Prémium

Béren kívül (x)

Portfolio
Bár számos cégnél vannak béren kívüli juttatások, azaz cafeteriaelemek, amit a munkavállalók ma már gyakran el is várnak, az év elején mindig érdemes részletesen megvizsgálni, hogy azokat mire lehet felhasználni és ennek alapján változtatni a "csomag" összetételén. A béren kívüli juttatások közé tartozó önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás például idén közel három százalékkal adózik kedvezőbben a korábbinál, ezzel 41 százalék alá került az adóterhelése így olcsóbban és több adható mint korábban. Ha pedig egy-egy munkáltató megismerteti a dolgozókkal a pénzári megtakarításokban rejlő számos előnyt, az a munkavállaló, a munkáltató, sőt a teljes gazdaság számára is kedvező - mondta a Portfólió.hu-nak adott interjújában Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke.
A cafeteriarendszerekben, azaz béren kívüli juttatásként elérhető elemek közül sok munkavállaló azokat választja, amelyek a mindennapi életet segítik, például élelmiszervásárlásra alkalmasak. Miközben a megtakarítási célú elemek, mint például a pénztári megoldások talán kevesebb figyelem irányul, mi ennek az oka?

Béren kívül
A béren kívüli juttatások már régóta elérhetőek számos munkáltatónál és az érintett munkavállalók körében megszokottá is váltak, és igaz az is, hogy nagyon sokan fizetés kiegészítésként, vagy készpénz-helyettesítőnek tekintenek ezekre, de akár napi kiadásainkat (lakáshitel, gyógyszer, gyermek nevelésével kapcsolatos költségeink stb.) is fedezhetjük általuk. Megkérdeztük a lakosságot és azt tapasztaltuk, hogy az emberek öt legfőbb megtakarítási célját az önkéntes pénztárak lefedik. Sokan nem tudják ezt, mint ahogy azt is kevesen, hogy a készpénz-cafeteria nem képez például nyugdíjalapot, így akár ha annak csak egy részét is valaki befizeti egy általa választott önkéntes nyugdíjpénztárba sokat tesz önmagáért amellett hogy így jogosult lesz a 20%, akár 150 ezer forintos adókedvezményre is, amit pénztári befizetések után ad az állam. Ha kicsit utánaszámolunk, jól látszik, hogy ez nagyon is megéri, a pénzünk így még többet ér. Az meg - különösen a mai kamatkörnyezetben - további egyedülálló előnyt jelenthet, hogy ha egészségpénztári megtakarításunkat 2 évre lekötjük, úgy további 10 százalékos adókedvezményben részesülhetünk. Egyre többen ismerik fel ezeket a kihagyhatatlan előnyöket, miért is mondanánk minderről le, ha jár nekünk.
Láthatjuk, hogy a cafeteria elemeket érdemes át-, ill. újragondolni, számolni és élni az önkéntes pénztárak nyújtotta előnyökkel.

Mi a szerepe a munkáltatóknak mindebben?

A munkáltatói hozzájárulás egy egyedülálló lehetőség a nyugdíjcélú megtakarításoknál és fontos segítség az egészségpénztári forma esetében is. A munkáltató szerepvállalása azért is fontos, mert egyrészt vannak munkavállalók, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy hatékonyan takarékoskodjanak, másrészt vannak, akik esetleg nem is tudnak arról, hogy a pénztári tagság milyen előnyökkel jár. Aki viszont kaphat a munkáltatójától hozzájárulást az gyorsan megismeri az elérhető kedvezményeket is. És ebben nyilvánul meg a munkáltatói társadalmi felelősség, a mutatott példán keresztül megismertetni a beosztottakkal az öngondoskodást, pénzügyi tudatosságot, egy előre gondoló magatartásformát. Mindennek köszönhetően egyre elterjedtebb hogy a munkáltató és a munkavállaló közösen vesznek részt az öngondoskodásban, a vállalati kiegészítésnek feltétele, hogy a dolgozó is takarékoskodjon. Az állam ugyanis mindkét fél számára igyekszik ösztönözni az előtakarékosságot. Ahogy említettem a pénztártagok az egyéni befizetéseikre évi 20 százalék, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítést kaphatnak, a pénztári tagsághoz adható munkáltatói hozzájárulásnál pedig idén nagyon fontos lépés történt, csökkent az adóterhelés.

Ez mit jelent a gyakorlatban?

Idén januártól a béren kívüli juttatásként az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagoknak adható munkáltatói hozzájárulás adóterhelése közel 3 százalékponttal 41 százalék alá csökkent. Márpedig az adóterhelés rengeteg munkáltató számára lényeges tényező. De korántsem ez az egyedüli érv az önkéntes pénztárak mellett. Figyelemre méltó eredményt hozott - a tavaly decemberben készült - felmérésünk abból a szempontból is, hogy a munkáltatók mennyire tartják fontosnak a béren kívüli juttatásokat. A munkáltatók 61 százaléka azt mondta, hogy a béren kívüli juttatásoknak munkaerő-megtartó szerepük mellett a munkaerő-toborzásnál is számítanak. A megkérdezett multinacionális és nagy cégek és szervezetek pedig 74 százalékos arányban vélték úgy, a juttatásoknak munkaerő-megtartó szerepük van. Ezért joggal bízunk abban, hogy az eddiginél több cég választja majd ezt a megoldást, hiszen ez számukra is előnyös.

Arról már volt szó, hogy a pénztártagok az egyéni befizetéseikre kaphatnak adó-visszatérítést, valamint a munkáltatói hozzájárulások adóterhelése csökkent. Van-e további lehetőség arra, hogy a pénztári megoldások még vonzóbbak legyenek mind a munkavállalók, mind pedig a munkáltatók között?

Nagyon lényegesnek tartjuk, hogy az öngondoskodás vagy másként nevezve előtakarékoskodás és annak ösztönzése három szereplő közös feladata. Egyrészt a munkavállalóé, aki egy adott önkéntes nyugdíjpénztárban és egészségpénztárban egyéni befizetésekkel takarékoskodik. A másik fontos szereplő a munkáltató, aki pénztári hozzájárulással segíti a munkavállaló takarékoskodását. A harmadik fontos szereplő pedig az állam, ami ezt a folyamatot kedvezményekkel támogatja. Globális tendencia, hogy részben az elöregedő társadalmak miatt az országok próbálják csökkenteni az állami nyugdíjkasszára nehezedő terheket, például a nyugdíjcélú megtakarításokhoz nyújtott kedvezményekkel. Az önkéntes nyugdíjpénztárak szerepet vállalnak az államadósság finanszírozásában, emellett a pénzügyi kultúra és pénzügyi tudatosság elmélyítésében, és segíthetik a hosszú távú megtakarítások fontosságának megismerését. Az ÖPOSZ a Századvég Gazdaságkutatóval kidolgozott egy olyan elképzelést, amely az említett három szereplő felelősségvállalására épül és az eddigi kedvezményrendszer finomhangolásával, átalakításával egy komplexebb megoldást nyújt. A javaslatunk lényege az, hogy azok a munkavállalók, akik egyénileg is takarékoskodnak egy-egy pénztárban, azok a munkáltatójuktól kapott hozzájárulás után is igénybe vehessenek adókedvezményt. Bízunk abban, hogy ez a konstrukció a megvalósulhat a jövőben, ez ugyanis nem csak munkavállalók millióinak jelentene anyagi könnyebbséget hosszú távon, de az egészségtudatosság és nyugdíjtudatosság erősödésével számos a társadalmat érintő későbbi feszültséget enyhíthetne hatékonyan.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13