Prémium

Forward ügyletek: biztonság a bizonytalan devizapiacon (x)

Portfolio
A gazdasági fellendülés Magyarországon is tapasztalható, a kis- és középvállalkozások már egyre nagyobb forgatható tőkével rendelkeznek, ezzel együtt jár az export-import és a devizák iránti kereslet növekedése is. A devizapiac azonban mindig is rejtegetett kockázatokat, amelyeket a biztonságra törekvő vállalkozások igyekeznek elkerülni. Erre adnak lehetőséget a határidős ügyletek.
A közelmúlt legjelentősebb eseménye, amely a devizapiacra is hatást gyakorolt, az amerikai elnökválasztás volt. Donald Trump győzelmében még az utolsó pillanatokban is kevesen hittek, végül mégis ő lett az Egyesül Államok 45. elnöke. Trump erősödésével együtt a dollár gyengülni kezdett, majd visszaerősödött, jelenlegi helyzete pedig kiszámíthatatlan. Az AKCENTA CZ elemzésében foglalkozott már az elnökválasztás következményeivel, de a jövőt ők sem tudják megjósolni, csak előrejelzéseik vannak. Ilyen kiszámíthatatlan helyzetben a forward ügyletek jelentősége is megnő. Többek között erről is beszélgettünk Garbár Istvánnal, az AKCENTA CZ magyarországi és szlovákiai üzleti vezetőjével.

Hogyan lehet előnyös egy forward ügylet bizonytalan piaci helyzet esetén?



Forward ügyletek: biztonság a bizonytalan devizapiacon
A határidős ügyletek legfőbb előnye abban rejlik, hogy biztonságot adnak, előre rögzített árfolyamon történik az utalás, amelyet egy, a jövőben meghatározott időpontban teljesítünk. Ezáltal a vállalat bebiztosítja magát az árfolyamok jövőbeli negatív alakulásával szemben. Ez jelen helyzetben különösen előnyös lehet, hiszen a magyarországi kkv-k tranzakciói leggyakrabban euróban, dollárban, vagy zloty-ban mennek végbe. Úgy látjuk, erre az árfolyam rögzítési formára már a vállalkozók is felfigyeltek egy ideje, pénzügyi tudatosságra utal, hogy az ilyen típusú ügyleteink száma duplájára nőtt az elmúlt évben. A forward ügyletekkel jelentős összegeket spórolhatnak partnereink, ezeket pedig vállalkozásuk fejlesztésére fordíthatják. 2016-ban átlagosan minden ügyfelünk 1,5 millió forintot spórolt meg a devizaügyletein, ami a költségvetésben szemmel látható különbséget jelent. Ez nagyon fontos a kkv-k életében, hiszen csak így tarthatják fent versenyképességüket. Az üzleti világban ma már senki sem ülhet a babérjain, folyamatosan reagálni kell az eseményekre, ez pedig kifejezetten igaz a devizapiacra. Szerencsére a kkv-k is felismerték ezt, próbálnak ezekből a lehetőségekből előnyt kovácsolni.

Forward ügyletek: biztonság a bizonytalan devizapiacon
A fejlődésben lemaradó vállalkozások túlélési esélye igen csekély, a kis- és középvállalatok esetében az egyik sarokpont a pénzügyi digitalizáció erősítése, a lépéstartás. Milyen digitális pénzügyi megoldással segíti az AKCENTA CZ a kkv-kat?

Mindig arra törekszünk, hogy ügyfeleink számára a lehető legelőnyösebb feltételeket kínáljuk, ez jelenthet megtakarítást, de akár kényelmet is. Ezért fejlesztettünk partnereink számára egy teljesen ingyenes online platformot, amelyet bármikor, bárhonnan elérhetnek. Ez az On-line Banking platformunk, röviden az OLB. Nem ülhetünk egész nap az irodában az árfolyamokat figyelve, de azt sem engedhetjük meg magunknak, hogy nem foglalkozunk a változásokkal. Erre a problémára jelent megoldást az OLB. Élő árfolyam információkat kaphatnak ügyfeleink, emellett igénybe vehetik kedvezményes díjainkat, továbbá egyszerűen és biztonságosan köthetnek üzletet a világ bármely pontjáról. A rugalmasságot és a mobilitást segíti az is, hogy partnereinknek elég akár egy tablet vagy egy okostelefon az OLB eléréséhez. Örömmel tapasztaljuk, hogy ügyfeleink körében egyre népszerűbb ez a szolgáltatásunk is.

Forward ügyletek: biztonság a bizonytalan devizapiacon
Ezek a szolgáltatások vezethettek az AKCENTA CZ magyarországi sikerességéhez, a cég dinamikus növekedéséhez?

Ez több változós képlet, nem ilyen egyszerű. Egyrészt a gazdasági válság utáni fellendülés Magyarországon is jelentkezett, ezáltal megnőtt a vállalkozások devizaforgalma is. Az AKCENTA CZ segítségével a vállalkozások sokkal kedvezőbb feltételek mellett bonyolíthatják devizaügyleteiket, ez adja a népszerűség másik részét. Ez a 2015-ös számokban is megmutatkozott, nemzetközi szinten elrendezett ügyleteink száma megduplázódott, megközelítőleg 355 ezer megbízást teljesítettünk, ügyfeleink száma pedig 10%-al gyarapodott. Külön kiemelendőek az árfolyam rögzítési szolgáltatások, amelyek száma szintén duplájára nőtt az elmúlt egy évben. Adózás utáni eredményünk pedig 6,61 millió koronáról 26,4 millió koronára növekedett egy év alatt. A gazdasági fellendülés és a kedvező feltételek persze önmagukban kevesek lettek volna ilyen sikerek eléréséhez, a 2015-ös évben nagyobb figyelmet szenteltünk az új piacok akvizíciójára, és a belső információs rendszereink fejlesztésére is.

További információ: www.akcentacz.hu


Forward ügyletek: biztonság a bizonytalan devizapiacon


(x)
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

Fizessenek a szegények

A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a teljes adóbevétel 30-40%-a a cégek jövedelméből származott. Egy másik forrás a gazdagok j

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13