Prémium

Mit tehetünk, ha lakossági fizetőképességi kockázatot akarunk kezelni? (x)

Portfolio
Az Intrum fizetőképességi index hiánypótló a magyar piacon - nyilatkozta a Világgazdaságnak Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója. Ahhoz, hogy az Intrum kiemelkedő szolgáltatást tudjon nyújtani a megbízóinak és a legjobb megoldási javaslatokat találja meg ügyfelei számára, ismernie kell a magyar gazdaság kilátásait, a lakosság anyagi helyzetét és várakozásait. Ennek pedig egyik újabb megbízható eszköze a fizetőképességi index - tette hozzá a vállalatvezető.
Az MNB, mint felügyeleti szerv rendszeresen publikál NPL (nemteljesítő hitelek) adatokat és számos statisztika is rendelkezésre áll a lakosság eladósodottságáról. Mi hívta mégis életre az indexet, mi az index célja?

Valóban számos adat rendelkezésre áll a lakosság jövedelméről, de ezek tendenciáját soha nem vizsgálták. Piacvezetőként arra a következtetésre jutottunk, hogy ezeket az adatokat összegyűjtve és saját adatainkkal kiegészítve pontosabb képet tudunk adni a lakosság fizetőképességi állapotáról. Ennek a munkának az eredménye ez a reprezentatív kutatás, melyet a GKI Gazdaságkutatóval együttműködve készítettünk el.

Az index célja, hogy megmutassa a magyar háztartások fizetőképességét, vagyis azt, hogy a magyar háztartások tudják-e és akarják-e fizetni kintlévőségeiket. Minél magasabb az index értéke, annál jobban javul a lakosság fizetőképessége. A mutató képes arra, hogy rövidtávú prognózist adjon a magyar háztartások anyagi helyzetéről is.

A statisztikát böngészve egy laikus számára is egyértelmű, hogy összetett adathalmazról van szó. Pontosan milyen változókat vesz figyelembe az index és mitől mondható egyedinek?

Az index rendkívül komplex, hiszen négy változó mentén vizsgálja a háztartások anyagi helyzetét és fizetőképességét:
  • Az Intrum adatvagyonából kinyert arányszám alapján, amely azt mutatja meg, hogy az adott hónapi törlesztések hogyan aránylanak az ugyanabban a hónapban meglévő teljes követelésállományhoz.
  • A GKI felméréséből, mely a magyar lakosság anyagi helyzetéről készült.
  • A GKI felméréséből, mely a magyar lakosság pénzügyi várakozásainak indexe.
  • Az MNB nyilvánosan elérhető adatbázisából kinyerhető adatokból.


Mit tehetünk, ha lakossági fizetőképességi kockázatot akarunk kezelni?
Kérem segítsen a számok értelmezésében! Mikor volt negatív tartományban az index, mikor vette fel a legmagasabb értékét és mit mutatnak az aktuális számok?

Az index 2010 óta vizsgálja az adatokat, de magától értetődő, hogy a 2008-ban kezdődő pénzügyi válság még éreztette hatását ebben az időszakban is. Éppen ezért az index legalacsonyabb értékét a válság lecsengését követő recessziós időszakban, 2012 és 2013 között vette fel (-58,72).

A válságot követő 2010-2013-as konszolidációs időszak után párhuzamosan javultak az ország gazdasági eredményei és a fizetőképességi index, ami már az adatokban is megmutatkozott. Ahogy a gazdaság kilábalt a válságból és a globális konjunktúra is jelentősen javult az index adatai növekedésnek indultak: az eddigi maximumot pedig 2018 második felében mértük (56,75 pont).

Jelenleg az index értéke 54,68 pontot mutat. Ez ugyan egy hajszállal elmarad a legmagasabb adattól, de az eddigi tendenciákat figyelembe véve úgy látjuk, hogy további javulás várható a lakosság fizetőképességét illetően.

Az indexről további információ az alábbi linken érhető el: https://www.intrum.hu/media/4984/2019_marc_intrum_fizetokepessegi_index.pdf.


(x)
Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Bankmonitor

Mi garantálja az LTP hozamait?

Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 százalék kamatbónuszt fizetnek a befizetett összeg után. Ez már ahhoz hasonló évesített ho

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13