Prémium

Interneten keresztül elérhetővé vált a madárgyűrűzési adatbázis (x)

Portfolio
Az eddiginél sokrétűbb és könnyebben elvégezhető tudományos munkára lesz lehetőségük a madárgyűrűzéssel foglalkozó hazai szakembereknek, köszönhetően annak az új webes rendszernek, amelyet a T-Systems Magyarország fejlesztett ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Madárgyűrűzési Központja számára.
A Tringa (T-ring application) szoftverrel, amely nevét a piroslábú cankóról (latinul Tringa totanus) kapta, a közel 6 millió adatrekordot tartalmazó magyarországi madárgyűrűzési adatbank immár webes felületen érhető el a felhasználók számára.



Interneten keresztül elérhetővé vált a madárgyűrűzési adatbázis
A madárgyűrűzés a vadon élő madarak egyedi jelölésének egyik legrégebben és leggyakrabban alkalmazott módszere. A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy kézre kerülése sokat elárul életükről, megismerhetők az egyes fajok vonulási útvonalai, pihenő- és táplálkozóhelyei, telelőterületei. A begyűjtött információk idősoros elemzése révén a populációváltozások hátterében húzódó okok felderítése is lehetővé válik.

Magyarországon 1908 óta folynak szervezetten madárjelölések, a kezdetektől felgyűlt adatok digitalizálása a hazai madárgyűrűzés centenáriumára megjelent Madárvonulási atlasz előkészítő munkálataira befejeződtek. Az akkor még offline rendszerben tárolt, és azóta évente 200−250 ezer adatrekorddal bővülő adatbázist a T-systems Magyarország szakemberei idén átalakították az új rendszernek megfelelően, és immár a felhasználók is elérhetik a Tringa rendszeren keresztül.

A rendszer alapja az EURING (European Union for Bird Ringing) protokoll, amely a madárgyűrűzési adatok tárolásának a szabályait tartalmazza. A Tringa legnagyobb előnyei a webes jellegéből adódnak. A rendszert elérheti a több mint 300 hazai regisztrált madárgyűrűző, valamint madármegfigyelők, akik alkalmanként vagy rendszeresen figyelnek meg jelölt madarakat.

Az online rendszeren túl látványos újítása a Tringa alkalmazásnak az is, hogy a felhasználók a megkerülési adataikat térképen is láthatják, esetleg megoszthatják a link segítségével.

AZ MME Madárgyűrűzési Központ munkatársainak is óriási előnyt jelent az új rendszer alkalmazása, mivel így az adatrögzítés terhei megoszlanak a felhasználók között, egyszerűbb lesz az adminisztrációs munka, aminek köszönhetően sokkal több idő marad az adatok elemzésére, jelentések készítésére, és általában, a magyar madárvilág jobb megismerésére, az elmélyültebb tudományos munkára.

A megjelölt madarak a megfigyeléseikkel vagy megkerüléseikkel a Tringán keresztül összekötik az embereket, amelyben a T-Systems Magyarország segítségét is köszönjük.

A nagyközönség a XIV. Tatai Vadlúd Sokadalom alkalmával ismerkedhet meg ezzel az új rendszerrel, melyet 2014. november 29-én, 11 órai kezdettel Karcza Zsolt, az MME Madárgyűrűzési Központjának vezetője mutat be.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek