Prémium

CFA: nem engedheted meg magadnak, hogy kimaradj (x)

Portfolio
CFA. Ez a mozaikszó olvasható egyre több neves befektetési bank elemzőjének, portfólió kezelőjének, stratégájának névjegyén. A bűvös betűkombináció olyan nemzetközi szintű, magas fokú szaktudást és tapasztalatot takar, melyet a pénzügyi és befektetési szakmában világszerte elismernek. A CFA oklevelesek kompetitív előnnyel rendelkeznek a munkaerőpiacon, mert a kemény vizsgák letételével és a szükséges szakmai tapasztalatokkal a hátuk mögött már bizonyították eszüket, rátermettségüket és kitartásukat.
A CFA vizsgára történő felkészülés megkönnyítésére a budapesti CEU Graduate School of Business tanfolyamot indít januárban.

CFA: Chartered Financial Analyst. A CFA oklevél megszerzéséhez egyrészt teljesíteni kell a három lépcsőből álló vizsgarendszer követelményeit, másrészt hároméves tapasztalatra kell szert tenni a befektetési szakmában, végül pedig be kell tartani az etikai előírásokat. A CFA oklevél elnyerése ma már a tudatos karrierépítés egyik fontos mérföldköve a pénzügyi világban.

A CFA program 1963-ban indult Amerikában - az első évben 268 jelentkezővel. A program hihetetlen népszerűségét mutatja, hogy azóta több, mint 400,000 fő vizsgázott, s ebből kb 50,000 jutott el az oklevél megszerzéséig. Az SEC frissen kinevezett elnöke, William Donaldson is CFA charterholder, s a tőkepiac felügyeleti munka során minden bizonnyal figyelembe fogja venni az AIMR etikai kódex előírásait és a szervezet ajánlásait.

A CFA vizsgák tananyaga mindazon készségekre és tudásra kiterjed, amelyekre az elemzőknek, brókereknek, vagyonkezelőknek és pénzügyi tanácsadóknak szüksége lehet. Minden vizsga kétszer 3 órás írásbeli megmérettetést jelent. A jelöltek számot adnak felkészültségükről a közgazdaságtan, vállalati pénzügyek, számvitel, kvantitatív módszerek, részvények, hiteleszközök és derivatívák elemzése, portfóliókezelés, vagyonkezelői teljesítménymérés és az etikai normák területén. Az általános tapasztalatok szerint egy vizsgára való felkészülés átlagosan 250 óra átlagos tanulást igényel. Ez azt jelenti, hogy napi 4 órás tanulást feltételezve átlagosan kb. 2 hónap alatt lehet elsajátítani az ismereteket. A sikeres vizsgák aránya a különböző szinteken 45% és 65% között mozog.



A CFA vizsgát 1997 óta Budapesten is letehetik a jelöltek. A legközelebbi CFA vizsga időpontja 2003. május 31., erre a végső jelentkezési határidő március 17. A jelentkezéssel érdemes sietni, mert minél korábban jelentkezik valaki, annál olcsóbb a vizsgadíj.

Magyarországon eddig 30-an szereztek oklevelet. A vizsgára történő felkészülés eddig jellemzően csak autodidakta módon volt lehetséges a vizsgázók számára, hiszen a több ezer fontos vagy dolláros felkészítő kurzusokra kevesen utaztak Londonba vagy New Yorkba.



A 2003. májusi CFA vizsga első szintjére a CEU Graduate School of Business és a Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesülete (HSIP) közös felkészítő tanfolyamot szervez. A tervek szerint a tanfolyam január végén egy háromnapos intenzív "kick off" kurzussal indul, melyet a résztvevők egyéni tanulását segítő internetes konzultáció követ, végül a felkészülést májusban egy próbavizsga és a megoldások közös kiértékelése zárja le.

A háromnapos intenzív tanfolyam anyagának összeállítása során a szervezők arra törekedtek, hogy az előző vizsgák tapasztalatai alapján, problémaorientált megközelítéssel átfogó képet nyújtsanak a hallgatóknak a vizsga követelményeiről. Az egyes témákra szánt időt az határozza meg, hogy mekkora az adott téma súlya a vizsgán. A szemináriumokat a CEU Business School többéves oktatási tapasztalattal rendelkező oktatói és a szakma különböző területein elismert, CFA okleveles szakemberek fogják tartani. Az oktatás a vizsga nyelvén, angolul fog folyni.

Az etikai normák és viselkedési szabályok kiemelt fontossággal bírnak a CFA vizsgán ezért ez a téma a tanfolyamon is megkapja ugyanezt a hangsúlyt. Az etikai foglalkozásokat Dr. Heather Elms, a CEU Business School Üzleti Etika tanszékének vezetője fogja tartani. A kvantitatív módszereket Dr. Telcs András, a CEU Business School statisztika docense, a közgazdaságtant Büti Krisztina CFA, a CEU Business School pénzügy tanszékének adjunktusa fogja tanítani. A pénzügyi kimutatások elemzésével Préda István, CFA a Magánbankár Kivásárlási Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója, a vállalati pénzügyekkel és üzleti értékeléssel Dietz Miklós CFA, tanácsadó, korábban a Merryll Lynch részvényportfólió igazgatója fogja megismertetni a résztvevőket. A kötvényértékelés és származékos ügyletek világába Asztalos Gábor, a Citibank derivatív szakértője fogja bevezetni a hallgatóságot.

A májusban rendezendő próbavizsga szerkezetében és időbeli tagoltságában is követi a tényleges számonkérést. A próbavizsgát a Boston Society of Financial Analysts állítja össze. Ennek az egyesületnek számos tagja a híres bostoni egyetemek (Harvard, MIT, NorthWestern University) tanárai közül kerül ki illetve a nagy befektetési bankok szakembere. A próbavizsgán elért pontszámok megmutatják, hogy a jelölteknek mely témában gyengébb a felkészültsége a szükségesnél, de azért nem kell nagyon megijedni az esetleges rossz eredménytől, hiszen a próbavizsga kérdései szándékosan kissé nehezebbek, mint az "éles" vizsgán várható kérdések. A próbavizsgát másnap közös kiértékelés és a megoldásokhoz kapcsolódó tananyag áttekintése követi.

A felkészítő tanfolyamról szívesen ad további tájékoztatást Büti Krisztina (elérhető a butik@gsb.ceu.hu email címen).

Bővebb információk a CFA vizsgáról:
http://www.aimr.org/cfaprogram/index.html
http://www.hsip.hu/English/CFAFset/CFAProgFset .html
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01