Prémium

Ezekbe a piacokba kell fektetni 2015-ben (x)

Portfolio
Nem kizárt még egy hullámvölgy a részvénypiacokon, azonban egy hosszabb piaci lejtmenet kialakulásának kicsi a valószínűsége - vélekedik Zámbó Tibor, az UniCredit Bank Private Banking területének befektetési stratégiai szakértője. A szakember szerint a fejlett jegybanki politikák és a támogató piaci környezet hatására a részvénypiacok 2015-ben is tovább menetelhetnek, ugyanakkor az eurózóna növekedési helyzete és a deflációs kockázatok óvatosságra inthetnek.
Portfolio: Az elmúlt napokban heves korrekció bontakozott ki a fontosabb részvénypiacokon. Mennyire lehet tartós a lejtmenet?

Zámbó Tibor: A részvénypiacokon már hónapok óta egyfajta nyugtalanság érzékelhető. Az árfolyamok ugyan emelkedni tudtak a kedvező amerikai makrogazdasági adatokra és a japán, valamint az európai jegybankok újabb monetáris lazítási bejelentéseire reagálva, de sok befektető mintha nem akarná elhinni, hogy hosszabb ideig kitarthat még ez a trend. Ebben az ingatag hangulatban egy-egy negatív téma nagyon könnyen előhívja a félelmeket és eladási hullámot generál a piacokon.


Ezekbe a piacokba kell fektetni 2015-ben

Az utóbbi napokban az orosz gazdaság volt terítéken, ahol a helyzet kétségtelenül aggasztó. A zuhanó olajárra és az újabb szankciók lehetőségére reagálva a rubel mélyrepülésbe kezdett, az orosz gazdaságban pedig mély recesszió várható a következő évben. Az olajár jelenleg jóval a költségvetési egyensúly fenntartásához szükséges szint alatt van. Ezek a fejlemények összességében azt okozzák, hogy az orosz kormányzat minden valószínűség szerint kevésbé lesz képes folytatni az utóbbi időkre jellemző agresszív külpolitikáját.

Kérdés, hogy mennyire lesz tartós a lejtmenet. A reakciók hevességét látva nem kizárt még egy hullámvölgy. Látni kell azonban, hogy az események a geopolitikai feszültségek csökkenésének irányába mutatnak. Egyre kisebb a valószínűsége a legrosszabb forgatókönyvnek: annak, hogy az ukrajnai események nyílt háborúba torkollanak, holott ennek még néhány hónappal ezelőtt is jelentős esélye volt. Az orosz gazdaság nehéz helyzete így összességében - paradox módon - a politikai megoldás irányába mutat. Emellett egy feltörekvő piaci válság generálása egyik félnek sem érdeke, így amerikai részről is már enyhébb hangnemet ütöttek meg a szankciókkal kapcsolatban. Összességében tehát kis esélyét látom egy hosszabb piaci lejtmenet kialakulásának.

P.: 5 éve tart a részvénypiaci emelkedés. 2015-ben tovább folytatódhat a tőzsdék szárnyalása?

Z. T.: A válság alatt és az azt követő időszakban olyan eseményeket és történéseket éltünk át a piacokon, amelyek eltértek a korábbi évtizedek gazdasági ciklusainak tapasztalataitól. A részvénypiacok története azt mondatja velünk, hogy 5 év "bika" piac után már jó eséllyel jönnie kell valamiféle korrekciónak. Jól látszik, hogy sok befektető egyre inkább ezen a véleményen van: képletesen szólva a medvék egyre hangosabban brummognak. Ez a mostani "bika" piac azonban egy példátlan mennyiségi lazítási programmal párosult, aminek nem hogy vége lenne, de a japán jegybank és az EKB még csak most kapcsol magasabb fokozatba. Ezzel 2015-ben várhatóan messze nagyobb pénzmennyiséget nyomnak a világgazdaság vérkeringésébe, mint tette azt a Fed 2014-ben.

Véleményem szerint hozzá kell szoknunk a korábban szokatlan helyzetekhez is. Meg kell barátkoznunk azzal, hogy feszítettebbnek tűnő részvénypiaci értékeltség mellett is emelkedni tudnak a piacok, egész egyszerűen azért, mert a jegybankok továbbra is óriási mennyiségű pénzt öntenek a gazdaságba, és nincs más alternatíva.
Így az UniCredit Private Banking Globális Befektetési Stratégiájában is a részvény túlsúly fenntartását javasoljuk továbbra is az ügyfeleink számára. 2015-re összességében volatilisebb, de emelkedő részvénypiacokat várunk.

P.: Milyen tényezők segíthetik felfelé a tőzsdéket?

Z. T.: Számos érv szól a piacok további emelkedése mellett. A főbb, fejlett jegybankok politikája mellett a részvénypiacok továbbra sem nevezhetőek drágának előretekintő árfolyam/nyereség ráta alapon. Saját hosszú távú átlagukkal összehasonlítva sem, a kötvények értékeltségével összehasonlítva pedig különösen nem. Az amerikai gazdaság egyértelműen kedvező pályán van, a befektetési stratégiánkban megfogalmazott alap szcenáriónk pedig azzal számol, hogy az eurózóna és a japán gazdaság is élénkül. Az eurózóna esetében a lazuló fiskális politikák, a bankunió és az EKB egyre komolyabb szerepvállalása segíthet, miközben Japánban a jen gyengülése javíthatja az export cégek teljesítményét, ezzel pedig az általános tőzsdei hangulatot.

