Prémium

Ezek a világ legjobb ár-érték arányú borai (x)

Portfolio
A champagne a pezsgők csúcsa - a milliónyi buborék többszáz éves hagyományról, szigorú minőségi szabályozásról, generációkon átívelő, kompromisszumot nem ismerő elkötelezettségről, tudásról és tapasztalatról mesél. A champagne-t kifinomultság, elegancia, életöröm jellemzi - nem véletlenül a valódi luxus szimbóluma. Az évjáratos champagne minden pezsgőház csúcsterméke, a legmagasabb minőséget képviseli úgy, hogy a ház stílusán túl megmutatja az adott évjárat jellegzetességeit is.


Ezek a világ legjobb ár-érték arányú borai

Az idei év legizgalmasabbnak ígérkező mesterkurzusán 9 különböző champagne-ház 9 egymást követő évjáratból készült pezsgőjét kóstolhatják a vendégek. A Pezsgő Június Nagykóstoló exkluzív mesterkurzusának megálmodója és házigazdája, Dr. Fiáth Attila közgazdász professzor és Master of Wine aspiráns szerint a champagne a világ legsokoldalúbb itala: gyakorlatilag a nap bármely szakában fogyaszthatjuk, és egy teljes étkezést is végig tud kísérni.

A champagne egyre népszerűbbé válik hazánkban is. Ez azt is jelenti, hogy a mennyiség helyett a minőség felé fordulnak a fogyasztók - jellemzően társaságban, egy étkezés során kortyolják, kiélvezve azt az eleganciát és fineszt, amit ennek az italnak a sajátja.

Az élvezeti értékét tekintve Fiáth szerint a champagne a világ legjobb ár-érték arányú bora. Ha szigorúan közgazdasági szempontból közelítjük meg az árképzést, akkor a magas előállítási költség önmagában is indokolja az árazást: az egyszerűség kedvéért számoljunk úgy, hogy 1 kg szőlőből 1 palack champagne készül. A szőlő ára Champagne-ban átlagosan 6.5 euró/kg. Ehhez hozzájön az az igen jelentős tőkeköltség, ami a hektáronkénti kb. 1 millió eurós vételárból következik. Adjuk hozzá a hosszas érlelési és tárolási folyamat költségeit is: a most forgalomba kerülő champagne-ok jellemzően 2012-ben, vagy még korábban szüretelt alapanyagból készülnek. A legdrágább palackok még így sem közelítik meg a top bordeaux-i vagy burgundi borok valóban csillagászati árait.

Ezek a világ legjobb ár-érték arányú borai
A champagne, gyártási technológiájából adódóan, egészen másképp érik a palackban, mint egy nagy testű vörösbor. A champagne házak pincéiben a pezsgő éveket tölt el seprőn tartva degorzsálás előtt. A pezsgő az adott pezsgőház pincéjében akár évtizedekig is megőrzi minőségét, miközben ízvilága komplexebbé válik.

Bár a kis házak, a butik pincészetek egyértelműen színesítik a kínálatot, nem szabad azt gondolni, hogy az ismert, nagy nevek - Mumm, Moet&Chandon, Veuve Cliquout - a champagne McDonald's-ai lennének! Ezek a pezsgőházak ugyanis több évszázados múltra tekintenek vissza; a legjobb parcellákról szüretelnek, a legjobb minőségű szőlőből készítik alapboraikat, rendelkezésükre áll a legmodernebb technológia és a legtapasztaltabb pezsgőmesterek tudása. A kicsik elsősorban az újításokkal, a megszokott stílustól való eltéréssel tudnak kitűnni - például azzal, hogy 100%-ban pinot meunier-ből készítik pezsgőjüket, vagy erőteljesebben hordózzák az alapbort, vagy markánsan csökkentik a dosage szintjét.

A fogyasztói ízlés változásával a pezsgők egyre szárazabbak lettek. Egyrészt a divat is a cukor ellen dolgozik: 2006-ban a Roederer kihozta nyerspezsgőjét, a címkén pedig nem az évjárat vagy a biodinamikus művelés kapta a legnagyobb hangsúlyt, hanem a brut nature felirat. A klímaváltozás következtében egyre magasabb cukorfokkal, egyre testesebb, érettebb alapanyagot szüretelnek, következésképp az alapbor is kevésbé szikár, savas - így nem igényli a korábban megszokott, 8-9 gramm/liter körüli dosage-t; elég ennek a mennyiségnek a fele is.

Ezek a világ legjobb ár-érték arányú borai
A felmelegedéssel új termőhelyek is alkalmassá váltak arra, hogy kiváló pezsgőket készítsenek. Az angol pezsgő - ha mennyiségét tekintve nem is - de minőségében mindenképpen reális kihívást jelenthet a champagne számára. Francia oldalról a kommunikáció része kell, hogy legyen a champagne stílus változása, a testesebb, melegebb érzetű pezsgők elfogadtatása a fogyasztókkal.

A nagy házak termelésének mindössze 10%-a évjáratos (vintage) champagne, és csak a legjobb évekből kerül palackba. Ezeknél a pezsgőknél ugyanis nincs lehetőség arra, hogy a reserve borok házasításával alakítsák ki a végső terméket és így korrigálják az kedvezőtlenebb évjáratok nehézségeit. Egészen más stílusú pezsgő készül egy melegebb évben, mint egy hűvösebb, csapadékosabb évjáratban.

A Pezsgő Június mesterkurzusán a bemutatásra kerülő kilenc évjárat egymást követi, 2002-től 2010-ig minden évet felsorakoztatva. Így egy valóban különleges időutazásra invitálják a részvevőket - profiknak és kezdő champagne-rajongókat egyaránt. És természetesen minden palacknak története van... A Dom Perignon többek között arról is híres, hogy kizárólag vintage champagne-t készít. 2003 meleg évjárat volt, így a legtöbb nagy ház ebben az évben nem is jött ki vintage pezsgővel - a Dom Perignon részéről éppen ezért nagy bátorság volt, hogy az évjárati adottságokhoz alkalmazkodva egy fenolosabb, nagyobb testű pezsgővel hoztak piacra. Ez a tétel tulajdonképpen az előhírnöke volt a klímaváltozás, a felmelegedés által meghatározott új stílusnak.

A felmelegedéssel új termőhelyek is alkalmassá váltak arra, hogy kiváló pezsgőket készítsenek. Az angol pezsgő - ha mennyiségét tekintve nem is - de minőségében mindenképpen reális kihívást jelenthet a champagne számára. Az említett nagykóstolón (külön térítés ellenében) három angol pezsgőt is össze lehet mérni a champagne-teremben elérhető több mint 40 tétellel.

Olvasson még többet az év legexkluzívabb pezsgős mesterkurzusáról, ide kattinttva!

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megindult Izrael kegyetlen megtorlása: egyszerre több vörös vonalat is átléptek

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01