljárásokat, mégis azok alternatívájaként szolgál. Az eljárás sokban hasonlít a magyar fizetési meghagyásos eljáráshoz: kérelemre indul; a közjegyző 30 napon belül kibocsát egy meghagyást, ami ellen az adós ellentmondással élhet; ha ezt nem teszi meg, a meghagyás jogerőssé és végrehajthatóvá válik, ellentmondás esetén pedig perré alakul az eljárás. Az eljárási díj is megegyezik: a követelés összegének 3 %-a, de legalább 5000 Ft, illetve legfeljebb 300.000 Ft.

Fontos különbség, hogy az adósnak több ideje van az ellentmondásra: míg a magyar eljárásban erre 15 nap áll rendelkezésére, az európai eljárásban 30 nap. Egy másik fontos különbség, hogy európai fizetési meghagyásos eljárás ügyértékre való tekintet nélkül indítható, míg a magyar fizetési meghagyással csak 400 millió Ft-ig érvényesíthető a követelés.

Az európai fizetési meghagyásos eljárás csak és kizárólag határon átnyúló ügyekben alkalmazható, vagyis legalább az egyik félnek a meghagyást kibocsátó hatóság székhelyétől eltérő tagállamban kell lakóhellyel, székhellyel rendelkeznie. Így ha a kérelem magyar közjegyzőhöz kerül benyújtásra, akkor vagy a jogosultnak, vagy az adósnak más tagállambelinek kell lennie, mivel magyar jogosult magyar kötelezettel szemben nem érvényesítheti ily módon a követelését magyar közjegyző előtt, azonban más tagállamban igen. Fontos feltétel, hogy az érvényesített követelésnek polgári és kereskedelmi ügyből kell erednie, azonban nem érvényesíthetők európai fizetési meghagyással többek között a házassági vagyonjogon és az öröklési jogviszonyon alapuló igények, valamint - néhány kivételtől eltekintve - a szerződésen kívüli kötelmekből eredő követelések, és nem alkalmazható akkor sem az eljárás, ha az adós csőd- vagy felszámolási eljárás alatt áll.

Lássuk, hogyan alakul az eljárás a gyakorlatban. A jogosultnak a más tagállambeli adóssal szembeni tartozása európai fizetési meghagyással való érvényesítéséhez kérelmet kell benyújtania formanyomtatványon az általa kiválasztott közjegyzőhöz. A meghagyás kibocsátását követően annak adós részére való kézbesítéséről a közjegyző gondoskodik. Ha az adós nem él ellentmondással határidőn belül, a közjegyző tanúsítványt állít ki a meghagyás végrehajthatóvá válásáról, és ez alapján közvetlenül, minden további eljárás nélkül kérhető a végrehajtás abban a tagállamban, ahol az adósnak vagyona van. Ha az adós ellentmondással él, az eljárás Magyarországon alakul perré, ami jelentős könnyebbséget jelent a jogosultnak (a más országban való pereskedés költségeinek megtakarításáról nem is beszélve).

Azt, hogy az eljárás hatékony megoldást jelent, a közjegyzőkhöz érkező kérelmek számának évente mintegy 10 %-kal való növekedése is bizonyítja. Az esetek közel 80%-ában magyar magánszemély vagy vállalkozás érvényesíti ily módon követelését külföldi partnerével szemben, 20 %-ában pedig másik tagállambeli próbál ilyen úton hozzájutni a magyar adósa tartozásához.

Az európai fizetési meghagyás előnyei nyilvánvalóak számunkra: a közvetlen végrehajthatóságnak köszönhetően gyorsan és hatékonyan lehet ilyen módon hozzájutni a tartozáshoz, elkerülve a más országban való pereskedést, jelentős költségeket megtakarítva ezáltal.


Az európai fizetési meghagyásos eljárás



(x)
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek