Prémium

Ezek a világ legjobb ár-érték arányú borai (x)

Portfolio
A champagne a pezsgők csúcsa - a milliónyi buborék többszáz éves hagyományról, szigorú minőségi szabályozásról, generációkon átívelő, kompromisszumot nem ismerő elkötelezettségről, tudásról és tapasztalatról mesél. A champagne-t kifinomultság, elegancia, életöröm jellemzi - nem véletlenül a valódi luxus szimbóluma. Az évjáratos champagne minden pezsgőház csúcsterméke, a legmagasabb minőséget képviseli úgy, hogy a ház stílusán túl megmutatja az adott évjárat jellegzetességeit is.


Ezek a világ legjobb ár-érték arányú borai

Az idei év legizgalmasabbnak ígérkező mesterkurzusán 9 különböző champagne-ház 9 egymást követő évjáratból készült pezsgőjét kóstolhatják a vendégek. A Pezsgő Június Nagykóstoló exkluzív mesterkurzusának megálmodója és házigazdája, Dr. Fiáth Attila közgazdász professzor és Master of Wine aspiráns szerint a champagne a világ legsokoldalúbb itala: gyakorlatilag a nap bármely szakában fogyaszthatjuk, és egy teljes étkezést is végig tud kísérni.

A champagne egyre népszerűbbé válik hazánkban is. Ez azt is jelenti, hogy a mennyiség helyett a minőség felé fordulnak a fogyasztók - jellemzően társaságban, egy étkezés során kortyolják, kiélvezve azt az eleganciát és fineszt, amit ennek az italnak a sajátja.

Az élvezeti értékét tekintve Fiáth szerint a champagne a világ legjobb ár-érték arányú bora. Ha szigorúan közgazdasági szempontból közelítjük meg az árképzést, akkor a magas előállítási költség önmagában is indokolja az árazást: az egyszerűség kedvéért számoljunk úgy, hogy 1 kg szőlőből 1 palack champagne készül. A szőlő ára Champagne-ban átlagosan 6.5 euró/kg. Ehhez hozzájön az az igen jelentős tőkeköltség, ami a hektáronkénti kb. 1 millió eurós vételárból következik. Adjuk hozzá a hosszas érlelési és tárolási folyamat költségeit is: a most forgalomba kerülő champagne-ok jellemzően 2012-ben, vagy még korábban szüretelt alapanyagból készülnek. A legdrágább palackok még így sem közelítik meg a top bordeaux-i vagy burgundi borok valóban csillagászati árait.

Ezek a világ legjobb ár-érték arányú borai
A champagne, gyártási technológiájából adódóan, egészen másképp érik a palackban, mint egy nagy testű vörösbor. A champagne házak pincéiben a pezsgő éveket tölt el seprőn tartva degorzsálás előtt. A pezsgő az adott pezsgőház pincéjében akár évtizedekig is megőrzi minőségét, miközben ízvilága komplexebbé válik.

Bár a kis házak, a butik pincészetek egyértelműen színesítik a kínálatot, nem szabad azt gondolni, hogy az ismert, nagy nevek - Mumm, Moet&Chandon, Veuve Cliquout - a champagne McDonald's-ai lennének! Ezek a pezsgőházak ugyanis több évszázados múltra tekintenek vissza; a legjobb parcellákról szüretelnek, a legjobb minőségű szőlőből készítik alapboraikat, rendelkezésükre áll a legmodernebb technológia és a legtapasztaltabb pezsgőmesterek tudása. A kicsik elsősorban az újításokkal, a megszokott stílustól való eltéréssel tudnak kitűnni - például azzal, hogy 100%-ban pinot meunier-ből készítik pezsgőjüket, vagy erőteljesebben hordózzák az alapbort, vagy markánsan csökkentik a dosage szintjét.

A fogyasztói ízlés változásával a pezsgők egyre szárazabbak lettek. Egyrészt a divat is a cukor ellen dolgozik: 2006-ban a Roederer kihozta nyerspezsgőjét, a címkén pedig nem az évjárat vagy a biodinamikus művelés kapta a legnagyobb hangsúlyt, hanem a brut nature felirat. A klímaváltozás következtében egyre magasabb cukorfokkal, egyre testesebb, érettebb alapanyagot szüretelnek, következésképp az alapbor is kevésbé szikár, savas - így nem igényli a korábban megszokott, 8-9 gramm/liter körüli dosage-t; elég ennek a mennyiségnek a fele is.

Ezek a világ legjobb ár-érték arányú borai
A felmelegedéssel új termőhelyek is alkalmassá váltak arra, hogy kiváló pezsgőket készítsenek. Az angol pezsgő - ha mennyiségét tekintve nem is - de minőségében mindenképpen reális kihívást jelenthet a champagne számára. Francia oldalról a kommunikáció része kell, hogy legyen a champagne stílus változása, a testesebb, melegebb érzetű pezsgők elfogadtatása a fogyasztókkal.

A nagy házak termelésének mindössze 10%-a évjáratos (vintage) champagne, és csak a legjobb évekből kerül palackba. Ezeknél a pezsgőknél ugyanis nincs lehetőség arra, hogy a reserve borok házasításával alakítsák ki a végső terméket és így korrigálják az kedvezőtlenebb évjáratok nehézségeit. Egészen más stílusú pezsgő készül egy melegebb évben, mint egy hűvösebb, csapadékosabb évjáratban.

A Pezsgő Június mesterkurzusán a bemutatásra kerülő kilenc évjárat egymást követi, 2002-től 2010-ig minden évet felsorakoztatva. Így egy valóban különleges időutazásra invitálják a részvevőket - profiknak és kezdő champagne-rajongókat egyaránt. És természetesen minden palacknak története van... A Dom Perignon többek között arról is híres, hogy kizárólag vintage champagne-t készít. 2003 meleg évjárat volt, így a legtöbb nagy ház ebben az évben nem is jött ki vintage pezsgővel - a Dom Perignon részéről éppen ezért nagy bátorság volt, hogy az évjárati adottságokhoz alkalmazkodva egy fenolosabb, nagyobb testű pezsgővel hoztak piacra. Ez a tétel tulajdonképpen az előhírnöke volt a klímaváltozás, a felmelegedés által meghatározott új stílusnak.

A felmelegedéssel új termőhelyek is alkalmassá váltak arra, hogy kiváló pezsgőket készítsenek. Az angol pezsgő - ha mennyiségét tekintve nem is - de minőségében mindenképpen reális kihívást jelenthet a champagne számára. Az említett nagykóstolón (külön térítés ellenében) három angol pezsgőt is össze lehet mérni a champagne-teremben elérhető több mint 40 tétellel.

Olvasson még többet az év legexkluzívabb pezsgős mesterkurzusáról, ide kattinttva!

(x)
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13