Prémium

Kiszorítás: hogyan kell meghatározni a vételárat? (x)

Portfolio


Alábbi írásunkban a Martonyi és Kajtár Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda a kiszorítás egyes jogi kérdéseit elemzi oldalainkon megjelent "Mekkora árfolyamra számíthatsz felvásárlás és kiszorítás esetén? Mi védi a kisbefektetőket?" című cikkel kapcsolatosan.

Az ellenérték meghatározása

Kiszorítás esetén az ellenérték nem lehet kevesebb, mint a korábbi vételi ajánlat során alkalmazott ellenérték vagy a társaság egy részvényre jutó saját tőkéjének értéke közül a magasabb. Az egy részvényre jutó saját tőkét a legutolsó, könyvvizsgáló által hitelesített éves beszámoló alapján kell meghatározni.

Magyar, vagy nemzetközi számviteli szabályok?

A magyar jogszabályok alapján egy társaság beszámolóját a magyar számviteli szabályok alapján kell elkészíteni, ezért nyilvánvalóan a saját tőke mértékét is a magyar számviteli szabályok szerint készített beszámoló alapján kell meghatároznia.

A konszolidáció kérdése

Konszolidációs kötelezettség alá eső társaságok esetében kérdéses lehet, hogy vajon a felvásárolt anyavállalat beszámolója, vagy a leányvállalatok adatait is tartalmazó, összevont éves beszámoló alapján kell a kiszorítási ár alapjául szolgáló saját tőkét meghatározni. A számviteli törvény szerint az összevont (konszolidált) éves beszámolót úgy kell elkészíteni, hogy az a konszolidálásba bevont vállalatok együttes vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről megbízható és valós képet adjon, azaz a konszolidált mérleg nem a ténylegesen felvásárolt vállalatról, hanem a felvásárolt vállalat és annak leányvállalatai gazdasági helyzetéről ad áttekintést. Mivel a felvásárolt társaság saját tőkéje nem egyezik meg az összevont beszámolóban meghatározott saját tőkével, ezért véleményünk szerint a jogalkotónak egyértelműen elő kellett volna írnia, ha a kiszorítási ár meghatározása esetében az összevont beszámolóban meghatározott saját tőkét kellene figyelembe venni, hiszen az ajánlattevő közvetlenül csak a felvásárolt anyavállalatot szerzi meg. A tőkepiaci törvény által használt "egy részvényre eső saját tőke" kifejezés is ezen álláspontot támasztja alá, hiszen az összevont beszámolóban szereplő saját tőke nemcsak a felvásárolt társaság részvényeire "esne", hanem a leányvállalatok részvényeire és üzletrészeire is.

A fentiek alapján egyértelműnek tűnik, hogy a felvásárolt társaság saját tőkéje és nem a konszolidált saját tőke veendő figyelembe a kiszorítási ár meghatározásakor.

Dr Szabó Gábor Zoltán
Martonyi és Kajtár Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13