Prémium

Miért van Magyarországon bordói bor? (x)

Portfolio
Mint az a Nagy Bor Teszt 2017-es felméréséből kiderül, ha csak kicsivel is, de mi magyarok még mindig a vörösborokat szeretjük a legjobban.
Ha pedig vörös, akkor a bordeaux-i szőlőfajták - tudható egy másik kutatásból, illetve a Bordói November nagykóstolóból, ami évről évre a Winelovers legsikeresebb rendezvénye. De mik is azok a bordeaux-i fajták és milyen stílusú a bordói bor?

A klasszikus bordeaux-i házasítás három szőlőfajtából, cabernet franc-ból, cabernet sauvignon-ból és merlot-ból áll; ebből bármely kettő is elegendő ahhoz, hogy bordói stílusú cuvée-ről beszélhessünk. A cabernet franc-t szinte mindenhol a világon a cabernet sauvignon kistestvérének tekintik, nem tartják annyira kifinomultnak, izgalmasnak. Pedig igazából a franc a szülő, amely a sauvignon blanc-nal spontán kereszteződve hozta létre a cabernet sauvignon-t. A franc fajtatisztán jóval ritkábban készül, mint a gyermeke: elsősorban Franciaországban, a Loire-völgy egyes részein, a Gironde vidékén és Villányban az eredetvédett Villányi Franc formájában fordul elő. Tulajdonsága, hogy könnyebben érik, mint a sauvignon, könnyebb a szerkezete is és kevesebb a tanninja (ez az a vörösborokra jellemző csersav, amit a legintenzívebben a szájpadlásunkon érzünk), visszafogottabb az aromatikája. Viszont vannak olyan gyógynövényes, hűvös jegyei, amelyek eleganciát sugároznak; érlelve pedig étcsokoládés, édesfűszeres aromákkal gazdagodik a bor.

Miért van Magyarországon bordói bor?
A cabernet sauvignon ezzel szemben testesebb, tanninban gazdagabb és intenzívebben hozza a piros bogyós gyümölcsöket. A szőlő nehezebben érik, és éretlenül szedve tombol benne a zöldpaprikás vonal. Mind a franc, mind a sauvignon jól érlelhető bort ad, szépen gazdagodik a megfelelő hordóhasználattal, szereti, ha pihenhet a palackban és jó savszerkezete miatt kedveli maga mellett a komoly, akár zsírosabb falatokat.

A harmadik bordeaux-i fajta, a merlot, szintén rokon. Osztrák kutatók szerint legalábbis DNS-e alapján egyik felmenője a cabernet franc, így a cabernet sauvignon féltestvérének tekinthetjük. A merlot egyedül a cabernet sauvignon-nal versenyzik a világ legnagyobb felületen ültetett kékszőlője címért. Az Egyesült Államokban sokkal népszerűbb, mint a cabernet sauvignon, pedig kisebb területen foglalkoznak vele. Franciaországban folyamatosan nő a merlot telepítések száma, nemcsak Bordeaux-ban, de máshol is egyre fontosabb. A borászok nem csupán azért szeretik, mert sokak által kedvelt bort ad, hanem azért is, mert szőlészeti szempontból is a szerencsésebbek közé sorolhatjuk. A kékszőlők között a viszonylag korai érésű fajtákhoz tartozik, ami minden olyan borvidéken, ahol rizikós lehet az őszi időjárás, pozitívumnak számít.

Miért van Magyarországon bordói bor?
A három szőlőfajtának az elterjedtsége távolról sem egyenletes elsőszámú hazájukban, vagyis Bordeaux-ban. A borvidéket általában jobb és bal partra szokás osztani: a bal part, a klasszikus Medoc-i vidék inkább preferálja a cabernet sauvignon és a merlot szőlőfajtákat, míg a jobb part, Pomerollal és St-Emilionnal inkább áll a merlot és a cabernet franc pártján.

A bordói bor készítésének tradicionálisan elengedhetetlen tartozáka a barrique (ejtsd barrik) hordó, ami szintén innen indult világhódító útjára. A barrique egy speciális, pörkölt, 225 literes tölgyfahordó. A több hónapos, esetleg több éves, barrique hordóban való érlelésnek köszönhetően a bor átveszi annak jegyeit, és illat- illetve ízvilága is jellegzetesen megváltozik: csokis, dohányos, vaníliás, pörkölt magvas ízek is kialakulhatnak. Kizárólag a legmagasabb minőségű, hosszan érlehető borokat tudja tovább kerekíteni ez az eljárás, és ezeket a hordókat maximum háromszor használják fel, mivel ezután csökken aromaátadó képességük.

Miért van Magyarországon bordói bor?
A bordeaux-i szőlőfajták korábban említett tulajdonságai miatt Magyarországon is komoly hagyománya van az ezekből készült fajtaboroknak illetve házasításoknak. Bordeaux-i házasítása van többek között a villányi Maul és Stier pincészeteknek, a szekszárdi Schiebernek, az egri Thummerernek és Balatonboglárról a Garamvári pincének. Mindnyájuktól lehet kóstolni november 18-án, a Winelovers Bordói November rendezvényén, ahol 11 borvidék 60 borászatának 150 bora kerül bemutatásra.

(x)
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
illustration-01