P.: Mik a legfontosabb kockázatok 2015-ben, amelyek negatívan hathatnak a részvényárfolyamokra?

Z. T.: A legnagyobb kockázatnak jelenleg az eurózóna növekedési helyzete tűnik. A konjunktúra gyenge lábakon áll, fennáll a defláció kockázata, a tagállamok között viták vannak a követendő gazdaságpolitikai irányvonalról, az EKB pedig nehezebben tudna államkötvény vásárlásokat végrehajtani egy fragmentált kötvénypiacon. Ez az elegy így együtt veszélyessé is válhat.

Amerikában a Fed jövőre minden bizonnyal megkezdi kamatemelési ciklusát. Ez a piaci várakozásoknál korábban is bekövetkezhet, ami kockázatot jelent. Voltak arra utaló jelek, hogy a Fed döntéshozói a piaci szereplőktől eltérően ítélik meg az amerikai gazdaság konjunkturális helyzetét.

Kína várhatóan lassulni fog, de kérdés, hogy a kormányzatnak ezt sikerül-e jól menedzselnie, vagy egy növekedési visszaesés következik be. Japán esetében kérdés, hogy az Abe-kormányzat a hosszú távú szerkezeti reformok terén mit tesz le az asztalra, miután a laza monetáris politikával a japán jegybank időt és lehetőséget vásárolt a számára.

P.: Az olajár további esése inkább pozitívan hathat a tőzsdékre, vagy kockázatokat hordoz?

Z. T.: Az olajárak gyors esése az olajkitermelő cégek és nyersanyagipari vállalatok árfolyamára kedvezőtlen hatással van, így a gyors esés rövid távon könnyen megijeszti a befektetőket. Összességében azonban ez a folyamat élénkíti a lakossági fogyasztást, növeli a megtakarításokat és több pénzt hagy a vállalatoknál is, így a profitokat is emeli. Azaz az alacsony olajár-színvonal hatása pozitív, még akkor is, ha az infláció gyengítésével időlegesen nagyobb fejfájást okoz az EKB-nak vagy a japán jegybanknak.

P.: Milyen részvények, vagy esetleg nyersanyagok, devizák lehetnek jó befektetések 2015-ben?

Z. T.: A gazdasági perspektívákat és a kockázatokat is figyelembe véve összességében 2015 is az amerikai részvénypiac éve lehet, így érdemes lehet keresni az itt befektető részvényalapokat. A japán monetáris élénkítés tovább viheti felfelé az ottani részvénypiacokat, vagyis érdemes lehet befektetni a deviza-árfolyam fedezése mellett. A piaci kilátások adekvát felmérése mellett ugyanakkor érdemes odafigyelni a konkrét befektetési termék kiválasztására is, hiszen jelentős, akár éves több százaléknyi teljesítmény különbségek vannak a különböző alapkezelők termékei között ugyanazon befektetési és piaci szegmensen belül is. Az UniCredit Private Bankingnél ügyfeleinket ebben a tekintetben is segítjük: nemzetközi szakértőink részletesen elemzik az alapkezelőket, azok folyamatait, működését és az egyes alapok teljesítményét is. Több kiemelt alapkezelői partnerrel (Allianz, a Blackrock, a Fidelity, a Franklin Templeton, a JP Morgan, a Pioneer vagy a Schroders) működünk együtt, elemzésünk pártatlan. Így azt gondolom, hogy minden piaci szegmensben a megfelelő terméket tudjuk ajánlani ügyfeleink számára.

Az UniCreditnél úgy véljük, hogy 2015 nem a nyersanyagok éve lesz. Az olaj piacán egy "új normális" állapothoz érkeztünk, figyelembe véve, hogy az elmúlt hetekben-hónapokban látott elmozdulásnak szerkezeti okai vannak, még ha a piac rövid távon hajlamos is a túlzott reakcióra. Kína gazdaságának lassulása visszafogja az ipari fémek árfolyamát, az alapvetően pozitív hangulat pedig nem kedvez az aranynak. Mindemellett a dollártól továbbra is erősödő pályát várunk, ami megint csak negatív hatású az alapvetően dollárban jegyzett nyersanyagárakra nézve.

A devizákat tekintve mi nem annyira a rövid távú, technikai képet nézzük, hanem ebben az esetben is az a véleményünk, hogy érdemes a makrogazdasági és monetáris politikai folyamatokból kiindulni és középtávon, ezek alapján allokálni befektetéseinket. A monetáris politikák eltérő pályán mozognak az USA-ban és az eurózónában, illetve az USA-ban és Japánban. Úgy véljük, hogy a dollár euróval szembeni erősödésének trendje középtávon folytatódik, akkor is, ha az utóbbi hetekben az is látszott, hogy a dollár erőt gyűjt, és inkább oldalirányú kereskedés folyik. A jen tovább gyengül várakozásaink szerint a dollárral szemben.

Az UniCredit Private Bankingnél mindent összevetve úgy véljük, hogy számos olyan makrogazdasági és piaci trend látható már most, amelyeket a portfólió allokáció keretein belül jól kihasználva 2015-ben is kedvező hozamokat tehetnek zsebre a befektetők, ahogyan az idén is történt.
Kereskedjen a magyar tőzsdén 0,3%-os jutalékkal!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megindult Izrael kegyetlen megtorlása: egyszerre több vörös vonalat is átléptek

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01