Prémium

Itt épülnek idén új lakások Budapesten (x)

Az elmúlt hónapokban hihetetlenül felpörgött az ingatlanpiac: mindenki lakást akar venni. A szakértők úgy gondolják, hogy a tavalyinál jóval több, akár 12 ezer új lakás épülhet 2016-ban. Nagy kérdés persze, hogy mennyiért lehet majd megvenni ezeket, és hol juthatunk a legolcsóbban lakáshoz Budapesten. Mutatjuk a legérdekesebb fejlesztéseket, köztük azokat, melyek a május 6-8. között megrendezésre kerülő LAKÁS 2016 kiállítás és vásár kínálatában is szerepelnek.

Akár 12 ezer új lakás épülhet

A szakértők egyetértenek abban, hogy a 2016-os év komoly fellendülést hoz a lakásépítések terén: tavaly kimondottan kevés ingatlan épült, a lakásépítés évek óta folyamatosan stagnál. 2015-ben országosan a 2014. évhez képest 9 százalékkal kevesebb, mindössze 7619 lakás épült, ugyanakkor az építési engedélyek száma 30 százalékkal haladta meg az előző évit a KSH februárban közzétett adatai alapján.

A csúcsév egyébként 2004 volt, amikor majdnem 44 ezer lakás épült Magyarországon, a legszűkebb esztendő pedig 2013, amikor országoson 7213 új lakás került piacra. A tavaly épült lakások száma tehát inkább a mélypont felé közelít: ehhez képest biztató az idei évre várt piaci robbanás, ami országszerte 10-12 ezer új lakással számol. Ez alapján

egy-másfél éves átfutással számolva 2016-2017 fordulóján 4-5 ezer lakás átadása várható csak Budapesten.

Ráadásul a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) miatt két év alatt az új építésű lakások számának megduplázódására számít az MNB is: idén 12 500, jövőre pedig 18 700 új lakást adhatnak át Magyarországon a jegybank előrejelzése szerint.

Na de mennyibe fognak kerülni?

Nem meglepő, hogy ebben a felfokozott piaci hangulatban az árak növekedése tapasztalható. 2015-ben a növekedés országos mértéke kétszámjegyűre, egészen pontosan 13,8 százalékosra gyorsult, de sokak szerint messze nem áll meg itt.

A kalkulált lakásárak régiós szinten is változóak, de az építeni tervezett lakások becsült átlagos ára 25 millió forint.

Budapesten belül is hatalmas eltérések vannak az egyes kerületek lakásárai között: az Otthontérkép szerint jelenleg
  • az V. kerületben a legmagasabbak a kínálati árak, ahol a 60 négyzetméteres lakásokat átlagosan 44 millió forintért árulják
  • a legolcsóbban a XXIII. kerületben tudunk lakást venni, ott ugyanez a méret akár 15 millió forint alatt is elérhető.

A vállalkozói építés elsődleges célterületei a fővárosi peremkerületek és az agglomeráció fővárosból jól megközelíthető települései lehetnek, vagyis nem a legdrágább kerületekről van szó.

Itt épülnek idén új lakások Budapesten

Újbudán épül most a legtöbb projekt

Hozzá kell tenni, hogy nehéz helyzetben van, aki most akar vásárolni: a hat éve még 3800 darabot számláló, azonnal költözhető eladatlan lakáskészlet Budapesten idén januárra 500 alá csökkent, de a már épülő projektekben is csak ezer lakásból lehet választani. A tervezett és a most induló projektek legszélesebb kínálata májusban LAKÁS 2016 kiállítás és vásáron várja az érdeklődőket.

A várakozások szerint a legtöbb, közel 600 lakás a XI. kerületben épülhet meg az idén, a 400 feletti szintet pedig a XIII., XIV. és IX. kerületekben haladhatják még meg. Ebből következik, hogy a megépülő projektek számát tekintve is messze Újbuda vezet. A második helyen, 19 idei beruházással a III. kerület áll, tíz feletti projekt a XIII., XIV. és XVI. kerületekben épül meg idén. Egyedül a X. kerületben nem adnak át új társasházat - derül ki az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképéből.

Harsánylejtő, Sasad Liget, K40 és a többiek

Összeszedtük, hogy a különböző ingatlanfejlesztő cégek milyen projekteken dolgoznak jelenleg: nézzünk néhány érdekes fejlesztést Budapesten.

Harsánylejtő

A Harsánylejtő Kertváros Budapest legnagyobb kertvárosi fejlesztése, az egyetlen nagy területű és egységesen kialakítandó lakóterület a budai hegyvidéken. A Harsánylejtő kertváros projekt második ütemének előkészítése gőzerővel folyik, az első ütem területén pedig magas igényszintű társasházi projektet is indítanak idén - tudta meg a Portfolio a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-től (BIF).

Cordia-projektek

A Cordia nagyon komoly lakásportfólióval készül a piacra lépni. Hamarosan indul a Corvin Sétány legújabb üteme, a Corvin Atrium lakásainak értékesítésével. Az épületben összesen 531 lakás lesz, az első ütemben ennek több mint fele, 261 lakás kerül kialakításra. Nemrég elindították a XI. kerület zöldövezeti Cordia Terrace Residence projektet a Madárhegyen, aminek most kezdődött el az értékesítése. Zuglóban újraindítják a Cordia Thermál Zugló projektet, további öt épület következik most, termálvízzel a lakásokban.

