Prémium

EU-támogatások: gyorsabban, egyszerűbben, átláthatóbban (x)

Portfolio
Talán a legjelentősebb újítás, hogy a jövőben a nyertes pályázók 25 százalékos előleget is igényelhetnek a támogatott projektek beindításához.

Évente, országos szinten több százezer igazolás és hatósági nyilatkozat kiállítása válhat feleslegessé, miután a kormány döntése értelmében jelentősen csökkent az európai uniós pályázatok benyújtásához, illetve a támogatási szerződések megkötéshez mindezidáig szükséges dokumentumok száma.

A kormány .gyorsító csomagja. értelmében egyes igazolásokra a jövőben egyáltalán nem lesz szükség, mások pedig kiválthatók lesznek a pályázó, illetve kedvezményezett nyilatkozatával. Az intézkedésnek köszönhetően számottevően csökken a pályázó vállalkozások, önkormányzatok és szervezetek adminisztrációs terhe.

Átláthatóbb, egységesebb és egyszerűbb lett a projektek megvalósítóitól megkövetelt biztosítékok rendszere. A csomag részeként megalkotott, új rendelet megteremtette a lehetőségét annak is, hogy a kedvezményezettektől kért biztosítékok költsége a projekt keretében, az európai uniós támogatás terhére elszámolható legyen.

A pályázók egy jelentős körének jelent könnyebbséget az, hogy a jövőben a pályázatukhoz nem kötelesek biztosítékot nyújtani az állami költségvetési szervek és háttérintézményeik, az egyházak és intézményeik, az önkormányzatok és önkormányzati szervek, az önkormányzatok által fenntartott intézmények, a non-profit civil szervezetek, valamint az 5 millió forint alatti költségvetésű projektek gazdái. E változás lényegesen csökkenti a pályázók egy széles körének anyagi terheit.

Ugyancsak a pályázók számára jelent anyagi könnyebbséget, és a jóváhagyott projektek mielőbbi elindítását segíti az a jogszabályi változás, amely kiterjesztette az előleg nyújtásának lehetőségét.

Ennek köszönhetően a kedvezményezetteknek már nem kell előfinanszírozniuk a projektet, hanem a támogatási összeg 25 százalékáig előleget vehetnek igénybe.

A jelentős könnyítések mellett a jogalkotók gondoltak a közpénzek védelmére is. A szabálytalanul felhasznált támogatások visszaszedésére kialakított új eljárás, az adók módjára való behajtás ugyanakkor a projekt megvalósítása során nem terheli anyagilag a kedvezményezettet, és az adóhatóság jár el a behajtás érdekében.

A kormány pontosította azt a jogszabályt is, amely meghatározza, hogy milyen módon és feltételekkel lehet a támogatási rendszerekből való kizárással büntetni a kötelezettségeiket megszegő kedvezményezetteket.
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13