Prémium

Banki partner nélkül egy évszázad után sem menne (x)

Portfolio
125 éve alapították a FINO-FOOD Kft. jogelődjét és a mai napig működik, így nem túlzás kijelenti, hogy a vállalkozás kiállta több mint egy évszázad megpróbáltatásait. A tejipari vállalat ügyvezetője mégis úgy gondolja, hogy egy biztos pénzügyi partner nélkül nem működhet ma egy ilyen méretű és típusú vállalkozás. Elég csak a milliárdos értékű felvásárolt nyerstej alapanyag és a tejtermék készletek finanszírozására gondolni. Szommerné Egyed Lindával, a FINO-FOOD Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk egy magyar vállalkozás jelenlegi helyzetéről és jövőjéről.
Portfolio.: Honnan indult a vállalat, és hol tart most?



Banki partner nélkül egy évszázad után sem menne
Szommerné Egyed Linda: A vállalkozást 1889-ben alapították, az üzem eredetileg túró és vaj gyártásával foglalkozott. Ez az üzem egészen 2004-ig működött, amikor az EU-hoz való csatlakozás nyomán megszigorodott előírások miatt itt nem tudtuk folytatni a termelést. Ezért a tejtermelő bázisunkhoz közeli leállított Kaposvári tejüzemet vásároltuk meg és Uniós támogatással, banki segítséggel gyakorlatilag újjáépítettük, és indítottuk a termelést, mert az itteni üzem és a telephely az élelmiszergyártáshoz szükséges engedélyekkel már rendelkezett. A tejüzemben jelenleg több mint ötven féle terméket gyártunk. A 2000-es évek közepén Kaposváron induló új üzem 1 milliárd forintos árbevételt ért el 70 dolgozóval. 2013-ban az árbevétel már meghaladta a 11 milliárd forintot, a telephelyen foglalkoztatottak létszáma pedig 150 főre emelkedett. A cégcsoport családi tulajdonban működik, családunk tagjai alkotják a menedzsmentet. A feldolgozott tej mennyiségének közel felét saját tulajdonú tehenészeteink biztosítják. A Kaposvár közelében lévő két nagyméretű korszerű tehenészeti telepünkön 2600 darab tejelő tehén termeli meg a magas minőségű alapanyagot saját takarmány bázisunkra alapozva. A fejlesztések befejezése után jövő év végére várhatóan 3300 tejelő tehén állománnyal működünk tovább.

P.: Mit gondol, mi most egy hazai KKV hosszú távú sikerének kulcsa?

Sz. E. L.: A vállalkozásbarát üzleti környezet, sikeres stratégia és biztos pénzügyi partnerek, amely nélkül nem működhet ma egy ilyen vállalkozás. Például esetünkben 18 hónapra előre kell megfinanszírozni a tejtermelés költségeit. Ha egy év alatt termeljük ki például a takarmány árát, akkor erre az időre milliárdos nagyságrendű összegre van szükségünk, ami egy kulcskérdés cégcsoportunk életében. Ez önerőből egy ilyen vállalkozásnál nem tud működni, ebben az iparágban éppen elég nagy feladat a beruházónak megteremtenie egy ilyen hatalmas termelőbázist. Uniós pályázatokon is folyamatosan részt veszünk, mely a cégünk beruházásainak egyik mozgatórugója volt az elmúlt tíz évben. Ezek segítségével valósítottuk meg a tejüzemi és tejtermelő bázisunk beruházásainak egy jelentős részét.

P.: Kinek adhatja át a menedzsment a stafétabotot a jövőben?

Sz. E. L.: - A második generáció - akit magam is képviselek - már itt dolgozik a cégnél. Igyekszünk minél nagyobb tudást és tapasztalatot összegyűjteni, hogy a későbbiekben is biztos kézben legyen a cég irányítása.

A megjelenés támogatója a hazai vállalatok szakértő partnere a CIB Bank Zrt.

Mit mond a szakértő?

Banki partner nélkül egy évszázad után sem menne
Sikertényezők Szabados Richárd, a CIB KKV és Lízing Üzletágak vezetőjének szemével: - Elkötelezett, folyamatosan fejlesztő vezetés. - Tudatos tervezés, előre tekintés. - Likviditás biztosítása stratégiai pénzügyi partnerek bevonásával.



Banki partner nélkül egy évszázad után sem menne
(x)
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13