Prémium

Égető kérdések a Bankszektorban (x)

Portfolio




A bankok szerepe az Európai Uniós csatlakozásban és a bankszektor legaktuálisabb kihívásai




Az EU-ba való belépés a csatlakozó országok gazdasága számára komoly kihívást jelent, nem kivétel ez alól a bankszektor sem.

A 2003. november 25-27-én, az IIR Magyarország szervezésében megrendezésre kerülő Bankszektor 2003 Szakkonferencia bemutatja a szektor helyzetét, lehetőségeit és kihívásait a csatlakozás előestéjén.


  • Csak magyar félelmek, vagy regionális probléma?

  • Csak nekünk kihívás, vagy a környező országoknak is?

  • Mit tanulhatunk egy másik csatlakozó országtól?


Dr. Pavel Mertlík, a Cseh Köztársaság egykori miniszterelnök-helyettese és pénzügyminisztere előadásában bemutatja, hogyan áll a cseh bankszektor az EU-csatlakozás előestéjén, mennyire felkészültek az ottani bankok, milyen lehetőséget nyújt számukra az uniós tagság.

Lehetőségek és kilátások Magyarország számára

Auth Henrik, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének előadásán olyan kérdésekre kapunk választ, mint: Mennyire versenyképes a hazai bankszektor az EU piacán? Milyen elengedhetetlen lépések szükségesek az versenyben maradáshoz? Mik a kilátások, változások, prognózisok - a pénzügyi közvetítő rendszer átalakulásának főbb irányai? Melyek a legfontosabb szabályozási változások? Melyek a fióknyitás lehetőségei és veszélyei?

Egy fórum, ahol a hazai nagy kereskedelmi bankok (CIB, MKB, OTP, Raiffeisen) vezető szakemberei adnak választ a szektort érintő legfontosabb kérdésekre.
Dr. Farkas Ádám, a CIB Bank Rt. vezérigazgatója olyan, a szektort érintő stratégiai kérdésekkel foglalkozik előadásában, mint a banki leányvállalatok sorsa a csatlakozás után, mi lesz a privatizáció vége, lesz-e további koncentráció, vagy hány szereplőt bír el a magyar piac.

Horváth Krisztina, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese a vállalati üzletágban rejlő potenciált, fejlesztési lehetőségeket és kockázatokat mutatja be.

Dr. Hegedüs Éva, az OTP Bank Rt. Lakossági Igazgatóság ügyvezető igazgatója, előadásából megtudhatjuk, van-e jövőjük az univerzális bankoknak, milyen fejlettségi szinten áll a lakossági szektor, mit várhatnak a bankok ettől a szektortól, mikorra éri el a megfelelő bankosodottsági fokot, megtakarítási szerkezetet a hazai piac, illetve mit érez meg a szektor a lakástámogatási rendszer változásából.

Aczél Gábor, az MKB Rt. Privát Bankári Szakterület igazgatója, az univerzális fiókmodellek, az alternatív értékesítési csatornák, valamint az elektronikus bankolás vs. face-to-face kiszolgálás jövőjét mutatja be Magyarországon.


A hazai bankok szerepe a pályázati rendszerekben

Dr. Szegedi Gyula, az MFB Rt. Támogatásközvetítési Igazgatóságának igazgatója, előadásából megtudhatjuk, az EU-csatlakozással összefüggő pályázati lehetőségek kihasználása érdekében milyen új elvárásokkal kell megküzdenie a szektornak, mennyire érett Magyarország a pályázásra, milyen lehetőségei vannak, milyen szerepe lesz a magyar bankoknak a pályázati rendszerben és milyen szektorok lehetnek esélyesek a pályázásra.


Az erősödő verseny növeli a kockázatot!

Zsámboki Balázs, az MNB Szabályozáspolitikai Önálló Osztály főosztályvezetője bemutatja, mit jelent az új Bázeli Tőkeegyezmény (Bázel II.) Magyarország számára, milyen követelményeknek kell megfelelni 2006-ig. Az előadás során választ kaphatunk a Tőkeegyezményt érintő olyan legfontosabb kérdésekre, mint:
Milyen magyar érdekeket tolmácsolt a jegybank a Bázeli Bizottság felé? Megfelelő-e a magyar jogszabályi környezet? Mennyire lehet független a hazai bank kockázatkezelése az anyacégétől? Milyen változások várhatók a tőkeallokációban? Milyen bővülő feladatkor nehezedik a felsővezetőkre és a belső ellenőrökre?





Az IIR minden ősszel megrendezett bankszektor-konferenciáján várhatóan idén is összegyűlik a hazai pénzügyi szféra felsővezetése, hogy éljen az együttgondolkodás, az eddig összegyűlt tapasztalatok közreadása, valamint a csatlakozással kapcsolatos várakozások és félelmek megvitatására kínálkozó lehetőséggel.

A rendezvény részletes programja, előadói, valamint regisztrációs lehetőség található a www.iir-hungary.hu oldalon, avagy az IIR Magyarország 1/459-7300-s telefonszámán.

(X)
RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
illustration-01