Prémium

Egymillió ember mutat példát (x)

Portfolio
Az év végén a megtakarítási és öngondoskodási piac fokozott üzemmódba kapcsol, azaz élénkül a verseny a spórolt forintokért. Ebben a versenyben a pénztárak jó eséllyel indulnak. Egyrészt a jelentős adókedvezmény, és az elmúlt időszakban az önkéntes nyugdíjpénztárak által elért attraktív - 7,5 százalékos vagyongyarapodásuk - miatt. Az ÖPOSZ-hoz tartozó önkéntes nyugdíjpénztáraknak több mint 1 millió tagja van, akik idén jelentősen növelték az egyéni befizetéseiket, az szövetséggel együttműködő egészségkasszák létszáma pedig 851 ezret. A tagok a befizetéseikkel mutatnak példát és tették egyértelművé, hogy a pénztári megtakarítás az egyik legjobb alternatíva. Éppen emiatt az ÖPOSZ elnöke rekordbefizetésre számít az év végén. Ezekről is beszélt a Portfóliónak adott interjújában dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke.
Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége nemrég ismertette a harmadik negyedéves eredményeit, amely szerint az önkéntes pénztárak a mostani alacsony kamatkörnyezetben kiemelkedő, 7,5 százalékos vagyongyarapodást értek el. Ez önmagában elég vonzó érv a pénztárak mellett, de mire számítanak a megtakarítási és öngondoskodási piacon felélénkülő év végi versenyben?



Egymillió ember mutat példát
Sok háztartás az év végén elkészíti a számvetést, és az esetleges megtakarított pénznek helyet keres. Ebben az időszakban - ha szabad ezt mondani - még inkább érdemes előrelátóan gondolkodni, és a családi büdzsé függvényében rendszeres megtakarításban gondolkodni. Azoknak, akiknek már van, és azoknak is, akiknek még nincs. A pénztári megoldások, így az önkéntes nyugdíjpénztári tagság az egyik legjobb alternatíva erre. A számos érv közül csak néhány kiemelkedően fontosat említenék. Mégpedig azt, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésre jelentős, 20 százalékos, akár 150 ezer forintos adó-visszatérítés jár. Nagyon leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy aki most kezdi a takarékoskodást önkéntes nyugdíjpénztárban és a befizetéseivel kihasználja a maximális támogatást, akkor még egy konzervatívan számolt évi 3 százalékos éves hozam mellett ennyi idő alatt akár több mint 44 millió forintot hozhat össze. Az adókedvezmény esetében a legfontosabb előny, hogy ezzel még inkább növelhető a saját céljainkra szánt vagyon. Nem véletlen, hogy szeptember végén Hornung Ágnes, a nemzetgazdasági államtitkára az egyik fontos előnyként említette az adókedvezményt a pénztárak esetében, ezzel utalva arra, hogy az állam is ösztönzi a pénztári megtakarításokat. Emellett az önkéntes nyugdíjpénztári tagsághoz nagyon alacsony költségszint társul, rugalmasan változtathatóak a befizetések. Összességében a pénztárak előnyei, köztük az adójóváírási lehetőségek maximális kihasználása miatt rekordbefizetésre számítunk az év végén. Az év végéig teljesített egyéni befizetések után ugyanis 20 százalék, akár 150 ezer forint adó-visszatérítés is igényelhetnek. Annak, aki pedig nyugdíj és egészségpénztár mellett más nyugdíjcélú megtakarításba is befizet, összesen akár 280 ezer forintot is jóváírhatnak szja bevallása alapján. Ez pedig nagyon komoly összeg.

Mivel előre nem lehet megmondani, hogy pontosan milyen lesz a jövőbeni hozam, ezért a megtakarítási termékeknél az elmúlt időszakra lehet hagyatkozni. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál ez hogyan alakult?

Az ÖPOSZ-hoz tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona szeptember végén 1121 milliárd forintot tett ki, ez pedig éves összevetésben 7,5 százalékos vagyongyarapodást jelent. Az egy főre vetített vagyon 1,06 millió forintra nőtt, ami pedig 9 százalékos többletet jelent. Ez a növekedés a mostani alacsony kamatkrönyezetben kiváló eredmény. Elég csak arra gondolni, hogy november közepén a legbiztonságosabbnak tartott állampapírok közül a 15 évesé volt a legmagasabb hozam a másodpiacon, ám ez sem érte el a 4 százalékot. A látványos hozameredmények és az alacsony - 1% alatti - költségszint miatt a pénztárak az egyik legjobb öngondoskodási formát jelentik a lakossági megtakarítók számára. Azt szoktuk mondani egyébként, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások rugalmas módon, jelentős pénzügyi szakértelmet nem kívánva több különböző pénzügyi konstrukciót nyújtanak a tagság számára. A választható portfóliós rendszernek köszönhetően profik szaktudására támaszkodva élethelyzetünknek és várakozásainknak megfelelően tudatosan kezelhetőek a tagi befektetések, tehát ha trendforduló történne a befektetési környezetben erre is van mód reagálni, adott esetben alacsonyabb, vagy épp ellenkezőleg, magasabb kockázatú és hozamot ígérő portfólióba helyezve megtakarításunkat.

A tagok nyilván örülnek a vagyongyarapodásnak, ám a létszámot tekintve van tér a bővülésre, tekintettel arra, hogy jóval több embernek lehet szüksége az öngondoskodásra.

A tagok egyértelmű választ adtak arra, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári tagságukkal elégedettek. Ezt a számok mutatják: a tagok a harmadik negyedévben közel 14,5 milliárd forintot fizettek be az önkéntes nyugdíjpénztárainkba, ami 10 százalékos növekedésnek felel meg. Ez is mutatja, hogy megbíznak a kasszákban. Jelenleg több mint 1 millió tagja van az ÖPOSZ-os nyugdíjkasszáknak. Úgy látjuk, hogy a létszámnövekedés megindulhat a jövőben, mind az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, mind az egészségpénztáraknál. A nyugdíjkasszák több mint 1 millió tagja, valamint az hozzánk tartozó egészségpénztárak 851 ezer tagja mutathat példát azoknak, akik eddig még nem léptek be a pénztárakba. Számukra a már említett adókedvezmény, az alacsony költségek, valamint az eddigiekben elért látványos vagyongyarapodás is a belépést melletti érv lehet. Érdemes itt az is kiemelni, hogy az egészségpénztárak esetében ha a tag 2 éves időszakra leköti a megtakarítását, akkor arra 5+5 százalék plusz adókedvezményt kap.

Említette az egészségpénztárakat, amelyek alapvetően másként működnek, mint az önkéntes nyugdíjkasszák, hiszen velük nem feltétlenül hosszú távú, nyugdíjba vonulás utáni megtakarítás felhalmozása a cél?

Tény, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészségkaszsák között alapvető különbség van, ugyanakkor kiegészítik egymást. Aki egészségpénztári és nyugdíjpénztári tagsággal is rendelkezik, az biztosíthatja a jövőjét. Mégpedig azt, hogy egészségesen mehet nyugdíjba, ezt az egészségpénztárak által finanszírozott szolgáltatásokkal lehet elérni. Idős korában pedig nyugdíjpénztári megtakarítása miatt pedig extra jövedelemre tehet szert. Az egészségpénztárakkal a hazai háztartások legtöbb megtakarítási céljára egyszerűen és hatékonyan lehet spórolni, legyen szó a gyógyszerszámlák kifizetéséről, orvosi ellátás, gyerekvállalás, idős rokon gondozásának költségeinek fedezéséről. Éppen ezért mondja a pénztári szakma, hogy a pénztári megoldások lényegében teljes körű öngondoskodást biztosítanak az emberek számára.

Szó volt már az állam szerepéről, de ahhoz, hogy a pénztári tagság lendületes növekedésnek induljon szükség lenne további ösztönzésre?

A jelenlegi adókedvezmény mindenképpen fontos dolog, de azért lenne még teendő ezen a téren. A pénztárak szerint egy háromszereplős ügyről van szó. Nevezetesen arról, hogy a munkáltatók, a munkavállalók és az állam közös fellépése esetén lehet biztosítani az emberek nyugdíj utáni anyagi biztonságát és egészségét. Azt reméljük, hogy az állam az adókedvezmény mellett további elemeket épít a rendszerbe, amelyek még vonzóbbá teszik az önkéntes nyugdíjpénztárakat és az egészségpénztárakat.


Egymillió ember mutat példát


(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek