Prémium

Felszolgálsz Londonban, vagy kávézót nyitsz Budapesten? (x)

Portfolio
Az elmúlt évek alatt több kisvárosnyi fiatal, vállalkozó szellemű esetleg kalandvágyó honfitársunk hagyta el az országot, hogy Európa nyugati felében, esetleg a tengerentúlon próbáljon szerencsét, kezdjen új életet. A jobb élet, a magasabb bérek, a kiszámíthatóbb körülmények rövidebb, de inkább hosszabb időre külföldön tartják őket. Az általános világgazdasági fellendülés hatására Magyarországon is beindult a gazdaság, megnőtt a fogyasztás és a munkanélküliség sok szektorban munkaerőhiányba fordult át.
A kormányzat erőtlen próbálkozásokat tesz a fiatalok hazacsábítására, a piaci szereplők pedig folyamatos béremelésre kényszerülnek a munkaerő megtartására. Azonban a 10-20 %-os emelés -ami a gyakran megterhelő a cég számára-, nem elegendő a fiatalok itthon tartására. Mi lehet az a vonzóerő, amivel csökkenteni lehetne a kivándorlás mértékét?

Beszélgetőtársunk dr. Mandel Katalin, a Magyar Franchise Szövetség főtitkára.

dr. Mandel Katalin: A kivándorlási trendet mi is tapasztaljuk évek óta és azt is látjuk, hogy az eddigi intézkedések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Korlátozott béremeléssel már nem lehet megtartani az embereket, nagyobb arányú bérfejlesztést és azt ezt terhelő járulékokat pedig nem tudják kigazdálkodni a piaci szereplők. Én úgy látom, akkor tudunk hazacsábítani és itt tartani fiatalokat, ha az alkalmazotti létnél komolyabb kihívásokat és nagyobb pénzkereseti lehetőséget kínálunk a számukra, ez pedig a saját vállalkozás indítása.

Portfolio: Egy vállalkozás indítása nem a legegyszerűbb mutatvány, sok előkészületet igényel és a működtetése is tapasztalatot kíván.

MK: Igen, evvel tökéletesen egyetértek. Azonban, ha egy franchise hálózathoz kapcsolódik valaki, kész receptúrát kap a vállalkozáshoz. Kidolgozott arculatot, bevezetett márka nevet, know-how-t, pénzügyi tervet, marketing koncepciót. Egy franchise rendszer nemcsak segíti a partnerét a vállalkozás elindításában, hanem meg is tanítja vállalkozni átvevőit. Aki megbízható, kipróbált üzletet szeretne, annak a franchise-t ajánlom.

Portfolio: Tehát teremtsünk vállalkozási lehetőséget, vállalkozásbarát környezetet az emberek számára?

MK: Úgy gondolom, hogy a vállalkozás az egyik kulcsa annak, hogy a fiatalok itthon maradjanak. És ez a kulcs éppen nem bezárja őket, hanem kinyitja a számukra a lehetőségeket. Ezért is választottuk szlogenünknek " a felszolgálsz Londonban, vagy kávézót nyitsz Budapesten?" kérdést. Ez jól tükrözi ajánlatunkat, azok számára, akik azon gondolkodnak, hogy itthon vagy külföldön folytassák az életüket.

Portfolio: Van Magyarországon olyan "franchise kínálat", ami elég vonzó lehet ahhoz, hogy a tehetséges fiatalokat maradásra bírja?

MK: A Magyar Franchise Szövetség több, mint 60 rendszergazda tagot számlál, jelentős részük folyamatosan keres partnereket. A Magyar Franchise Szövetség február 1-én franchise kiállítást szervez, ahol szövetségi tagok és más franchise hálózatok is bemutatkoznak.

Mindazok számára akik az itthon maradás, valamint a saját sikeres vállalkozás indítása mellett teszik le a voksukat javasoljuk, hogy látogassanak el erre a rendezvényre.

További információ és regisztráció: www.franchise.hu

(x)
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
illustration-01