Prémium

Jövőre nem lesz olyan számla, amit ne fizethetnénk a fotelből (x)

Portfolio
Internetbankon keresztül már régóta befizethetők a csekkek online, ahogy a legtöbb szolgáltatónak is van online felülete, ahol rendezni lehet az e-számlákat. Akik rendelkeznek okostelefonnal, azok a csekken lévő QR kód leolvasásával is fizethetnek, gyorsan és egyszerűen, akár egy gombnyomással.
Bár hazánkban a számlák jelentős részét még mindig csekken fizetik be, számos innovatív alternatíva létezik már. A kutatások azt mutatják, hogy a digitális megoldások ezen a téren is hódítanak. A Mastercard 2016-os Impact of Innovation Study reprezentatív kutatásából például az derült ki, hogy a magyarok több mint fele rendezi a közüzemi számláit digitálisan.

Mivel január 1-jétől már a nem teljes kitöltöttségű postai csekkeken is kötelező tartalmi elem lesz a QR-kód, így kézenfekvő lesz ezeket is online, digitálisan fizetni. Erre lehetőséget biztosít például az iCsekk alkalmazás, mely Android és iOS rendszeren is elérhető, és mobilon valamint tableten is lehet használni. Az applikáció leolvassa a csekken található QR kódot, ami tartalmazza a fizetéshez szükséges információkat, így nem kell az adatokat begépelni. A megoldás bárhol, bármikor, kényelmesen használható, ahol rendelkezésünkre áll internetkapcsolat. A Magyar Posta tájékoztatása szerint a szolgáltatás keretében minden postai QR-kóddal ellátott sárga és fehér csekk befizethető a kód leolvasásával. Az e-számlák befizetése pedig még ennél is egyszerűbb: a Díjnet ügyfelei, ha letöltik az iCsekk alkalmazást, és összekötik díjnetes fiókjukkal, akkor a mobiljuk segítségével egy gombnyomással befizethetik a Díjnetnél regisztrált e-számláikat. A kényelem mellett a hibalehetőségeket is csökkenti a megoldás.

Jövőre nem lesz olyan számla, amit ne fizethetnénk a fotelből
A mobiltelefon mára a mindennapjaink részévé vált - sok fontos funkciót használunk rajta, melyek más eszközöket helyettesítenek, ilyen például a térkép, a számológép vagy a számítógép. A telefonunk mára már szinte hozzánk nőtt, így kézenfekvő hogy a csekkeket is ezen keresztül fizessük be - gyorsan, biztonságosan.

Az iCsekk alkalmazás ugyanolyan biztonságos, mint ha banki rendszeren keresztül fizetnénk. A bankkártya-adatokat titkosított formában tárolják el, és van egy kiegészítő fizetési jelszó is, ami további biztonsági szintet jelent. Fizetési adatainkhoz akkor sem férnek hozzá, ha elveszne a telefonunk, de ha egy esetleges visszaéléstől tartunk, az adott telefonszámra le is tilthatjuk az alkalmazást.

Az iCsekk használatakor a befizetés sikerességéről a telefon képernyőjén azonnal érkezik visszajelzés, a fizetés igazolása pedig a bankszámlakivonattal történik, vagyis nem kell gyűjtenünk a sárga csekkek papír alapú bizonylatait. Az applikáción belül azt is beállíthatjuk, hogy a sikeres fizetésekről emailben is értesítsenek, de a beolvasott csekkeket egy későbbi időpontban is befizethetjük - ha például ráeszmélünk, hogy nincs a számlánkon elegendő pénz -, ilyen esetben még fizetési emlékeztetőt is kérhetünk. A befizetések időpontját tehát a bevételeinkhez tudjuk ütemezni, a költéseket végig az ellenőrzésünk alatt tarthatjuk.

A digitális csekkbefizetés egy fontos lépés a készpénzmentes világ irányában. Egy digitális átalakulás részesei vagyunk, melyben a kommunikáció, a szórakozás és a kereskedelem is egyre inkább a virtuális térben zajlik. A mobiltárcáknak köszönhetően ma már számos helyen boltban is fizethetünk a telefonunkkal, a fizetésre alkalmas egyéb eszközöknek (pl. okosóra vagy okoshűtő), valamint az újabb és újabb mobilfizetési megoldásoknak köszönhetően pedig eljöhet az az idő, amikor pénztárca nélkül mehetünk el otthonról.

(x)
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek