Prémium

Faktoring a siker titka? - Beszélgetés Dr. Martinkó Károllyal (x)

Portfolio


Dr. Martinkó Károllyal, az AKKORD VF Vállalkozásfinanszírozási Rt. vezérigazgatójával, a hazai faktoring pénzügyi szolgáltatási ágazat elismert szakemberével beszélgettünk. A beszélgetés kapcsán olvasóink betekintést nyerhetnek a faktoring világába, az ezen a területen elérhető állami támogatási programba, és a Concorde Értékpapír Rt. kockázati tőketársaságával közösen alapított AKKORD VF működésébe.

Portfolio.hu: Aki esetleges most hall róla először, annak hogyan definiálná a faktoring fogalmát?



Dr. Martinkó Károly: Pénzügyi konstrukcióként leginkább számlafinanszírozással "fordítanám magyarra" a faktorálás már az ókori Babilonban is elterjedt pénzteremtési módszerét. Folyamatosan gondoskodunk ügyfelünk egészséges pénzellátásáról úgy, hogy nyomban a keletkezésükkor megvásároljuk a számlaköveteléseket. Gyártó, nagykereskedő és szolgáltató vállalati ügyfeleink naponta látják hasznát az önfinanszírozási képességük ilyetén látványos megerősödésének. Az azonnali és folyamatos likviditásteremtés azonban, bármily fontos ez önmagában is, kiegészülhet a vevőállomány nyilvántartásával, könyvelésével, beszedésével és hitelbiztosításával is az AKKORD VF szolgáltatásában.

A legkisebb vállalat is akár több százmillió forintos állandó finanszírozást kaphat tőlünk - semmilyen más forrás nem képes rá a faktoráláson kívül. Mi ugyanis nem a mérlegük, hanem valódi üzleti fejlettségük alapján ítéljük meg ügyfeleinket. Aki üzletileg életképes, vagyis kelendőek a termékei, szolgáltatásai, nálunk merőben új vállalkozásként is megsokszorozhatja az erejét és elegendő cash-flow-ja lesz a benne rejlő teljes növekedési tartalék kiaknázásához.

P.:A bankok aktivitása fokozódni látszik a KKV szektorban? Mi a faktoring létjogosultsága a bankhitellel összehasonlítva?



M.K.: Bankhitel és faktoring nem zárja ki, inkább kiegészítheti egymást. A kereskedelmi banktól azonban nem várható el, hogy fölvállalja a tipikus kisvállalat kockázatát. Az ilyen vállalkozás értékesítése lassan és kiszámíthatatlanul nő, mert kevés a pénz készletezésre, bérekre és a többi előre jelentkező kiadásra. A hagyományos banki hitel sajnos nem segíthet ezen, mert az előírt fizikai vagy pénzügyi biztosítékokat képtelen "előállítani" a mégoly gyorsan fejlődő, de pénzügyileg még törékeny cég.

Mi ellenben természetes adottságnak tartjuk, hogy a léte első időszakában járó vállalatnak legföljebb vevőkövetelései vannak , továbbá, hogy nincs rugalmasan bővíthető kapacitása a vevőállomány kezelésére, a hitelkockázat értékelésére és a tartozások hatékony beszedésére. Faktoring szolgáltatásainkkal pontosan ezeket az igényeket elégítjük ki.

Azért fizetjük ki előre a később esedékes számlaköveteléseket, mert megbízunk ügyfelünk vevőinek mint adósoknak a fizetőképességében: az ő kockázatukat viseljük. A teljesítést követően kibocsátott számlák bruttó összegének nagyobbik részét, általában 80 százalékát 24 órán belül kifizetjük ügyfelünknek, akinek ezután már nem kell 30-90 napot várnia a pénzére. A teljes vételár maradék összegével is elszámolunk később, miután a vevő a tartozását kiegyenlítette.

P.: Korábban Önt a legnagyobb hazai faktorcég sikereinek kovácsaként ismerhettük meg. Mi az új önálló vállalkozásának a háttere? S miért nem vette fel a nevében a "faktor" szót?

M.K.: Az AKKORD VF megalapításához sikerült befektetőtársnak megnyernem a Concorde Értékpapír Rt.-t, amely kockázati tőketársasága, az Eclipse Rt. révén vált többségi részvényesünkké. Jómagam szakmai befektetője és vezetője vagyok a társaságunknak, amit tavaly júniusban jegyeztek be.

Nem véletlenül "vállalkozásfinanszírozás" - és nem faktoring - utal a tevékenységünkre a nevünkben. Ez sokkal tágabb fogalom, és könnyen beleférhetnek majd más forgóeszköz-finanszírozási megoldások is, mint a faktorálás, ami csak követelésvásárláson alapulhat. Érdekes nemzetközi tendencia, hogy egykori faktorcégek - a nevüket is "átkeresztelve" - immár a forgótőke teljes ciklusára kiterjesztik szolgáltatásaikat, felismervén, hogy a vállalati problémák jelentős részt már a kereskedelmi számlák kiállítása előtt keletkeznek.

Mi különbözteti meg az AKKORD VF-et a többi piaci szereplőtől?

M.K.: Elsősorban a gyorsaságunk és a rugalmasságunk a likviditásteremtésben. Az első találkozástól - az elemzéshez bekért adatok feldolgozásán, majd a megállapodás megkötésén át - az első számlák befogadásáig és finanszírozásáig körülbelül 2 hét telik el. A partneri kapcsolat ezután jellemzően évekre szól és bizalmi jellegű.

Szorosan összefügg vele, hogy gyakorlatilag nincs alsó forgalmi határa az általunk vállalt ügyleteknek. A pillanatnyi állapotnál sokkal fontosabb az ügyfelünk piaci növekedésében rejlő és a közreműködésünkkel fokozatosan kiaknázható teljes potenciál nagysága. Amint már utaltam rá, elsősorban a partnerünk üzleti érettsége és a követelései minősége számít nekünk, és kevésbé, hogy van-e többéves múltja vagy nyereséges-e.

A követelésmenedzsment napi működésének motorja a szakmai közreműködésünkkel kifejlesztett, sokoldalúságában egyedülálló Faktori nevű szoftverprogram . A rendszert magas fokú automatizmus és az ügyfél egyedi igényeit is kiszolgáló beállítások jellemzik. Az AKKORD VF ügyfelei hamarosan az interneten közvetlenül is nyomon követhetik a faktorált számláik állapotát.

P.: Drága a faktoring?
M.K.: A faktoring olyan szolgáltatási csomag, amelyben együtt olcsóbb a finanszírozás, a követeléskezelés és esetenként a hitelbiztosítás, mintha ezeket szakcégektől külön-külön veszi valaki igénybe. De ha csak finanszírozás árát nézzük, kisvállalatok széles körének ajánlhatunk Bubor körüli kamaton a mindenkori értékesítésükhöz illeszkedő forrást a Lánchíd Faktoring Program keretében. Nincs tehát ehhez foghatóan olcsó és bőséges hitelezési alternatíva a piacon.

P.: Milyen lehetősége van az eredetileg Ön által javasolt, mára megvalósult állami támogatás kihasználására annak, aki faktoráltat?

M.K.: A Lánchíd Faktoring Programot 2003. októberében hirdette meg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Ennek lényege, hogy évi 5% kamatterhet az állam átvállal a kedvezményezett mikro- és kisvállalkozások faktorálási költségéből.

Az AKKORD VF egyike a GKM pályázatán nyertes szolgáltatóknak, amelyek lebonyolíthatnak ilyen ügyleteket, mindezt úgy, hogy az ügyfeleinknek csak a kedvezményes nettó kamatot kell megfizetniük. E nemzetközileg is páratlan konstrukció, amelyre ez évre 1 milliárd forint állami támogatás áll rendelkezésre, remélhetően ösztönzőleg hat a faktoring ismertté válásában és széles körű hazai elterjedésében.

Aki bővebb információt kíván kapni a faktoringról, az hívja:
- Mészáros Edit, értékesítési vezetőt
Tel: 248-2261, központ: 248-2250, mobil: 06 (30) 5000-187
- Érchegyi Tamás értékesítési managert
Tel: 248-2470, központ: 248-2250, mobil: 06 (30) 640-6975
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13