Sasad Liget Lakópark

A Biggeorge Property Zrt. egyik legfőbb fővárosi projektje a XI. kerületi Beregszász úton lévő Sasad Liget. A harmadik ütem 214 lakását már eladták, a március közepén indult negyedik ütemben pedig a 299 lakás 30 százaléka elkelt. A Sasad Liget ötödik üteme, 280 lakással 2016 negyedik negyedévében indulhat, a 200 lakásos hatodik ütem pedig 2017-ben. A VII. kerületi, 56 lakásos Broadway Residence 95 százalékos előértékesítettséggel rendelkezik.

City Collection - Elisabeth Residence

A Biggeorge Property Zrt. City Collection portfoliójának legújabb tagjaként debütáló Elisabeth Residence a modern, befektetési célokra is tervezett 132 lakásos társasház, Budapest történelmi negyedében, a VII. kerület Dob utca 34-36-ban épül. Az előértékesítés bevezető árakon megkezdődött, az ingatlanok 30 százaléka már értékesítésre került.

Dagály Residence

A Biggeorge Property Zrt. legújabb fejlesztése A XIII. kerület frekventált részén, a Dagály utca és Karikás Frigyes utca sarkán épül, melyben 140 lakást alakítanak ki, 29-92 négyzetméter közötti méretben. Az előértékesítés bevezető árakon megkezdődött.

Kondorosi Lakónegyed

A 11. kerületben, a Kosztolányi Dezső tér környékén bővül a Kondorosi Lakónegyed. Az újabb ütemben változatos méretű, tájolású és beosztású lakásokat alakítunk ki, amely sokak számára elérhetővé teszi az önálló otthon megteremtését.

Babér utca

A XIII. kerület közkedvelt, kertvárosias részén, a Babér utca sarkán, a Duna Plaza közelében épül meg a Metrodom legújabb társasháza. A 129 lakásos társasház tetején gazdag tetőkertek kapnak helyet, ugyanakkor az épületben nem csak luxuslakások kapnak helyet: a garzonoktól az egy- és kéthálószobás lakásokon át a nagycsaládosoknak tervezett 3-4 hálószobás lakásokig, sokféle ingatlanból lehet választani.

Metrodom Young

A III. kerületben a Pünkösdfürdő utcai Metrodom Young társasház lakásai az első önálló otthonukba költöző főiskolások, egyetemisták és pályakezdő fiatalok igényeit szolgálják ki. Ez az árakban is tükröződik, mert a Metrodom Young-ban olyan árakon vásárolható meg egy minigarzon vagy egy kompakt másfél szobás lakás, amennyiért nem hogy új, de jó minőségű használt lakást se könnyen található Budapesten. A két, tízemeletes épületben összesen 257 teraszos lakás van.

Bauer Residence

A Bauer Residence Kft. projektje, a Bauer Residence Budapest a VIII. kerületben épül, a Magdolna-negyed rehabilitált részén. Az 57 lakásos társasházban a lakások 40 és 90 nm közöttiek, számos közülük megfelel a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) követelményeinek. Mindegyikhez erkély, terasz vagy kertkapcsolat, valamint kerékpár tároló tartozik. Az értékesítés már megkezdődött, de csak 2017 harmadik negyedévében várható az átadás.

Klauzál Residence

A Gozsdu Udvar és a Marina Part kivitelezője, a Triholding ingatlanfejlesztő csoport új luxuslakópark építésébe kezd. A 100 lakásos belvárosi apartmanház, a Klauzál Residence két telek összevonásával, a Klauzál utca 7-9. szám alatt helyezkedik el. A belvárosi projekttel párhuzamosan zajló Marina Part luxuslakópark beruházási projekt is kiemelkedő szerepet játszik a budapesti ingatlanfejlesztési projektek között: a TriHolding most a projekt IV-es, VI-os és VII-es ütemén dolgozik.

K40

A Triholding a pesti bulinegyed ütőerének számító Király utcában is fejleszt: a K40 névre keresztelt 105 lakásos projekt átadása 2017 végére várható. A kínálatban 28 és 95 négyzetméter közötti ingatlanokból válogathatnak az érdeklődők, átlagosan 900 ezer forintos négyzetméterenkénti áron.

Több mint 5000 lakás, 17 ingatlanfejlesztőtől

A lakáspiac alakulása és a folyamatban lévő lakásépítési projektek most a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) miatt is különösen fontos témák, hiszen a legmagasabb, 10+10 milliós összeg újépítési lakás megvásárlására, illetve új lakás építésére jár.

További CSOK-kompatibilis és egyéb projektekről a LAKÁS 2016 kiállítás és vásár című rendezvényen, május 6-8. között tájékozódhatnak az érdeklődők.

A 60 kiállító között lesz 17 ingatlanfejlesztő cég, amelyek összesen több mint 5000 új lakást kínálnak eladásra. A mintegy 1100 négyzetméteres területen a kiállítás mellett lesz ingyenes tanácsadás, ami kifejezetten a lakosságnak szól aktuális témákkal, a banki kiállítók pedig CSOK-tanácsadást is nyújtanak.

Itt a helye annak, aki
  • új vagy használt lakást akar venni saját vagy befektetési célra;
  • lakást akar eladni;
  • lakást bérelne vagy bérbe adna;
  • hitel felvételén gondolkozik;
  • felújítana, modernizálna, bővítene;
  • komplett szolgáltatást és teljes körű tájékoztatást szeretne kapni szakértőktől a lakásvétel vagy eladás menetéről;
  • érdeklődik a CSOK és a 10+10 millió részletei iránt.

A belépés ingyenes!

További információk a LAKÁS 2016 honlapján és az esemény Facebook-oldalán.
RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
illustration-01