Prémium

Csúcsborok és luxusbál elérhető közelségben (x)

Portfolio
Borárverés és előjegyzés - jó befektetés vagy inkább luxusberuházás? A kérdés egyelőre nyitott, viszont a legjobb tételek egyre változatosabb módon érhetők el. Sőt, végre megkóstolhatók méltó környezetben, a Magyar Borok Bálján.
Aki Magyarországon borokba fektetné a pénzét, annak egyelőre korlátozottak a lehetőségei. Míg a nagy múltú francia borvidékeken, elsősorban Bordeaux-ban hagyománya van az en primeur értékesítésnek, addig ezzel itthon még csak ismerkedik a közönség. Pedig nem ma, hanem 17 évvel ezelőtt kezdte el a villányi borász Malatinszky Csaba.

Ez nem üzlet, inkább bizalom

Az en primeur előjegyzést jelent; jellemzően a tél végi időszakban a termelők még érlelődő boraikat kínálják eladásra, azaz "félkész" állapotban mutatják be őket. A vásárlók ilyenkor kóstolót kapnak, és ha látnak potenciált a tételben, akkor fizetnek. Hogy adott bor aztán mikor éri el legjobb formáját, és a vevők mikor jutnak végre hozzá az áruhoz, azt még a borász sem tudja pontosan előre megmondani.

Első hallásra ez a módszer kizárólag a bizalomra és a bor szeretetére épül, valójában azonban kockázatos, de remek befektetési lehetőség. Az előjegyzés során ugyanis nyomott áron lehet hozzájutni olyan tételekhez, amelyek később vagyonokat érhetnek.

Csúcsborok és luxusbál elérhető közelségben
A módszernek itthon is lehet jövője. Tavaly Szepsy István, a Tokaji borvidék világszerte elismert borásza is előjegyzés útján értékesítette a valaha készült legdrágább száraz magyar bort, a Szepsy100-at. Szepsy István és fia 2016-ban együtt éppen 100 évesek voltak, így a Szepsy 100 névre keresztelt Úrágya furmintból összesen 100 magnumpalack (azaz másfél literes kiszerelés) készült. Darabját 100.000 forintért adták, de így is fél nap alatt elkelt a teljes széria. "Mi alapján lehet magasra pozícionálni, árazni egy bort? A limitáltság a kulcs, és a beazonosíthatóság" - mondta a borász.

A Magyar Borok Bálját is jegyző Trinety Media Kft. több palackkal is bevásárolt a Szepsy100-ból, de az ügyvezető, Dr. Tábor István nem a gyűjtők vagy kereskedők sorát erősíti. A cég jegyzi hazánk vezető boriskoláját, a Winelovers borkóstoló rendezvényeket, továbbá online és print médiumokat is. Így Tábor célja inkább, hogy az értékes bort szakmai kóstolókon, a Borkollégium mesterkurzusain, vagy egyszer esetleg olyan exkluzív eseményeken kínálja, mint amilyen a Borbál is.



Árverésről luxusbálba

Bordeaux borvidékével ellentétben Burgundiában jellemzően inkább az árverés módszerével igyekeznek a bor elkészülte előtt pénzhez jutni a pincészetek. A borárverés hagyományát a Tokaji Borlovagrend igyekszik meghonosítani itthon. Idén ötödik alkalommal szervezik meg a Nagy Tokaji Borárverést, ahol a borlovagrend tagjai nem palackokat, hanem teli hordókat gurítanak a kalapács alá.

A termelő ezzel az eszközzel szintén időben pénzhez jut, mentesül a nyomás alól, vagyis magas minőségű termékét nem kell azelőtt forgalomba hoznia, hogy az valóban teljesen elkészülne. Aki pedig vásárol, az nem csak egy borászt, hanem egy egész borvidéket támogat, hiszen a teljes bevétel egy részét a vidék fejlesztésére fordítják a szervezők. Az innovatív Szepsy család persze ebből az akcióból sem maradt még ki, egyelőre ők tartják a legmagasabb leütési árat: 2015-ben a Szepsy Pince Úrágya 91 Furmint 2014-es évjárata 5 millió forintért kelt el.

Csúcsborok és luxusbál elérhető közelségben
Dr. Tábor István a Tokaji Borárverésen is bevásárolt legutóbb: rögtön két hordóra is lecsapott. Ezeket is a boriskolája hallgatóinak, vagy a rendezvények, például a Magyar Borok Bálja vendégeinek tartogatja. "Akciónkkal arra szeretnénk buzdítani a piac egyéb szereplőit, hogy segítsék hazánk borvidékeit hasonló befektetésekkel" - mondta az ügyvezető.

Sokan vagyunk, akik nem vásárolnánk magunknak egy egész hordónyit egy ilyen értékes italból, de örömmel kóstoljuk meg azokat például az év Borbálján. Talán éppen Szepsy István és Tábor István társaságában, hiszen ők is ott találkoznak február 25-én.


Csúcsborok és luxusbál elérhető közelségben







(x)
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek