Prémium

Ennyibe kerül a bankszámlád - minden költséget ismersz? (x)

Portfolio
Saját bankszámla nélkül egyre nehezebb elképzelni az életünket, ez egyaránt igaz a beérkező és az elköltött forintokra is. A készpénzes megoldásnál sokkal kényelmesebb, ha ide érkezik a fizetésünk, és vásárlásnál is sokkal gyorsabban és biztonságosabb tudunk fizetni a számlához tartozó bankkártya segítségével. Ahányan vagyunk, annyiféleképpen használjuk a bankszámlánkat - de vajon tudjuk-e, hogy szokásaink pontosan mennyibe kerülnek nekünk havonta, vagy évente? Összegyűjtöttük, melyek azok a költségek, amelyekkel számolnod kell, ha saját bankszámlád van.
A bankok eltérő módon számíthatják ki, hogy összesen mennyibe kerül egy bankszámla fenntartása a tulajdonosa számára. Hosszú listát sikerült összeállítanunk a lehetséges bankszámlaköltségekből, de ezeknek a nagy része megúszható, ha a pénzügyi szokásainknak megfelelő bankszámlát nyitunk. A felmerülő költségek lehetnek tranzakciós díjak, havidíjak, évente fizetendő költségek vagy eseti jellegűek is. Meghatározott körülmények esetén pedig sajnos büntető jellegű díjakat vonhatnak le a pénzintézetek.

Ezek a lehetséges bankszámlaköltségek, amelyekkel számolnunk kell.

A számlavezetést a bankok általában díjmentesen biztosítják az ügyfeleiknek, viszont előfordul, hogy a 0 forintos számlavezetés bizonyos feltételekhez van kötve. Ilyen lehet például, hogy havonta bizonyos összegnek érkeznie kell a bankszámlára, ellenkező esetben a következő hónapban akár 2000 forint körüli számlavezetési díjat is felszámolhat a bank. Ez az összeg bankonként eltérő lehet: van, ahol a mindenkori minimálbér összege is elég, míg máshol legalább 150 000 forint jóváírásra van szükség havonta. Fontos, hogy a bankok azt is megszabhatják, hogy a pénz hogyan kerül a bankszámlára: általában az átutalás számít, a készpénzes befizetés és a saját számlák közötti átvezetést nem biztos, hogy elfogadják.

Az internetbank használatáért általában kedvezményeket nyújtanak a pénzintézetek, de itt is előfordulhatnak néhány száz forintos havidíjak, így érdemes megnézni az ajánlatokat, ha inkább online intéznénk a pénzügyeinket.

A számlamozgásokról érkező tájékoztató SMS üzenetek sok ügyfélnek adnak biztonságérzetet, de a bankszámla költségeit nagyon meg tudják dobni, különösen, ha gyakran használjuk ezt a funkciót. Egy üzenet átlagosan 15-40 forintba is kerülhet, ami kiegészülhet egy fix havidíjjal is - ez 50-250 forint között mozog. Kedvezőbb havidíjat érhetünk el, évente pedig akár több ezer forintot is spórolhatunk, ha az SMS értesítések helyett a mobilon is elérhető netbankban ellenőrizzük a beérkező és a kimenő utalásokat.

A jogszabályok értelmében havonta két alkalommal, összesen 150 000 forint értékben a számlavezető bank köteles ingyenes készpénzfelvételt biztosítani az ügyfeleinek. Arról, hogy az ügyfél mely bankszámláról szeretné igénybe venni a kedvezményt, a számlavezető banknál kell nyilatkozni. A havi két alkalmon felül viszont minden alkalomnál, amikor pénzt veszel fel, plusz költséget számol fel a bank - minél nagyobb összeget veszel, annál nagyobb a levonás. Egy 10 000 forintos pénzfelvétel esetén átlagosan 150-250 forintba is kerülhet egy tranzakció. Emiatt érdemes már a hónap elején átgondolni, hogy mikor és mennyi készpénzre lesz szükséged. Ha ATM-ből veszel fel készpénzt, a legnagyobb költséggel akkor kell számolnod, ha nem a számlavezető bank automatájánál végzed a tranzakciót, hanem másnál - ebben az esetben a díj akár 500-1000 forint is lehet tranzakciónként. Ez a díj bankonként eltérő lehet, így érdemes tájékozódni, mielőtt pénzt veszel fel nem a számlavezető bankod által üzemeltetett ATM-nél.

A bankon kívülre indított eseti és állandó átutalások esetén, valamint a csoportos beszedéseknél a bankok tranzakciónként számítanak fel díjat, ez általában 30-90 forint között van és erre jön még a tranzakciós illeték is, melynek díja 0,3%-a az elutalt összegnek. Ha a csoportos beszedéses megoldást preferáljuk inkább, elérhető néhány banknál ez a szolgáltatás ingyen is. A bankon belül indított utalások általában díjmentesek. A bankok büntető jellegű díjjal is terhelhetik a bankszámlánkat, ha nem éri el az egyenlegünk a szerződésben meghatározott mindenkori minimum egyenleget.

A kedvező számlavezetési díjakért néhány bank megszabja, hogy legalább hány tranzakciónak és milyen összegben kell teljesülnie. Általában 4-5 tranzakciót és havonta 30 000-50 000 forintos tranzakciós forgalmat tűznek ki minimális elvárásként, aminek a teljesítése általában nem okoz gondot azoknak, akik rendszeresen használják a bankszámlájukat. Ezen keresztül történik a közüzemi számlák kiegyenlítése, a televízió, az internet, a biztosítás és egy esetleges hiteltörlesztés kifizetése is, így ha csak ezeket a tételeket figyelembe vesszük, átlagosan havonta 10 tranzakciót biztosan teljesítünk. Szerződéskötés előtt érdemes utánajárni, hogy milyen feltételeket szab ezen a téren a választott bank, így olyan bankszámlacsomagot választhatunk, ami igazodik a fizetési szokásainkhoz.

Egy bankszámlához az esetek többségében lehet igényelni egy főkártyát és egy társkártyát, de érdemes szerződéskötés előtt ellenőrizni a feltételeket, mert a társkártya nem minden ajánlatban elérhető. A szerződéskötéstől számított első és második évben a bankkártyák díja eltérő lehet: az első évben néhány pénzintézet elengedi a főkártya díját, a második évtől viszont 3000-7000 forint közötti díjjal kell számolnunk, és erre jön rá az esetleges társkártya díja, ami szintén hasonló kiadást jelent. Bankszámla mellé igényelhető elektronikus (vésett, vagy nem dombornyomott kártyaként is ismert) és dombornyomott kártya is. Az utóbbi általában drágább, mivel a dombornyomott kártya mellé nagyobb valószínűséggel kapcsolódik utasbiztosítás, és nagyobb eséllyel fogadják el szinte bárhol, belföldön és külföldön is, mint a nem dombornyomott verziót.

Hogyan faraghatunk a költségekből?

Először is érdemes átnézni a bankszámlánkhoz tartozó szerződést, elsősorban a kedvezményekre és az esetleges büntetésekre vonatkozó feltételeket. Ha régóta megvan a számla, az is előfordulhat, hogy a feltételek időközben megváltoztak, de az erről szóló banki értesítő elkerülte a figyelmünket. Ha azt tapasztaljuk, hogy a számlahasználati szokásaink és a költségek nincsenek összhangban, érdemes megnézni a jelenleg elérhető aktuális ajánlatokat, és váltani egy kedvezőbb konstrukcióra.

Egy kisebb összeget és a hosszas sorban állást is megspórolhatjuk, ha az utalásainkat és az egyéb tranzakciókat interneten keresztül végezzük el. A legtöbb pénzintézetnél a netbankolás díjmentes, ráadásul egy utalás nem tart tovább néhány percnél, így több szempontból is megéri áttérni, vagy ha még nincs tapasztalatunk, kipróbálni ezt a metódust.

Pénzt spórolhatunk és közben a környezetünket is óvhatjuk, ha elfelejtjük a papíralapú számlakivonatot. Ha szeretnénk havonta tételesen látni a számlánkra beérkező és kimenő összegeket, kérhetjük a kivonatot elektronikus formában vagy ellenőrizhetjük a pénzmozgást a netbankon keresztül, akár mobilon is.

Szintén csökkenthetjük a kiadásainkat, ha elhagyjuk a tájékoztató SMS üzeneteket, és helyette például a számlavezető bank mobil applikációját használva ellenőrizzük az egyenlegünket. Néhány banknál lehetőség van úgynevezett push üzenetek igénylésére is, ehhez mindössze egy alkalmazásra és internetkapcsolatra van szükségünk.

Kalkuláljunk, és válasszuk ki a hozzánk passzoló ajánlatot.

A Bank360 bankszámla kalkulátorával végzett összehasonlítás alapján láthatjuk, hogy a Gránit Bank kedvező feltételeket kínál több ügyféltípusnak is. Azok számára, akik a digitális bankolástrészesítik előnyben, az első éves díj 4320 forint, míg a második évben 6710 forintot kell fizetni. A főkártya díját az első évben elengedik, a második évben 2390 forintot kell érte fizetni. Társkártya ennél az ajánlatnál nem igényelhető. A Gránit Banknál az ingyenes számlavezetés feltétele minimum havi 150 000 forint jóváírás. Ha ez nem teljesül, akkor havonta 1990 forintot vonnak le a számlánkról.

A CIB Bank által kínált ECO számla az első évben 4435 forintba kerül, míg a második évben 8435 forintot kell érte fizetnünk. Az első évben a CIB is elengedi a főkártya díját, míg a második évben ez 4000 forintba kerül. Ugyanekkora a költsége a társkártyának is, az első és a második évben is. A havi számlavezetés ingyenes, de csak abban az esetben, ha - a számlanyitást követő első három hónapot kivéve - legalább a mindenkori minimálbér összege utalva megérkezik a számlánkra. Ellenkező esetben a következő hónapban 1890 forint számlavezetési díjjal terhelik az egyenleget.

A Sberbank ajánlata a digitálisan bankoló ügyfelek számára az első évben 9830 forint, a második évben pedig 13 180 forint. A főkártya díja az első évben kedvezményes, 3350 forintot kell érte fizetni, a második évtől 6700 forintba kerül, akárcsak a társkártya az első és a második évben. A Sberbank ajánlata dombornyomott kártyára vonatkozik. Az ingyenes számlavezetés feltétele 50 000 forint havi tranzakciós forgalom és négy darab havi tranzakció darabszám. A két feltételnek együtt kell teljesülnie, ellenkező esetben a havi számlakezelés 300 forintba kerül.

Láthatjuk, hogy sok ajánlat érhető el a piacon, eltérő feltételekkel, így érdemes összegyűjteni gondolatban, hogy hogyan használjuk a bankkártyánkat és hogy általában hogyan bankolunk. Ez alapján ki tudjuk választani azt az ajánlatot, amelyik pont azokat a szolgáltatásokat kínálja olcsón - vagy akár ingyen -, amelyekre szükségünk van. Érdemes a Bank360 kalkulátorával összehasonlítani az aktuálisan elérhető ajánlatokat, hiszen egy kedvező bankszámla kiválasztásával éves szinten akár több tízezer forintot is megspórolhatunk. Válasszunk jól, hogy a bankszámla igazodjon hozzánk, ne pedig mi a bankszámlához!

(x)
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13